kontakt@tiandmi.pl
Plany kulinarne były zupełnie inne, ale dostałam w prezencie dużą ilość jabłek, więc chciałam je jak najszybciej przetworzyć.
Ciasto wyszło takie jak chciałam, czyli idealne.
Mogę teraz zaprosić Cię na kawałek pysznej, niesamowicie pachnącej, mocno czekoladowej szarlotki z jabłkami i daktylami. To, co chcesz kawałek tego ciasta?
Potrzebujesz:
na ciasto:
na farsz:
pianka:
Rada:
Ze skórek od jabłek możesz ugotować przepyszny kompot albo po prostu je zjeść. Wybór należy do Ciebie.
Tutaj znajdziesz przepis na kompot.
Co zrobić ze skórek od jabłek?- Jesienny kompot
ETAP I
Do miski przesiej: 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę mielonego cynamonu, ½ łyżeczki mielonego imbiru, ½ łyżeczki mielonych goździków, szczypta mielonej gałki muszkatołowej i 4 łyżki kakao.
Zrób dołek w mące, a następnie dodaj 5 żółtek oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło.
Przy pomocy dłoni wyrób składniki na jednolitą masę. Następnie uformuj z niej kulę.
Schowaj ją do lodówki na minimum 30 minut, tak żeby odpoczęła. A Ty w tym czasie zrobisz farsz.
ETAP II
Jabłka wymyj i obierz ze skórki. Pokrój je na mniejsze kawałki. Do garnka wsyp pokrojone jabłka, ½ łyżeczki cynamonu oraz daktyle.
Duś pod przykryciem do momentu, aż daktyle całkowicie się rozpadną a jabłka będą miękkie.
Pamiętaj, żeby od czasu do czasu zaglądać do nich i zamieszać, tak żeby się nie przypaliły.
Dodaj kakao i wymieszaj.
Zostaw, aby farsz wystygł.
ETAP III
Po upływie minimum 30 minut wyjmij ciasto z lodówki. Przekrój je na 2 części. Jedną z nich włóż ponownie do lodówki. Z drugiej wylep dno blaszki.
Następnie zrób w nim dziurki przy pomocy widelca.
Piecz przez 20 minut w temperaturze 180° C.
Pozostaw do ostygnięcia.
ETAP IV
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie zmniejsz obroty miksera i wsyp 2 budynie. Miksuj chwilę do momentu połączenia się składników albo delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki.
Na koniec delikatnie wlej olej. Miksuj chwilę do momentu połączenia się składników albo wymieszaj przy pomocy łyżki.
ETAP V
Na wystudzony spód wyłóż farsz. Następnie pianę z białek i budyniu. Na wierzch zetrzyj na tarce lub rozdrobnij w dłoniach wyjęte z lodówki ciasto.
Piecz 30 minut w temperaturze 180°C. I gotowe.
Jeśli potrzebujesz, więcej przepisów z dodatkiem jabłek, to koniecznie przeczytaj wpisy:
Gotuj ze mną. Koniecznie wstaw zdjęcie na Instagramie i oznacz mnie @ti_and_mi, tak abym mogła zobaczyć Twoje dzieło. Jeśli nie masz Instagrama, możesz pochwalić się pisząc do mnie maila.
kontakt@tiandmi.pl
Skontaktuj się:
Zaobserwuj na:
Twój sukces jest dla mnie ważny.