kontakt@tiandmi.pl
Lubisz granolę? A taką domową granolę dodatkiem soczewicy w kolorze czarnym też spróbujesz? Czy raczej: nie dziękuję, takie eksperymenty nie są dla mnie?
U mnie nowe przepisy na granolę powstają po przejrzeniu zapasów w szafkach kuchennych. Porządki zawsze sprzyjają powstawaniu czegoś nowego. Prawda?
Zresztą postanowiłam, że zanim kupię coś nowego dokończę, to co mam na stanie magazynowym. Zobaczymy jak długo wytrwam...
Sprzątając znalazłam w puszce resztki czarnego kakao, które kupiłam jeszcze w marcu albo w kwietniu. Oczywiście przez pomyłkę. Pamiętam, że tamtego dnia robiłam zakupy w pośpiechu, więc zamiast zwykłego kakao kupiłam te. W sumie wyszło na dobre, bo spróbowałam czegoś nowego i w końcu znalazłam naturalny czarny barwnik.
W szafkach poszukałam pozostałe składniki: płatki, soczewicę, bakalię i wyszła domowa granola taką jak lubię, czyli pyszna.
Granola przeszła wymagane testy, dlatego dzielę się z Tobą przepisem na nią. Możesz ją zrobić teraz, albo dopiero na 1 kwietnia- Prima aprilis i powiedzieć innym, że granola Ci się spaliła tak, aż zrobiła się cała czarna. Oczywiście żartuję, po co masz czekać aż tyle czasu, żeby spróbować czegoś tak pysznego.
Potrzebujesz: ( wyszło około 12 porcji)
ETAP I
Soczewicę namocz przez 30 minut. Po upływie tego czasu przepłucz ją pod wodą, a następnie ugotuj ją w 2 szklankach wody. Gotuj około 20 minut. Po ugotowaniu odcedź. Pozostaw do ostygnięcia.
ETAP II
Do miski wsyp: ostudzoną soczewicę, 3 szklanki płatków owsianych, 5 czubatych łyżek czarnego kakao, 1 łyżkę zwykłego kakao w proszku, po szczypcie: cynamonu, suszonego imbiru i kardamonu. Połącz ze sobą suche składniki.
ETAP III
Do miseczki wlej: 225 ml soku z wiśni, 3 łyżki syropu z agawy oraz łyżkę soku cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj do suchych składników i mieszaj do momentu połączenia się.
Tak przygotowaną mieszankę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170° stopni C na około 40 minut. Co 10 minut przemieszaj, aby wszystko równomiernie się podpiekło.
ETAP IV
Do blendera wsyp: 2 szklanki orzechów włoskich, szklankę suszonych śliwek, a następnie zblenduj wszystko na mniejsze kawałki.
ETAP V
Po upływie około 40 minut wyjmij blachę i poczekaj aż składniki wystygną. Na koniec dodaj zblendowane orzechy i śliwki.
Granolę możesz przechowywać około 1 tydzień w szczelnie zamkniętym słoiku.
Granolę możesz jeść z dodatkiem jogurtu oraz ulubionych owoców. Doskonale smakuję również z lekko podgrzanym roślinnym mlekiem.
Tutaj możesz zobaczyć jak zastosowałam czarne kakao do zabarwienia elementów bałwana:
Jeżeli potrzebujesz, więcej przepisów na pyszną i zdrową granolę to koniecznie przeczytaj wpis:
kontakt@tiandmi.pl
Skontaktuj się:
Zaobserwuj na:
Twój sukces jest dla mnie ważny.