kontakt@tiandmi.pl
Ale się ostatnio spłakałam...
Oczywiście krojąc cebulę do farszu na te pierogi. I wiesz, co: życzę sobie i Tobie jedynie takich powodów do płaczu. Chociaż przyznaję, że czasem zdarza mi się płakać ze wzruszenia.
Jak na przykład, wtedy gdy usłyszałam od synka, że bardzo cieszy się, że prowadzę swojego bloga. A dzięki temu, że zapisuję na nim przepisy będzie mógł kiedyś, gdy dorośnie z nich korzystać.
Bardzo ucieszyłam się, ponieważ takie słowa wypowiedziane przez mojego stałego Czytelnika, to wielki zaszczyt i radość. Jak również wielkim szczęściem jest dla mnie, to że właśnie czytasz mój artykuł. Dziękuję Ci bardzo, że jesteś... i stale motywujesz mnie do działania i rozwoju...
Zielone pierogi, które chce Ci dzisiaj zaproponować, nieskromnie powiem, że są wyjątkowo pyszne. Zachwycają każdego, kto je spróbuje i znikają w błyskawicznym tempie. Synek je pierogi i nagle mówi:
-O jejku. Myślałem, że mam jeszcze dwa pierogi, a ja już wszystkie zjadłem.
-Może chcesz dokładkę ? -pytam.
-No nie, bo muszę mieć je jeszcze na jutro. Są takie smaczne- odpowiada.
Upewniony, że na jutro też będą, spokojnie zjadł dodatkową porcję pierogów.
Jeśli Ty także chcesz spróbować jak przepysznie smakują te zielone pierogi faszerowane: brokułem, jarmużem i zieloną soczewicą, które są wegańskie i bezglutenowe, to koniecznie zapoznaj się z przepisem poniżej.
Możesz je podać w towarzystwie sosu na bazie bazylii i pistacji, ale także wybornie smakują z podsmażaną cebulką. Wybór zależy od Ciebie.
Pistacje obierz ze skorupek i pokrój na mniejsze kawałki.
Pamiętaj, żeby od czasu do czasu wymieszać. Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę.
Wymieszaj zawartość patelni z soczewicą i brokułem. Zmiel wszystko w maszynce do mielenia. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Dokładnie wymieszaj.
ETAP IV
Ciasto na pierogi rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką na grubość około 3 mm. Przy pomocy szklanki lub specjalnej foremki do ravioli wycinaj krążki. Na środku każdego z nich ułóż łyżeczkę nadzienia. Następnie przykryj drugim wyciętym krążkiem. Widelcem dociśnij brzegi pierogów, tak aby się ze sobą skleiły.
W garnku ugotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć wówczas możesz wrzucać do niej pierogi. Gotuj około 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów.
ETAP V
Ugotowane pierogi podawaj z wcześniej przygotowanym sosem lub jak wolisz z podsmażoną cebulką.
Pierogi znakomicie smakują podsmażone na patelni.
Tutaj możesz zobaczyć jak fantastycznie dopasował się farsz do koloru ciasta. Nadal jestem w szoku i duma mnie rozpiera z tego powodu.
Jeśli potrzebujesz więcej przepisów na pierogi to koniecznie przeczytaj wpis:
kontakt@tiandmi.pl
Skontaktuj się:
Zaobserwuj na:
Twój sukces jest dla mnie ważny.