Zamów usługi

kontakt@tiandmi.pl

domowa granola obrazek 0
30 września 2019

Domowa granola- jak zrobić?

Dlaczego zaczęłam robić domową granolę? Odpowiedź jest prosta: nie mogłam znaleźć na półkach sklepowych takiej granoli, która by mnie w 100% satysfakcjonowała, ponieważ zawartość syropu glukozowo- fruktozowego jakoś mnie niespecjalnie przekonuje, żebym miała taki produkt kupić. Nie lubię także, gdy w składzie przeważają  rodzynki, wolę gdy w granoli jest dużo różnorodnych składników.

Zmęczyły mnie te ciągłe poszukiwania, a jeśli Ty także masz taki problem, to dzisiaj jest Twój szczęśliwy dzień i nauczę Cię jak zrobić domową granolę.

 

 

Domowa granola- składniki

 

 

Potrzebujesz:

Pierwszy etap:

  • 500 gramów płatków owsianych
  • 2 garście orzechów nerkowca
  • garść pestek słonecznika
  • garść pestek dyni
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki kakao

 

Drugi etap:

  • szklanka soku pomarańczowego
  • 2 łyżki syropu klonowego

 

Trzeci etap:

  • 2 garście suszonej żurawiny
  • 2 garście rodzynek

 

Domowa granola- sposób przygotowania

 

domowa granola obrazek 1

 

Piekarnik rozgrzej do 170° stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ja zastosowałam tą, która jest fabrycznie dodana do piekarnika.

 

ETAP I

Do dużej miski wsyp: 500 gramów płatków owsianych, 2 garście orzechów nerkowca, garść pestek słonecznika, garść pestek dyni, 4 łyżki wiórków kokosowych, 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżki kakao. Połącz ze sobą suche składniki.

 

ETAP II

Do wysokiego naczynia wlej 1,5 szklanki soku pomarańczowego oraz 2 łyżki syropu klonowego. Mieszaj do momentu połączenia się składników.

Następnie wlej sok z syropem do suchych składników i mieszaj, mieszaj, mieszaj, aż wszystko będzie dokładnie ze sobą połączone.

Tak przygotowaną mieszankę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170° stopni C na około 40 minut. Co 10 minut przemieszaj, aby  wszystko równomiernie się podpiekło.

 

ETAP III

Po  upływie około 40 minut wyjmij blachę i poczekaj aż składniki wystygną. Następnie dodaj 2 garście rodzynek i 2 garście suszonej żurawiny.  Wymieszaj.

Granolę możesz przechowywać około 1 tydzień w szczelnie zamkniętym słoiku.

 

Domowa granola- propozycja podania

 

domowa granola obrazek 2

 

Do miseczki wsyp wcześniej przygotowaną granolę. Dodaj truskawki lub inne ulubione owoce oraz jogurt naturalny.  Takie śniadania uwielbiam, ponieważ są szybkie, smaczne i sycące.

Jeśli nie lubisz albo nie masz aktualnie w domu jogurtu naturalnego, możesz zjeść granolę z mlekiem roślinnym i też będzie pysznie.

 

Jeśli potrzebujesz więcej przepisów na szybkie i pożywne śniadanie, to koniecznie przeczytaj wpis:

 

domowa granola obrazek 3

 

 

domowa granola obrazek 4

 

 

 

 

Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękuję
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola

kontakt@tiandmi.pl

Skontaktuj się:

Zaobserwuj na:

Twój sukces jest dla mnie ważny.