Zamów usługi

kontakt@tiandmi.pl

zielone pierogi 1
23 listopada 2020

Zielone pierogi faszerowane: brokułem, soczewicą i jarmużem- wegańskie i bezglutenowe

 

Ale się ostatnio spłakałam... 

Oczywiście krojąc  cebulę do farszu na te pierogi. I wiesz, co: życzę sobie i Tobie jedynie takich powodów do płaczu. Chociaż przyznaję, że czasem zdarza mi się płakać ze wzruszenia.

Jak na przykład, wtedy gdy  usłyszałam od synka, że bardzo cieszy się, że prowadzę swojego bloga. A dzięki temu, że zapisuję na nim przepisy będzie mógł kiedyś, gdy dorośnie z nich  korzystać.  

Bardzo ucieszyłam się, ponieważ takie słowa wypowiedziane przez mojego stałego Czytelnika, to wielki zaszczyt i radość. Jak również wielkim szczęściem jest dla mnie, to że właśnie czytasz mój artykuł. Dziękuję Ci bardzo, że jesteś...  i stale motywujesz mnie do działania i rozwoju...

 

Zielone pierogi, które chce Ci dzisiaj zaproponować, nieskromnie powiem, że są wyjątkowo pyszne.  Zachwycają każdego, kto je spróbuje i znikają w błyskawicznym tempie. Synek je pierogi i nagle mówi:

-O jejku. Myślałem, że mam jeszcze dwa pierogi, a ja już wszystkie zjadłem.

-Może chcesz dokładkę ? -pytam.

-No nie, bo muszę mieć je jeszcze na jutro. Są takie smaczne- odpowiada.

Upewniony, że na jutro też będą, spokojnie zjadł dodatkową  porcję pierogów.

Jeśli Ty także chcesz spróbować jak przepysznie smakują te zielone pierogi faszerowane: brokułem, jarmużem i zieloną soczewicą, które są wegańskie i bezglutenowe, to koniecznie zapoznaj się z przepisem poniżej.

Możesz je podać w towarzystwie sosu na bazie bazylii i pistacji, ale także wybornie smakują z podsmażaną cebulką. Wybór zależy od Ciebie.

 

Zielone pierogi faszerowane: brokułem, soczewicą i jarmużem- sposób przygotowania

 

zielone pierogi 2

 
Potrzebujesz:
 
na ciasto:
 
  • około 500 gramów mąki gryczanej
  • około 250 mililitrów wody
  • 2 garście jarmużu
  • 2 brykiety mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
 
na farsz:
 
  • brokuł o wadze 500 gramów
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 3 garście jarmużu
  • 4 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • garść pistacji
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz, suszony tymianek
 
na sos:
 
  • pęczek bazylii ( 3 garście liści)
  • 3/4 szklanki pistacji
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek lub ulubionego oleju
 
 
 
ETAP I
Sos:
 
Pistacje obierz ze skorupek. Liście bazylii oddziel od łodyg. 
 
Do kielicha blendera wlej 0,5 szklanki oliwy z oliwek. Następnie wsyp: 3 garście liści bazylii, 3/4 szklanki pistacji, 2 łyżki drożdży nieaktywnych, ząbek czosnku, sól i pieprz. 
Zblenduj wszystko na gładką masę. Wstaw do lodówki.
 
ETAP II
Ciasto:
 
Jarmuż wymyj. Oddziel liście od twardej łodygi. Pokrój je na mniejsze kawałki. 
Do kielicha blendera wlej 250 ml wody. Wsyp jarmuż i 2 brykiety szpinaku. Zblenduj.
 
Tak powstałą masę podgrzej na małym ogniu.
 
Do miski wsyp: 500 gramów mąki, sól, suszony czosnek i wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj  olej i jarmużowo- szpinakową masę, jednocześnie zagniatając ciasto.
 
Wyrobione ciasto, przykryj ściereczką i zostaw na około 30 minut, żeby odpoczęło.
 
ETAP III
 
Farsz:
 
Brokuł podziel na różyczki. Łodygę na mniejsze kawałki. Całość ugotuj na parze.
 
Soczewice namocz przez 30 minut. Po upływie tego czasu przepłucz ją pod wodą, a następnie ugotuj ją w 2 szklankach wody. Gotuj około 20 minut. Po ugotowaniu odcedź. 
 
Cebulę obierz z łupinek. Pokrój w drobną kostkę i podsmaż  na patelni, aż będzie miękka. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do cebuli. Podsmaż wszystko razem.


Pistacje obierz ze skorupek i pokrój na mniejsze kawałki.

Natkę pietruszki poszatkuj.
 
Jarmuż wymyj. Oddziel liście od twardej łodygi. Pokrój go na mniejsze kawałki.
Pistacje i jarmuż  dodaj do cebuli i czosnku i chwilę wszystko podsmaż na patelni.

 

zielone pierogi 3

 

Pamiętaj, żeby od czasu do czasu wymieszać. Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę.

Wymieszaj  zawartość patelni z soczewicą i brokułem. Zmiel wszystko w maszynce do mielenia. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Dokładnie wymieszaj.

 

ETAP IV

Ciasto na pierogi rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką na grubość około 3 mm.  Przy pomocy szklanki lub specjalnej foremki do ravioli wycinaj krążki. Na środku każdego z nich ułóż łyżeczkę nadzienia. Następnie przykryj drugim wyciętym krążkiem.  Widelcem dociśnij brzegi pierogów, tak aby się ze sobą skleiły.

 

zielone pierogi 4

 

W garnku ugotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć wówczas możesz wrzucać do niej pierogi. Gotuj około 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów.

 

ETAP V

 

Ugotowane pierogi podawaj z wcześniej przygotowanym sosem lub jak wolisz z podsmażoną cebulką.

Pierogi znakomicie smakują  podsmażone na patelni.

Tutaj możesz zobaczyć jak fantastycznie dopasował się farsz do koloru ciasta. Nadal jestem w szoku i duma mnie rozpiera z tego powodu. 

 

zielone pierogi 5

 

 

Jeśli potrzebujesz więcej przepisów na pierogi to koniecznie przeczytaj wpis:

 

pierogi 6

 
Propozycja zabawy dla dziecka:
 
Jeśli podczas przygotowywania tych pierogów towarzyszy Tobie dziecko, możesz wykorzystać tą sytuację do zabawy. Polecam serdecznie, ponieważ robienie pierogów mogę przyrównać do zabawy ciastoliną. Oprócz tego dziecko może:
 
  • wycinać kształty z ciasta pierogowego,
  • dopasowywać kształty do siebie,
  • nazywać kształty.

 

zielone pierogi 7

 
 
 
 
 
 
 

 

 

Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękuję
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola

kontakt@tiandmi.pl

Skontaktuj się:

Zaobserwuj na:

Twój sukces jest dla mnie ważny.