kontakt@tiandmi.pl
Zmęczyły mnie te ciągłe poszukiwania, a jeśli Ty także masz taki problem, to dzisiaj jest Twój szczęśliwy dzień i nauczę Cię jak zrobić domową granolę.
Potrzebujesz:
Pierwszy etap:
Drugi etap:
Trzeci etap:
Piekarnik rozgrzej do 170° stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ja zastosowałam tą, która jest fabrycznie dodana do piekarnika.
ETAP I
Do dużej miski wsyp: 500 gramów płatków owsianych, 2 garście orzechów nerkowca, garść pestek słonecznika, garść pestek dyni, 4 łyżki wiórków kokosowych, 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżki kakao. Połącz ze sobą suche składniki.
ETAP II
Do wysokiego naczynia wlej 1,5 szklanki soku pomarańczowego oraz 2 łyżki syropu klonowego. Mieszaj do momentu połączenia się składników.
Następnie wlej sok z syropem do suchych składników i mieszaj, mieszaj, mieszaj, aż wszystko będzie dokładnie ze sobą połączone.
Tak przygotowaną mieszankę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170° stopni C na około 40 minut. Co 10 minut przemieszaj, aby wszystko równomiernie się podpiekło.
ETAP III
Po upływie około 40 minut wyjmij blachę i poczekaj aż składniki wystygną. Następnie dodaj 2 garście rodzynek i 2 garście suszonej żurawiny. Wymieszaj.
Granolę możesz przechowywać około 1 tydzień w szczelnie zamkniętym słoiku.
Do miseczki wsyp wcześniej przygotowaną granolę. Dodaj truskawki lub inne ulubione owoce oraz jogurt naturalny. Takie śniadania uwielbiam, ponieważ są szybkie, smaczne i sycące.
Jeśli nie lubisz albo nie masz aktualnie w domu jogurtu naturalnego, możesz zjeść granolę z mlekiem roślinnym i też będzie pysznie.
Jeśli potrzebujesz więcej przepisów na szybkie i pożywne śniadanie, to koniecznie przeczytaj wpis:
kontakt@tiandmi.pl
Skontaktuj się:
Zaobserwuj na:
Twój sukces jest dla mnie ważny.