Zamów usługi

kontakt@tiandmi.pl

jesienny kompot 1
05 października 2022

Co zrobić ze skórek od jabłek?- Jesienny kompot 

Jesienny kompot ze skórek od jabłek zrobiłam po raz pierwszy 8 lat temu. Tego dnia spodziewałam się gości i  piekłam dla nich szarlotkę. Została mi, wtedy duża ilość skórek od jabłek i stwierdziłam, że być może da się je przetworzyć na kompot. Poszukałam w spiżarni pozostałych składników i przystąpiłam do dzieła.

Kompot wyszedł przepyszny, wszyscy goście byli zachwyceni i mówili, że jeszcze nigdy nie pili tak dobrego kompotu. Od teraz  gdy tylko piekę jabłeczniki i szarlotki, robię też ten pyszny jesienny kompot.

 

Tutaj znajdziesz przepis na doskonałą szarlotkę:

 

 

 

Jesienny kompot ze skórek od jabłek- składniki

 

jesienny kompot

 

Potrzebujesz:

  • skórki od jabłek ( ja miałam skórki z około  3 kg jabłek)
  • 10 sztuk truskawek ( u mnie mrożone)
  • 10 suszonych daktyli
  • 4 goździki
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • woda
  • opcjonalnie miód

 

 

Jesienny kompot ze skórek od jabłek- sposób przygotowania

 

jesienny kompot 2

 

ETAP I

 

Do garnka wlej wodę. Następnie wsyp skórki od jabłek, 10 sztuk truskawek, 10 suszonych daktyli, 4 goździki, 0,5 łyżeczki mielonego imbiru, 2 łyżeczki mielonego cynamon.

Gotuj pod przykryciem przez około 40 minut.

Pozostaw pod przykryciem do momentu wystudzenia.

Gdy kompot wystygnie możesz dodać miód.

I gotowe.

 

Jeśli potrzebujesz więcej przepisów na pyszne napoje to przeczytaj te wpisy: 

Rozgrzewające herbaty- trzy przepisy

Kakao z lawendą- przepis

 

Gotuj ze mną.  Koniecznie wstaw zdjęcie na Instagramie i oznacz mnie @ti_and_mi, tak abym mogła zobaczyć Twoje dzieło. Jeśli nie masz Instagrama, możesz pochwalić się pisząc do mnie maila.

 

 

 

Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękuję
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola

kontakt@tiandmi.pl

Skontaktuj się:

Zaobserwuj na:

Twój sukces jest dla mnie ważny.