Zamów usługi

kontakt@tiandmi.pl

Wegański i bezglutenowy chlebek bananowy 1
26 września 2021

Wegański i bezglutenowy chlebek bananowy

Wegański i bezglutenowy chlebek bananowy to wspaniała przekąska, którą  szybko przygotujesz i jeszcze szybciej zjesz.

Doskonale sprawdzi się dla osób, które potrzebują przepisu na ciasto bez jajek, ponieważ są na diecie wegańskiej, są uczulone na jaja kurze, albo po prostu ich  nie posiadają itp.

Pamiętam kiedy po raz pierwszy poznałam się z chlebkiem bananowym, to była miłość od pierwszego kęsa. Chociaż przepis przeszedł duże  modyfikacje, to miłość do niego pozostała nadal. Bo jak go nie kochać, skoro jest: pyszny, łatwy i mega zdrowy. To potrawa, która idealnie sprawdzi się do nauki pieczenia dla dzieci, albo dla osób nieco starszych, rozpoczynających swoją przygodę w kuchni.

Chlebek bananowy jest bez dodatkowo dosypywanego cukru, dlatego że banany i daktyle są doskonałym zamiennikiem cukru i dzięki nim ciasto jest naprawdę słodkie.

No dobra ja się rozgadałam, a miałam dać Tobie przepis.

 

Wegański i bezglutenowy chlebek bananowy- składniki

 

 

 

Potrzebujesz:

  • 2 szklanki mąki  owsianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dojrzałych  bananów
  • 1/2 szklanki  suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 50 gramów gorzkiej czekolady
  • 4  suszone daktyle
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

 

Rada:

Jeśli nie posiadasz dojrzałych bananów, to wystarczy, że upieczesz swoje banany w piekarniku (piecz do momentu aż skórka zrobi się czarna), wówczas idealnie nadadzą się do wszelkich przepisów, gdzie wymagane jest dodanie dojrzałych bananów.

 

 

Wegański i bezglutenowy chlebek bananowy- sposób przygotowania

 

Wegański i bezglutenowy chlebek bananowy 2

 

 

ETAP I

Mąkę, cynamon i proszek do pieczenia wymieszaj ze sobą.

 

ETAP II

Czekoladę i daktyle pokrój na mniejsze kawałki.

 

Etap III

Do miski z suchymi składnikami dodaj: orzechy, żurawinę, pokrojoną czekoladę i daktyle. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Do blendera kielichowego wlej olej i wrzuć 4,5 banana. Pół banana zostaw do dekoracji. Zblenduj na gładką masę. Gotową masę przelej do suchych składników. Dokładnie wymieszaj.

Tak przygotowane ciasto przelej do foremki. Na wierzchu połóż odkrojony wcześniej kawałek banana.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180° C. Piecz przez 50 minut.

 

ETAP IV

Upieczony chlebek bananowy wyjmij z piekarnika. Jeśli Ci się uda, to poczekaj aż wystygnie. A jeśli nie, to spróbuj czy wyszło dobre.

 

Wegański i bezglutenowy chlebek bananowy 3

 

Jeśli potrzebujesz więcej przepisów na wegańskie i bezglutenowe ciasto, to koniecznie przeczytaj wpis:

 

 

Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękuję
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola

kontakt@tiandmi.pl

Skontaktuj się:

Zaobserwuj na:

Twój sukces jest dla mnie ważny.