kontakt@tiandmi.pl
Lato, to idealny czas by przygotowywać pyszne, orzeźwiające koktajle na bazie sezonowych owoców. Tak naprawdę lubię pić wszystkie koktajle zarówno te owocowe, warzywne jak i warzywno-owocowe.
Jednak dzisiaj chciałabym Ci zaproponować koktajl wiśniowy z dodatkiem superfood, ponieważ wiąże się z nim dość zabawna historia.
Posłuchaj...
Dawno, dawno temu gdy byłam jeszcze małą dziewczynką mieszałam w domku, przy którym rosła wielka wiśnia. Oprócz tego że była drzewem, z którego zbieraliśmy pyszne owoce, była też wspaniałą bazą i miejscem do wspinaczki, a w słoneczne dni dawała schronienie przed promieniami słońca.
Pewnego dnia postanowiłam wraz z siostrą przygotować koktajl wiśniowy, aby móc go później wypić na pikniku pod drzewem. Pozbierałyśmy i wydrylowałyśmy wiśnie. Poszło nam to dość sprawnie, ponieważ miałyśmy świetną maszynkę do drylowania.
Wiśnie wrzucone do misy blendera, zalane mlekiem i... Można odpalać. Parę sekund mija i ukazuje się piękny różowy kolor. Powiedziałam, więc do siostry, że już gotowe. Wyłączam sprzęt i zdejmuję wieczko od blendera. Po czym ona mówi, że może lepiej to jeszcze chwilę zamieszać i uruchamia maszynkę. I wtedy...
Pewnie już domyślasz się, co się wydarzyło.
Cała kuchnia i my byłyśmy w koktajlu, a blender świecił pustką... Śmiechu było przy tym dużo, sprzątania jeszcze więcej. Do dzisiaj na myśl o tej sytuacji wybucham śmiechem...
Wiesz, co nadal lubię pić koktajle z wiśniami, ale od tego czasu zawsze sprawdzam czy wieczko od blendera jest na 100 % zamknięte. Informuję domowników o zakończonym procesie blendowania kilka razy. No i oczywiście liczba składników jest znacznie dłuższa.
W tamtych czasach nie miałam pojęcia o superfood, czyli superżywności, ponieważ wielu produktów nie było jeszcze w Polsce, a ja tak naprawdę nie byłam jeszcze tak świadomym konsumentem.
Potrzebujesz:
Do koktajlu:
Do dekoracji słoika:
ETAP I
Jeśli chcesz ozdobić słoik, to rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Następnie zanurz słoik w rozpuszczonej czekoladzie. Posyp wszystko wiórkami kokosowymi i odstaw do zastygnięcia.
ETAP II
Do blendera wlej 250 mililitrów mleka kokosowego. Uruchom blender. Podczas blendowania stopniowo dodawaj pozostałe składniki: kubek wydrylowanych wiśni, 3 łyżki wiórek kokosowych, 1 łyżeczka lucumy w proszku, 1 łyżeczka nasion chia.
Gotowy koktajl przelej do wcześniej przygotowanego słoiczka. Wierzch posyp kruszonymi, surowymi ziarnami kakao.
Wypij od razu, albo zapakuj na wynos.
Jeśli potrzebujesz więcej przepisów z dodatkiem wiśni, to koniecznie przeczytaj wpis o puddingu z tapioki z wiśniami
kontakt@tiandmi.pl
Skontaktuj się:
Zaobserwuj na:
Twój sukces jest dla mnie ważny.