Zamów usługi

kontakt@tiandmi.pl

czekoladowa granola  1
15 kwietnia 2020


 Zdrowa i czekoladowa granola, którą przygotujesz w domu

Uwielbiam robić porządki w szafkach kuchennych, ponieważ stanowi to idealny pretekst do stworzenia nowego przepisu. Tak było w przypadku tej potrawy: Wytrawna tarta z warzywami i sosem śmietanowym na kruchym spodzie

Tym razem jednak przygotowałam kolejną odsłonę granoli. Wyszła naprawdę pyszna, dlatego chętnie dzielę się z Tobą tym przepisem.

Taka czekoladowa granola jest idealnym pomysłem na śniadanie, ponieważ jest bardzo pożywna, zdrowa i szybka w przygotowaniu. Wystarczy, że rano dodasz do niej trochę mleka, albo jogurtu oraz ulubionych owoców.

 

Czekoladowa granola- sposób przygotowania

 

 

czekoladowa granola 2

 

Potrzebujesz:

  • 600 gramów płatków orkiszowych
  • 4  czubate łyżki kakao
  • 1 łyżka jagód acai w proszku 
  • 2 łyżki macy w proszku 
  • 2 łyżki baobabu w proszku
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 225 ml soku z buraka
  • łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 80 gramów migdałów
  • 80 gramów orzechów laskowych
  • 100 gramów gorzkiej czekolady
  • 90 gramów suszonych moreli

 

 

ETAP I

Do miski wsyp: 600 gramów płatków orkiszowych, 4  czubate łyżki kakao, 1 łyżkę jagód acai w proszku, 2 łyżki maca w proszku, 2 łyżki baobabu w proszku, 3 łyżki przyprawy do piernika. Połącz ze sobą suche składniki.

 

ETAP II

Do miseczki wlej: 225 ml soku z buraka, 3 łyżki syropu klonowego oraz łyżkę soku cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj do suchych składników i mieszaj do momentu połączenia się.

Tak przygotowaną mieszankę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170° stopni C na około 40 minut. Co 10 minut przemieszaj, aby  wszystko równomiernie się podpiekło.

 

ETAP III

 

Do blendera wsyp: 80 gramów migdałów, 80 gramów orzechów laskowych, 100 gramów gorzkiej czekolady, 90 gramów suszonych moreli, a następnie zblenduj wszystko na mniejsze kawałki.

 

czekoladowa granola  3

ETAP IV

Po  upływie około 40 minut wyjmij blachę i poczekaj aż składniki wystygną. Na koniec dodaj zblendowane orzechy, czekoladę i morele.

Granolę możesz przechowywać około 1 tydzień w szczelnie zamkniętym słoiku.

 

czekoladowa granola  4

 

Jeśli potrzebujesz więcej przepisów na granolę koniecznie przeczytaj wpis:

 

 

 

 

 

Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękuję
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola

kontakt@tiandmi.pl

Skontaktuj się:

Zaobserwuj na:

Twój sukces jest dla mnie ważny.