Zamów usługi

kontakt@tiandmi.pl

Pudding z tapioki 1
15 lipca 2020

Pudding z tapioki z wiśniami

Czy miewasz czasem gorsze dni? Wszystko leci Ci z rąk, przypalasz wodę w garnku, zepsuły Ci się wszystkie sprzęty kuchenne,  miała być forma życia a jest kontuzja roku, problemy piętrzą się jak niewyprasowane pranie na fotelu?

Jeśli chociaż z jednym z tych stwierdzeń zgadzasz się, to nie martw się. Mam dla Ciebie przepis na pudding z tapioki z wiśniami, który odczaruje ten czas. 

Wystarczy, że przygotujesz kilka tajnych składników i połączysz je ze sobą.  Na koniec udekorujesz surowymi kruszonymi ziarnami kakao. Wtedy powstanie taki pyszny, zdrowy i pożywny deser.

Problemów on nie rozwiąże, ale przynajmniej zredukuje stres nimi spowodowany. Mi pomaga. 

Jeśli jednak uważasz, że to Cię nie dotyczy, to i tak zapisz sobie ten przepis, uwierz mi problemy lubią przychodzić znienacka i to jeszcze parami.  U mnie zawsze początek roku jest zawsze spokojny, a potem stopniowo rozkręca się, tak by ostatnie miesiące dały mi tak w kość, żeby doceniła to co miałam...

W sumie taki pudding z tapioki z wiśniami idealnie nadaje się też by zabrać go do pracy, a nawet na jakąś wyprawę w poszukiwaniu przygód.

 

Pudding z tapioki z wiśniami- sposób przygotowania

 

Pudding z tapioki 2

 

Potrzebujesz: (na 3-4 deserków)

I warstwa

  • 2 jogurty naturalne
  •  wiśnie 
  • surowe kruszone ziarna kakao

 

II warstwa

  • 100 mililitrów soku wiśniowego
  • szklanka perełek tapioki
  • 400 mililitrów mleczka kokosowego

 

III warstwa

  • 3 kubki wydrylowanych wiśni (świeżych lub mrożonych)
  • 3 łyżki mieszanki nasion babki płesznik i łupin babki jajowatej 

 

 

ETAP I

Do garnka wlej: 100 mililitrów soku wiśniowego i 400 mililitrów mleczka kokosowego. Wymieszaj. Następnie wsyp szklankę perełek tapioki i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną mieszankę pozostaw na około godzinę. 

 

ETAP II

Na patelnię wsyp wydrylowane wiśnie. Podgrzewaj je na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Gdy wiśnie zmiękną i puszą sok, wtedy dodaj do nich 3 łyżki mieszanki nasion babki płesznik i łupin babki jajowatej.  Jeśli soku było za mało, wówczas możesz dodać dodatkowo 2- 3 łyżki soku wiśniowego z butelki.

Dokładnie wymieszaj i pozostaw do wystygnięcia i do napęcznienia.

 

ETAP III

Po upływie godziny wstaw wcześniej przygotowane perełki tapioki. Podgrzewaj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy tapioka z białej zrobi się przezroczysta to znak, że jest już gotowa.

 

ETAP IV

Na dno naczyń lub słoików ( u mnie 4 ) kolejno wyłóż warstwę: wiśniową, z tapioki, jogurtu. Wszystko udekoruj  wiśniami i surowymi kruszonymi ziarnami kakao. Opcjonalnie listkami świeżej mięty.

 

Jeśli potrzebujesz więcej przepisów na pyszne i zdrowe desery koniecznie przeczytaj wpisy o:

 

 

 

Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękuję
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola

kontakt@tiandmi.pl

Skontaktuj się:

Zaobserwuj na:

Twój sukces jest dla mnie ważny.