Dzisiaj natomiast mam dla Ciebie tartę na słodko. Tarta na spodzie z amarantusa ekspandowanego i kremem daktylowo- orzechowym jest bardzo słodka, chociaż nie dodałam do niej ani grama cukru. Są w niej tylko naturalnie występujące w poszczególnych składnikach cukry, zwłaszcza te w daktylach.
Tarta na spodzie z amarantusa ekspandowanego i kremem daktylowo- orzechowym- sposób przygotowania
Potrzebujesz:
Na krem:
- 725 gramów daktyli suszonych
- 2 garście łuskanych orzechów włoskich
Do dekoracji:
- 1 garść orzechów włoskich
Spód tarty:
- 120 gramów amarantusa ekspandowanego
- 4 czubate łyżki masła z orzechów ziemnych
- 2 jajka
ETAP I
Daktyle zalej gorąca wodą i zostaw je aż całkowicie namiekną. Możesz też tą czynność wykonać wieczorem i pozostawić daktyle na noc.
ETAP II
Do miski wsyp 120 gramów amarantusa ekspandowanego. Następnie dodaj 4 łyżki masła z orzechów ziemnych oraz 2 jajka. Mieszaj do momentu dokładnego połączenia się wszystkich składników.
Tak przygotowaną masę wyłóż do foremki. Używając łyżki mocno dociskaj masę, tak aby stworzyła zwarty spód.
Spód do tarty piecz w piekarniku nagrzanym do 180º C przez 30 minut.
Po upieczeniu zostaw do ostygnięcia, a Ty w tym czasie zrób krem.
ETAP III
Odlej wodę z daktyli. Następnie wsyp je do miski i zblenduj na gładką masę. Orzechy włoskie możesz drobno posiekać albo po prostu zblendować.
Tak przygotowane daktyle i orzechy włoskie połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj.
ETAP IV
Na przestudzony spód wyłóż krem daktylowo- orzechowy. Wierzch tarty udekoruj orzechami włoskimi. I gotowe.
Jeśli potrzebujesz, więcej przepisów z zastosowaniem amarantusa ekspandowanego, to koniecznie przeczytaj ten wpis:
Czy wiesz, że...
Daktyle są bogate w błonnik, który usprawnia pracę jelit. Zawierają potas, który ma zbawienny wpływ na pracę serca oraz funkcjonowanie mięśni. Są bardzo słodkie, ale jednocześnie mają niski indeks glikemiczny.
Amarantus ekspandowany zawiera magnez, wapń i żelazo. Nie zawiera glutenu, dlatego może być stosowany u osób uczulonych na gluten.
Gotuj ze mną. Koniecznie wstaw zdjęcie na Instagramie i oznacz mnie @ti_and_mi, tak abym mogła zobaczyć Twoje dzieło. Jeśli nie masz Instagrama, możesz pochwalić się pisząc do mnie maila.