Niby zwykłe danie, niby nic takiego a takie pyszne. Mowa tutaj oczywiście o smażonych młodych ziemniakach. Chociaż mówi się, że w prostocie tkwi siła, więc coś w tym jednak jest.
Zobaczyłam, że pojawiły się młode ziemniaki i nagle uświadomiłam sobie, że nie jadłam ich już tak dawno. Sezon na nie trwa niestety krótko, dlatego korzystam z nich póki mogę. Przyznam szczerze, że w tym okresie zjadam najwięcej ziemniaków w roku.
Takie młode są najpyszniejsze, a to danie nie smakuje już tak dobrze, gdy jest zrobione ze starych ziemniaków. Korzystaj póki możesz.
Idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, grilla albo samodzielne danie.
Smażone młode ziemniaki- sposób przygotowania

Potrzebujesz:
- młode ziemniaki (im mniejsze tym lepsze)
- olej do smażenia
- ulubione przyprawy
- wodę
ETAP I
Młode ziemniaki dokładnie wymyj.
Wodę zagotuj w garnku, gdy zacznie wrzeć, wówczas włóż do niej ziemniaki w mundurkach. Gotuj je do miękkości.
Po ugotowaniu zostaw do ostygnięcia.
ETAP II
Gdy ziemniaki wystygną obierz je skórki. Posyp przyprawami.
Na patelni rozgrzej olej. Smaż ziemniaki z każdej strony na złoty kolor.
Podawaj w towarzystwie sosu czosnkowego i ogórka małosolnego.
Możesz zrobić z nich takiego kwiatka, wówczas wszystko będzie lepiej smakowało.