Zamów usługi

kontakt@tiandmi.pl

Kruche ciasto z nadzieniem orzechowo-rodzynkowym 1
21 maja 2020


Kruche ciasto z nadzieniem orzechowo- rodzynkowym

 

Kruche ciasto z nadzieniem orzechowo-rodzynkowym, zwane przeze mnie  w skrócie orzechowcem, to jedno z moich ulubionych i pierwszych kruchych ciast, które nauczyłam się robić.

Przyznam szczerze, że ze wszystkich  rodzajów ciast, to właśnie kruche lubię najbardziej. Być może za sprawą tego maślanego smaku i  zapachu.

Dzielę się z Tobą przepisem, być może Tobie także ono zasmakuje tak jak mi.

 

 

Kruche ciasto z nadzieniem orzechowo- rodzynkowym- składniki

 

 

Kruche ciasto z nadzieniem orzechowo-rodzynkowym 2

 

Potrzebujesz:
 
na kruche ciasto:
 
  • 3 szklanki mąki (użyłam owsianej)
  • 170 gramów masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam bezglutenowego)
  • 5 żółtek
 
na nadzienie:
 
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 300 gramów orzechów włoskich
  • 400 gramów orzechów laskowych
  • 400 gramów rodzynek

 

 

Kruche ciasto z nadzieniem orzechowo- rodzynkowym- sposób przygotowania

 

 

ETAP I

Oddziel białka od żółtek.

Do miski przesiej 3 szklanki mąki wraz z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Zrób dołek w mące, a następnie włóż do niego: 5 żółtek, posiekane na mniejsze kawałki 170 gramów masła.  Następnie wyrób ciasto.

Tak przygotowane ciasto podziel na dwie części i wstaw na godzinę do lodówki, żeby odpoczęło. 

 

ETAP II

Przy pomocy blendera zblenduj kolejno: orzechy laskowe, orzechy włoskie, rodzynki. Wszystko przesyp do miski i dokładnie wymieszaj je ze sobą.

 

Kruche ciasto z nadzieniem orzechowo-rodzynkowym 3

 

ETAP III

Do czystej i suchej miski wlej białka. Przy pomocy miksera ubijaj białka. Najpierw na małych, potem na dużych obrotach. Gdy piana będzie robiła się coraz bardziej biała dodaj szczyptę soli. Ubijaj do czasu, aż będzie sztywna.

Ubitą pianę z białek dodaj do zblendowanych orzechów i rodzynek. Następnie mieszaj do momentu dokładnego połączenia się składników.

 

ETAP IV

Nagrzej piekarnik  do 180° C. Wyjmij jedną część ciasta z lodówki i wylep nim spód blaszki. Następnie przy pomocy widelca zrób w nim dziurki.

Na spód przełóż nadzienie orzechowo- rodzynkowe. Równomiernie rozłóż je w blaszce, jednocześnie lekko uciskając łyżką, tak by nadzienie stanowiło bardziej zwartą masę.

Drugą część ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowanym ciastem posyp wierzch ciasta.

Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz je około 40- 50 minut.  Po upieczeniu pozostaw ciasto do wystygnięcia.

 

Kruche ciasto z nadzieniem orzechowo-rodzynkowym 4

 

RADA:

Jeśli chcesz, żeby ciasto wyszło wysokie, wówczas użyj blaszki o mniejszej średnicy. Na przykład tortownicy 26 cm.

Do ciasta możesz użyć mąki pszennej i też wyjdzie smaczne.

Jeśli nie posiadasz blendera, możesz po prostu pokroić orzechy na drobniejsze kawałki.

 

 

Jeśli potrzebujesz więcej przepisów na ciasta koniecznie przeczytaj wpis o:


 

 

 

 

 

Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękuję
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola

kontakt@tiandmi.pl

Skontaktuj się:

Zaobserwuj na:

Twój sukces jest dla mnie ważny.