kontakt@tiandmi.pl
Sprawdzi się zwłaszcza latem, gdy chcesz więcej czasu spędzić na świeżym powietrzu, dni pędzą jak szalone, jest tak gorąco, że trudno wystać w kuchni oraz przede wszystkim mamy świeżych owoców pod dostatkiem.
Możesz ją zjeść w domu, w pracy, a nawet na plaży.
Jeśli zastanawiasz się czy można posmarować dziecko kremem przeciwsłonecznym, a sobie posmarować tylko fragment ręki, to mówię owszem, że jest to możliwe.
Nadal myślę nad tym, jak mogło do tego dojść i prawdopodobnie jest to "oszczędność czasu".
Chociaż jak się później okazało tak nie jest, ponieważ teraz muszę smarować się po kilka razy dziennie aloesem.
Jest też plus tej sytuacji: teraz mogę przy pomocy rąk pokazać, że jestem z Polski.
Przepis na bezglutenową tartę z morelami i śliwkami zostawiam poniżej, a ja pędzę nałożyć kolejną porcję aloesu.
Potrzebujesz:
na ciasto:
na farsz:
na posypkę:
ETAP I
Do miski wsyp: 2,5 szklanki mąki kukurydzianej, mini szczyptę soli, 100 gram posiekanego w kostkę masła, 175 gram jogurtu naturalnego, 2 żółtka.
Następnie wyrób ciasto.
Tak przygotowane ciasto wstaw na godzinę do lodówki, żeby odpoczęło.
ETAP II
Nagrzej piekarnik do 180° C. Po upływie godziny wyjmij ciasto z lodówki. Wylep blaszkę ciastem, a następnie zrób w nim widelcem dziurki.
Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piecz ją około 20 minut. Po upieczeniu zostaw do ostygnięcia, bo ty musisz jeszcze zrobić farsz.
ETAP III
Morele i śliwki dokładnie wymyj i osusz z nadmiaru wody. Owoce wydryluj, a następnie pokrój na 4 części.
Na upieczonym i ostudzonym spodzie układaj naprzemiennie morele i śliwki. Układanie rozpocznij od brzegu tarty i kieruj się ku środkowi.
Piekarnik nagrzej do 180° C. Piecz tartę przez 10 minut.
W tym czasie przygotuj posypkę. Do miski wsyp: garść płatków migdałowych, garść płatków owsianych górskich, 3 łyżki miodu, a następnie dokładnie wymieszaj.
Po upływie 10 minut wyłóż na tartę przygotowaną posypkę. Piecz jeszcze przez około 7 minut. Jednak kontroluj co jakiś czas ciasto, ponieważ płatki migdałowe bardzo szybko się przypiekają.
I gotowe. Teraz i Ty możesz delektować się pyszną, żółtą i bezglutenową tartą.
RADA
Tarta wychodzi lekko kwaskowata, więc możesz ją przed podaniem lekko polać miodem albo syropem klonowym.
Moją tartę wyjątkowo przygotowałam nie w foremce na tartę, ale w zwykłej formie do pieczenia tortu. Podniosłam tylko wysoko brzegi ciasta, tak aby przytrzymywały wyłożone na nią owoce.
Jeśli potrzebujesz więcej przepisów na tarty koniecznie przeczytaj wpisy o:
Czy wiesz, że...
Morele są bogate w żelazo, wapń, potas, witaminy: C, B, PP, A. Zawierają dużą ilość błonnika.
Śliwki są bogate w witaminy: C, A, E K, B.Ponadto zawierają wapń, żelazo, fosfor, magnez oraz są bogate w błonnik.
kontakt@tiandmi.pl
Skontaktuj się:
Zaobserwuj na:
Twój sukces jest dla mnie ważny.