kontakt@tiandmi.pl
Przygotowałam dla Ciebie przepis na zdrowy omlet z piekarnika na słodko. Omlet robiłam zazwyczaj na patelni. Do czasu, aż pewnego ranka spaliłam patelnię. Nie pytaj mnie jak do tego doszło, ponieważ to jest trudne do wytłumaczenia. Mam chyba jakąś przypadłość- robię 10 rzeczy na raz, zamyślam się, a potem tak to się kończy. Mój mąż często powtarza, że kiedyś spalę dom. Mam nadzieję, że jego przepowiednie się nie sprawdzą.
A wracając do tematu, to obiecany omlet trzeba było przecież zrobić. Szybko, więc przelałam masę do foremki i wstawiłam do piekarnika. Wyszedł wspaniale, więc od tamtego momentu przyrządzam omlet w ten sposób. Dzięki temu: patelnia jest cała, jest zdrowiej i szybciej.
Jeśli też chcesz tak przygotowywać omlet, to zaczynamy.
Potrzebujesz:
Omlet:
Sos:
Dekoracja:
ETAP I
Omlet
Do miski wbij jajka i roztrzep widelcem. Wlewaj powoli mleko ciągle mieszając. Mąkę połącz z wiórkami kokosowymi i kardamonem. Dodawaj stopniowo do jajek i mleka. Wymieszaj dokładnie, tak aby nie było grudek. Tak powstałą masę wlej do foremki ( ja użyłam foremki silikonowej do tarty). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C. Piecz około 30 minut.
ETAP II
Sos
Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki. Mleko podgrzej. Dodaj czekoladę i mieszaj aż się rozpuści. Przypraw kardamonem.
Ten sos posłużył mi jako polewa, gdy robiłam domowe batony
ETAP III
Degustacja
Omlet wyjmij z piekarnika pokrój na mniejsze kawałki. Udekoruj owocami. Ja użyłam malin, borówek i mini kiwi, ale tak naprawdę możesz użyć jakichkolwiek owoców i też będzie smacznie. Na koniec polej wszystko czekoladowym sosem. I delektuj się...
A na kolację polecam Ci sałatkę z brokułem i serem feta
kontakt@tiandmi.pl
Skontaktuj się:
Zaobserwuj na:
Twój sukces jest dla mnie ważny.