kontakt@tiandmi.pl
Tak pachnące, że swoim zapachem zwabiły moje psy do kuchni. Tak pyszne, że mój najlepszy znawca pierogów, czyli mój synek powiedział, że są dobrze zrobione i poprzez ten kolor i dodatki stworzyłam nową sztukę pierogową.
Czasem się zastanawiam i jestem w szoku, ile taki mały brzuszek może ich pomieścić. Bardzo, ale to bardzo lubi jeść pierogi, dlatego minimum raz w tygodniu muszą być u nas serwowane. Uwielbiamy te z jagodami, szpinakiem no i te z burakiem, które powstały z chęci nie marnowania jedzenia.
Potrzebujesz:
na ciasto:
na farsz:
na sos:
do dekoracji:
ETAP I
Sos:
Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę.
Do miseczki włóż: jogurt naturalny, 2 łyżki soku z buraka oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany sos włóż do lodówki, aby nabrał mocy czosnku.
ETAP II
Ciasto:
Do miski wsyp: 500 gramów mąki, sól i wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj sok z buraka, jednocześnie zagniatając ciasto.
Wyrobione ciasto, przykryj ściereczką i zostaw na około 30 minut, żeby odpoczęło.
ETAP III
Farsz:
Ugotowane buraki zetrzyj na tarce. Tofu pokrój na drobno w kostkę albo rozgnieć widelcem na mniejsze kawałki. Kolendrę i orzechy włoskie posiekaj.
Cebulę obierz z łupinek. Pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni, aż będzie miękka.
Następnie dodaj: starte na tarce buraki, 2 łyżki soku z cytryny, rozgniecione tofu, posiekane orzechy włoskie i dalej podsmażaj na patelni. Pamiętaj, żeby od czasu do czasu wymieszać.
Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem, suszonym czosnkiem niedźwiedzim oraz posiekaną kolendrą.
ETAP IV
Ciasto na pierogi rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką na grubość około 3 mm. Przy pomocy szklanki lub kubka wycinaj z niego krążki. Na środku każdego z nich ułóż łyżeczkę nadzienia. Następnie złóż je na pół i dociśnij brzegi. Palcami zrób falbankę na pierogach lub dociskaj brzegi przy pomocy widelca i też będzie pięknie.
W garnku ugotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć wówczas możesz wrzucać do niej pierogi. Gotuj około 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów.
ETAP V
Na talerzu ułóż kiełki buraka. Na nie wyłóż ugotowane pierogi. Przy pomocy pędzla kuchennego udekoruj talerz sosem oraz kaparami. Na koniec posyp nasionami babki płesznik i łupiną babki jajowatej.
Jeśli potrzebujesz więcej przepisów z zastosowaniem buraka koniecznie przeczytaj wpisy:
kontakt@tiandmi.pl
Skontaktuj się:
Zaobserwuj na:
Twój sukces jest dla mnie ważny.