kontakt@tiandmi.pl
Brownie z marchewki jedni lubią, a inni no cóż nienawidzą tego typu ciast. A Ty do której grupy siebie zaliczysz?
Pierwsze nietypowe brownie, które zrobiłam powstało z fasoli, później był batat, a teraz przyszedł czas na bezglutenowe i wegańskie brownie z marchewki.
Bez względu na to czego użyłam to zawsze wychodziło pysznie. Chociaż, gdy mąż pyta z czego zrobiłam i widzi mój moment zawahania: mówić czy nie mówić. Odpowiada: dobra nie chcę wiedzieć.
Tak, więc nie mówię, niech dowie się dopiero, gdy będzie czytał ten wpis na blogu.
Dlaczego to robię? Chyba, dlatego że często zdarzało mi się spotkać osoby, które, gdy tylko dowiedziały się z czego jest zrobione dane danie, to nie chciały tego nawet spróbować. Na przykład tak jest z tymi nieszczęsnymi rodzynkami, że dużo osób ich unika. Ale, gdy nie wiedzą, że w składzie potrawy są rodzynki, to się nimi zajadają. Znam osobiście kilka takich osób. Szczególnie kruche ciasto z nadzieniem orzechowo- rodzynkowym, to taka tajna broń na antyrodzynkowców. Zrób i się przekonasz.
Oczywiście, to nie dotyczy osób, które są uczulone, ponieważ ich zawsze informuję o alergenach.
No dobra, więc tak siedzimy, jemy te brownie i rozmawiamy. Chociaż mówią, żeby nie rozmawiać podczas jedzenia. Opowiadam moim chłopakom jak to było z brownie, że powstało przez przypadek i było kulinarną porażką pani Brown. A później ja dowiedziałam się od mojego synka, że jest taka gwiazda o nazwie Granat w gwiazdozbiorze Cefeusza. Tak mu się przypomniało w związku z tym granatem na cieście.
Uwielbiam, gdy on mi opowiada i mogę się od niego uczyć. Na tym właśnie polega nauka na słuchaniu ludzi, którzy mówią o swoich pasjach.
Potrzebujesz:
ETAP I
Daktyle zalej wrzątkiem i zostaw na 30 minut, aby zmiękły.
Marchew zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Gorzką czekoladę pokrój na mniejsze kawałki.
Banana i namoczone daktyle rozgnieć widelcem.
ETAP II
Do miski: wsyp mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę cynamonu, kakao, olej, kawałki czekolady, startą marchew, rozgniecione daktyle oraz banana. Wymieszaj do momentu połączenia się wszystkich składników.
ETAP III
Piekarnik rozgrzej do 180° C. Masę przełóż do blaszki. Piecz przez około 50 minut.
ETAP IV
Brownie pokrój na kawałki. Na wierzchu polej śmietanką lub kremem kokosowym oraz posyp granatem.
Rady:
Jeżeli:
Jeśli potrzebujesz więcej przepisów na pyszne czekoladowe ciasto to koniecznie wypróbuj przepis na:
kontakt@tiandmi.pl
Skontaktuj się:
Zaobserwuj na:
Twój sukces jest dla mnie ważny.