kontakt@tiandmi.pl
Przyznam szczerze, że ze wszystkich rodzajów ciast, to właśnie kruche lubię najbardziej. Być może za sprawą tego maślanego smaku i zapachu.
Dzielę się z Tobą przepisem, być może Tobie także ono zasmakuje tak jak mi.
ETAP I
Oddziel białka od żółtek.
Do miski przesiej 3 szklanki mąki wraz z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Zrób dołek w mące, a następnie włóż do niego: 5 żółtek, posiekane na mniejsze kawałki 170 gramów masła. Następnie wyrób ciasto.
Tak przygotowane ciasto podziel na dwie części i wstaw na godzinę do lodówki, żeby odpoczęło.
ETAP II
Przy pomocy blendera zblenduj kolejno: orzechy laskowe, orzechy włoskie, rodzynki. Wszystko przesyp do miski i dokładnie wymieszaj je ze sobą.
ETAP III
Do czystej i suchej miski wlej białka. Przy pomocy miksera ubijaj białka. Najpierw na małych, potem na dużych obrotach. Gdy piana będzie robiła się coraz bardziej biała dodaj szczyptę soli. Ubijaj do czasu, aż będzie sztywna.
Ubitą pianę z białek dodaj do zblendowanych orzechów i rodzynek. Następnie mieszaj do momentu dokładnego połączenia się składników.
ETAP IV
Nagrzej piekarnik do 180° C. Wyjmij jedną część ciasta z lodówki i wylep nim spód blaszki. Następnie przy pomocy widelca zrób w nim dziurki.
Na spód przełóż nadzienie orzechowo- rodzynkowe. Równomiernie rozłóż je w blaszce, jednocześnie lekko uciskając łyżką, tak by nadzienie stanowiło bardziej zwartą masę.
Drugą część ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowanym ciastem posyp wierzch ciasta.
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz je około 40- 50 minut. Po upieczeniu pozostaw ciasto do wystygnięcia.
RADA:
Jeśli chcesz, żeby ciasto wyszło wysokie, wówczas użyj blaszki o mniejszej średnicy. Na przykład tortownicy 26 cm.
Do ciasta możesz użyć mąki pszennej i też wyjdzie smaczne.
Jeśli nie posiadasz blendera, możesz po prostu pokroić orzechy na drobniejsze kawałki.
Jeśli potrzebujesz więcej przepisów na ciasta koniecznie przeczytaj wpis o:
kontakt@tiandmi.pl
Skontaktuj się:
Zaobserwuj na:
Twój sukces jest dla mnie ważny.