Zamów usługi

kontakt@tiandmi.pl

bezglutenowa tarta z morelami i śliwkami 1
28 lipca 2020

Bezglutenowa tarta z morelami i śliwkami

Czasem proste rozwiązania są najlepsze, a bezglutenowa tarta z morelami i śliwkami, taka właśnie jest. Pyszna, łatwa w przygotowaniu, pięknie się prezentuje i jednocześnie jest idealna w smaku.

Sprawdzi się zwłaszcza latem, gdy chcesz więcej czasu spędzić na świeżym powietrzu, dni pędzą jak szalone, jest tak gorąco, że trudno wystać w kuchni oraz przede wszystkim mamy świeżych owoców pod dostatkiem.

Możesz ją zjeść w domu, w pracy, a nawet na plaży.

Jeśli  zastanawiasz się czy można posmarować dziecko kremem przeciwsłonecznym, a sobie posmarować tylko fragment ręki, to mówię owszem, że jest to możliwe.

Nadal myślę nad tym, jak mogło do tego dojść i prawdopodobnie jest to "oszczędność czasu". 

Chociaż jak się później okazało tak nie jest, ponieważ teraz muszę smarować się po kilka razy dziennie aloesem.

Jest też plus tej sytuacji: teraz mogę przy pomocy rąk pokazać, że jestem z Polski.

Przepis na bezglutenową tartę z morelami i śliwkami zostawiam poniżej, a ja pędzę nałożyć kolejną porcję aloesu.

 

Bezglutenowa tarta z morelami i śliwkami- składniki

 

bezglutenowa tarta z morelami i śliwkami 5

Potrzebujesz:

na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 100 gramów masła
  • 175 gramów jogurtu naturalnego
  • mini szczypta soli
  • 2 żółtka

 

na farsz:

  • 500 gramów moreli
  • 300 gramów śliwek

 

na posypkę:

  • 3 łyżki miodu
  • garść płatków migdałowych
  • garść płatków owsianych górskich ( jeśli nie możesz spożywać glutenu, wówczas zwiększ ilość płatków migdałowych)

 

 

Bezglutenowa tarta z morelami i śliwkami- sposób przygotowania

 

 

bezglutenowa tarta z morelami i śliwkami 2

 

ETAP I

Do miski wsyp: 2,5 szklanki mąki kukurydzianej, mini szczyptę soli, 100 gram posiekanego w kostkę masła, 175 gram jogurtu naturalnego, 2 żółtka. 

 Następnie wyrób ciasto.

Tak przygotowane ciasto wstaw na godzinę do lodówki, żeby odpoczęło. 

 

ETAP II

 Nagrzej piekarnik  do 180° C. Po upływie godziny wyjmij ciasto z lodówki. Wylep blaszkę ciastem, a następnie zrób w nim widelcem dziurki.

Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piecz ją około 20 minut. Po upieczeniu zostaw do ostygnięcia, bo ty musisz jeszcze zrobić farsz.

 

ETAP III

Morele i śliwki dokładnie wymyj i osusz z nadmiaru wody. Owoce wydryluj, a następnie pokrój na 4 części. 

Na upieczonym i ostudzonym spodzie układaj naprzemiennie morele i śliwki. Układanie rozpocznij od brzegu tarty i kieruj się ku środkowi.

 

bezglutenowa tarta  z morelami i śliwkami 3

 

Piekarnik nagrzej do 180° C. Piecz tartę przez 10 minut.

W tym czasie przygotuj posypkę. Do miski wsyp: garść płatków migdałowych, garść płatków owsianych górskich, 3 łyżki miodu, a następnie dokładnie wymieszaj.

Po upływie 10 minut wyłóż na tartę przygotowaną posypkę. Piecz jeszcze przez około 7 minut. Jednak kontroluj co jakiś czas ciasto, ponieważ płatki migdałowe bardzo szybko się przypiekają. 

I gotowe. Teraz i Ty możesz delektować się pyszną, żółtą i bezglutenową tartą.

 

bezglutenowa tarta z morelami i śliwkami 4

 

RADA

Tarta wychodzi lekko kwaskowata, więc możesz ją przed podaniem lekko polać miodem albo syropem klonowym.

Moją tartę wyjątkowo przygotowałam nie w foremce na tartę, ale w zwykłej formie do pieczenia tortu. Podniosłam tylko wysoko brzegi ciasta, tak aby przytrzymywały wyłożone na nią owoce.

 

Jeśli potrzebujesz więcej przepisów na tarty koniecznie przeczytaj wpisy o:

 

Czy wiesz, że...

Morele są bogate w żelazo, wapń, potas, witaminy: C, B, PP, A. Zawierają dużą ilość błonnika.

Śliwki są bogate w witaminy: C, A, E K, B.Ponadto zawierają wapń, żelazo, fosfor, magnez oraz są bogate w błonnik.  

Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękuję
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola

kontakt@tiandmi.pl

Skontaktuj się:

Zaobserwuj na:

Twój sukces jest dla mnie ważny.