kontakt@tiandmi.pl
Od wielu lat jestem wielką wielbicielką tart. Na początku piekłam tylko na słodko. Dopiero z czasem przekonałam się, że na słono, czyli bardziej wytrawna, to wspaniały pomysł. U mnie często stosowany był podczas pikniku albo przyjęć w ogrodzie.
Przepis na tartę, to efekt mojego eksperymentu kulinarnego. Wiem nie brzmi to zbytnio zachęcająco, ale uwierz mi to był strzał w 10. Robiłam porządki w kuchni i akurat miałam takie składniki. Nie lubię marnować jedzenia, więc pomyślałam, że może warto zrobić z tego wytrawną tartę.
Efekt końcowy mnie zachwycił: kruchy spód i ten nieziemsko, obłędny, maślany zapach. Tarta smakowała wszystkim, nawet synkowi, a on jest bardzo surowym krytykiem kulinarnym.
To, co wypróbujesz mój przepis na wytrawną tartę z warzywami i sosem śmietanowym?
Potrzebujesz:
Na ciasto:
Na farsz:
Na sos:
ETAP I
Ciasto:
Do naczynia przesiej 2 szklanki mąki. Zrób dołek w mące, a następnie włóż do niego: 2 żółtka, posiekane w kostkę masło, szczypta soli. Następnie wyrób ciasto.
Jeśli będzie zbyt zbite lub za suche możesz dodać opcjonalnie łyżkę jogurtu naturalnego lub śmietany.
Tak przygotowane ciasto wstaw na godzinę do lodówki, żeby odpoczęło. A Ty w tym czasie zrobisz farsz.
ETAP II
Farsz:
Mozzarellę pokrój w kostkę, a paprykę w kółeczka. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Bazylię porwij na mniejsze kawałki.
ETAP III
Ciasto:
Nagrzej piekarnik do 180° C. Po upływie godziny wyjmij ciasto z lodówki. Wylep blaszkę ciastem, a następnie zrób w nim widelcem dziurki. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piecz ją około 20 minut. Po upieczeniu zostaw do ostygnięcia, bo ty musisz jeszcze zrobić sos.
ETAP IV
Sos:
Śmietankę połącz z jajkiem i mieszaj, mieszaj aż do połączenia składników. Następnie dodaj przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek i co tam jeszcze lubisz.
ETAP V
Pieczenie:
Na upieczony spód tarty wyłóż: szpinak, pokrojoną: paprykę i mozzarellę, ułóż pomidorki i posyp bazylią. Na koniec zalej wszystko wcześniej przygotowanym sosem. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 160°C na 25 minut, ale musisz zerkać co jakiś czas, bo być może tarta szybciej będzie gotowa, albo będzie potrzebowała więcej czasu.
ETAP VI
Degustacja:
Jeśli jesteś już na szóstym etapie to gratuluję Ci i jestem z ciebie dumna. Teraz czeka Cię najlepszy etap, czyli degustacja. Wytrawną tartę możesz zjeść na ciepło, ale smakuje wybornie także na zimno.
Jaka jest Twoja ulubiona tarta, taka zrobiona na słodko czy wytrawna?
Jeśli potrzebujesz więcej smacznych przepisów to koniecznie przeczytaj wpisy o:
Gotuj ze mną. Koniecznie wstaw zdjęcie na Instagramie i oznacz mnie @ti_and_mi, tak abym mogła zobaczyć Twoje dzieło. Jeśli nie masz Instagrama, możesz pochwalić się pisząc do mnie maila.
kontakt@tiandmi.pl
Skontaktuj się:
Zaobserwuj na:
Twój sukces jest dla mnie ważny.