kontakt@tiandmi.pl
Uwielbiam robić porządki w szafkach kuchennych, ponieważ stanowi to idealny pretekst do stworzenia nowego przepisu. Tak było w przypadku tej potrawy: Wytrawna tarta z warzywami i sosem śmietanowym na kruchym spodzie
Tym razem jednak przygotowałam kolejną odsłonę granoli. Wyszła naprawdę pyszna, dlatego chętnie dzielę się z Tobą tym przepisem.
Taka czekoladowa granola jest idealnym pomysłem na śniadanie, ponieważ jest bardzo pożywna, zdrowa i szybka w przygotowaniu. Wystarczy, że rano dodasz do niej trochę mleka, albo jogurtu oraz ulubionych owoców.
Potrzebujesz:
ETAP I
Do miski wsyp: 600 gramów płatków orkiszowych, 4 czubate łyżki kakao, 1 łyżkę jagód acai w proszku, 2 łyżki maca w proszku, 2 łyżki baobabu w proszku, 3 łyżki przyprawy do piernika. Połącz ze sobą suche składniki.
ETAP II
Do miseczki wlej: 225 ml soku z buraka, 3 łyżki syropu klonowego oraz łyżkę soku cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj do suchych składników i mieszaj do momentu połączenia się.
Tak przygotowaną mieszankę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170° stopni C na około 40 minut. Co 10 minut przemieszaj, aby wszystko równomiernie się podpiekło.
ETAP III
Do blendera wsyp: 80 gramów migdałów, 80 gramów orzechów laskowych, 100 gramów gorzkiej czekolady, 90 gramów suszonych moreli, a następnie zblenduj wszystko na mniejsze kawałki.
ETAP IV
Po upływie około 40 minut wyjmij blachę i poczekaj aż składniki wystygną. Na koniec dodaj zblendowane orzechy, czekoladę i morele.
Granolę możesz przechowywać około 1 tydzień w szczelnie zamkniętym słoiku.
Jeśli potrzebujesz więcej przepisów na granolę koniecznie przeczytaj wpis:
kontakt@tiandmi.pl
Skontaktuj się:
Zaobserwuj na:
Twój sukces jest dla mnie ważny.