Zamów usługi

kontakt@tiandmi.pl

Mocno czekoladowa szarlotka 1
06 października 2022

Mocno czekoladowa szarlotka z jabłkami i daktylami- bez cukru

Plany kulinarne były zupełnie inne, ale dostałam w prezencie dużą ilość jabłek, więc chciałam  je jak najszybciej przetworzyć.

Ciasto wyszło takie jak chciałam, czyli  idealne.

Mogę teraz  zaprosić Cię na kawałek  pysznej, niesamowicie pachnącej, mocno  czekoladowej  szarlotki z jabłkami i daktylami.  To, co chcesz kawałek tego ciasta?

 

Mocno czekoladowa szarlotka z jabłkami i daktylami- składniki

 

Mocno czekoladowa szarlotka 2

 

 

Potrzebujesz:

 

 na ciasto:

  •  3 szklanki mąki (moja szklanka ma pojemność 250 mililitrów)
  •  200 gramów masła (takie prosto z lodówki)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  •  4 łyżki kakao
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  5 żółtek (moje jajka były małe) 

 

na farsz:

  •  200 gramów  suszonych daktyli
  • 3 kilogramy jabłek ( waga przed obraniem ze skórki)
  •  ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 czubate łyżki kakao

 

pianka:

  • 3 białka
  • 2 opakowania  budyniu czekoladowego
  • 50 mililitrów oleju
  • szczypta soli 

 

Rada:

Ze skórek od jabłek możesz ugotować przepyszny  kompot albo po prostu je zjeść. Wybór należy do Ciebie. 

Tutaj znajdziesz przepis na kompot.

Co zrobić ze skórek od jabłek?- Jesienny kompot  

 

Mocno czekoladowa szarlotka z jabłkami i daktylami- sposób przygotowania

 

Mocno czekoladowa szarlotka 3

 

ETAP I

 

 Do miski przesiej: 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę mielonego cynamonu, ½ łyżeczki mielonego imbiru, ½ łyżeczki mielonych goździków, szczypta mielonej gałki muszkatołowej  i 4 łyżki kakao.

Zrób dołek w mące, a następnie dodaj 5 żółtek oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. 

Przy pomocy dłoni wyrób składniki na jednolitą masę. Następnie uformuj z niej kulę.

Schowaj ją do lodówki na minimum 30 minut, tak żeby odpoczęła. A Ty w tym czasie zrobisz farsz. 

 

ETAP II 

 

Jabłka wymyj i obierz ze skórki.  Pokrój je na mniejsze kawałki. Do garnka wsyp pokrojone jabłka, ½ łyżeczki cynamonu oraz daktyle. 

Duś pod przykryciem do momentu, aż daktyle całkowicie się rozpadną a jabłka będą miękkie.

Pamiętaj, żeby od czasu do czasu zaglądać do nich i zamieszać, tak żeby się nie przypaliły.

Dodaj kakao i wymieszaj.

Zostaw, aby farsz wystygł. 

 

ETAP III

 

Po upływie minimum 30 minut wyjmij ciasto z lodówki. Przekrój je na 2 części. Jedną z nich włóż ponownie do lodówki. Z drugiej wylep dno blaszki.

Następnie zrób w nim dziurki przy pomocy widelca. 

Piecz przez 20 minut w temperaturze 180° C.

Pozostaw do ostygnięcia.

 

 ETAP IV

 

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie zmniejsz  obroty miksera i wsyp 2  budynie. Miksuj chwilę do  momentu połączenia się składników albo delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki.

Na koniec  delikatnie wlej olej. Miksuj chwilę do  momentu połączenia się składników albo wymieszaj przy pomocy łyżki.

 

ETAP V

 

Na wystudzony spód wyłóż farsz. Następnie pianę z białek i budyniu. Na wierzch zetrzyj na tarce lub rozdrobnij w dłoniach  wyjęte z lodówki  ciasto. 

Piecz 30 minut w temperaturze 180°C. I gotowe.  

 

Mocno czekoladowa szarlotka 4

 

Jeśli potrzebujesz, więcej przepisów z dodatkiem jabłek, to koniecznie przeczytaj wpisy:

 

 

Gotuj ze mną.  Koniecznie wstaw zdjęcie na Instagramie i oznacz mnie @ti_and_mi, tak abym mogła zobaczyć Twoje dzieło. Jeśli nie masz Instagrama, możesz pochwalić się pisząc do mnie maila.

 
 

 

 

 

Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękuję
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola

kontakt@tiandmi.pl

Skontaktuj się:

Zaobserwuj na:

Twój sukces jest dla mnie ważny.