Zamów usługi

kontakt@tiandmi.pl

tarta na spodzie z amarantusa ekspandowanego  1
27 kwietnia 2020


Tarta na spodzie z amarantusa ekspandowanego i kremem daktylowo-orzechowym

 
 
Jak już zapewne wiesz jestem wielką wielbicielką tart, ponieważ są szybkie i proste w wykonaniu. Jeśli lubisz wytrawne tarty to koniecznie zajrzyj do tego wpisu: Wytrawna tarta z warzywami i sosem śmietanowym na kruchym spodzie
 
Dzisiaj  natomiast mam dla Ciebie tartę na słodko. Tarta na spodzie z amarantusa ekspandowanego i kremem daktylowo- orzechowym jest bardzo słodka, chociaż nie dodałam do niej  ani grama cukru. Są w niej tylko naturalnie występujące w poszczególnych składnikach cukry, zwłaszcza te w daktylach.
 
 
 

Tarta na spodzie z amarantusa ekspandowanego i kremem daktylowo- orzechowym- sposób przygotowania

 

 

tarta na spodzie z amarantusa ekspandowanego  2

 

Potrzebujesz:
 
Na krem:
 
  • 725 gramów daktyli suszonych
  • 2 garście łuskanych orzechów włoskich
 
Do dekoracji:
 
  • 1 garść orzechów włoskich
 
 
Spód tarty:
 
  • 120 gramów amarantusa ekspandowanego
  • 4 czubate łyżki masła z orzechów ziemnych
  • 2 jajka
 
 
ETAP I
 
Daktyle zalej gorąca wodą i zostaw je aż całkowicie namiekną. Możesz też tą czynność wykonać wieczorem i pozostawić daktyle na noc.
 
 
ETAP II
 
Do miski wsyp 120 gramów amarantusa ekspandowanego. Następnie dodaj 4 łyżki masła z orzechów ziemnych oraz 2 jajka. Mieszaj do momentu dokładnego połączenia się wszystkich składników.
 
 
Tak przygotowaną masę wyłóż do foremki. Używając łyżki mocno dociskaj masę, tak aby stworzyła zwarty spód.
 
Spód do tarty piecz w piekarniku nagrzanym do 180º C przez 30 minut.
 
Po upieczeniu zostaw do ostygnięcia, a Ty w tym czasie zrób krem.
 
 
ETAP III
 
Odlej wodę z daktyli. Następnie wsyp je do miski  i zblenduj na gładką masę. Orzechy włoskie możesz drobno posiekać albo po prostu zblendować.
 
Tak przygotowane daktyle i orzechy włoskie połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj.
 
 
ETAP IV
 
Na przestudzony spód wyłóż krem daktylowo- orzechowy. Wierzch tarty udekoruj orzechami włoskimi. I gotowe.
 
 
tarta na spodzie z amarantusa ekspandowanego  3
 
 
 
Jeśli potrzebujesz, więcej przepisów z zastosowaniem amarantusa ekspandowanego, to koniecznie przeczytaj ten wpis:
 


 

 

 

Czy wiesz, że...

Daktyle są bogate w błonnik, który usprawnia pracę jelit. Zawierają potas, który ma zbawienny wpływ na pracę serca oraz funkcjonowanie mięśni. Są bardzo słodkie, ale jednocześnie mają niski indeks glikemiczny.

Amarantus ekspandowany zawiera magnez, wapń i żelazo. Nie zawiera glutenu, dlatego może być stosowany u osób uczulonych na gluten.

 

Gotuj ze mną.  Koniecznie wstaw zdjęcie na Instagramie i oznacz mnie @ti_and_mi, tak abym mogła zobaczyć Twoje dzieło. Jeśli nie masz Instagrama, możesz pochwalić się pisząc do mnie maila.

 

 

 

 

 

 

Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękuję
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola

kontakt@tiandmi.pl

Skontaktuj się:

Zaobserwuj na:

Twój sukces jest dla mnie ważny.