Zamów usługi

kontakt@tiandmi.pl

domowa granola  1
25 stycznia 2021

Domowa granola z soczewicą i płatkami owsianymi- wegańska

Lubisz granolę? A taką domową granolę dodatkiem soczewicy w kolorze czarnym też spróbujesz? Czy raczej: nie dziękuję, takie eksperymenty nie są dla mnie?

U mnie nowe przepisy na granolę powstają po przejrzeniu zapasów w szafkach kuchennych. Porządki zawsze sprzyjają powstawaniu czegoś nowego. Prawda?

Zresztą postanowiłam, że zanim kupię coś nowego dokończę, to co mam na stanie magazynowym. Zobaczymy jak długo wytrwam... 

Sprzątając znalazłam w puszce resztki czarnego kakao, które kupiłam jeszcze w marcu albo w kwietniu. Oczywiście przez pomyłkę. Pamiętam, że tamtego dnia robiłam zakupy  w pośpiechu, więc zamiast zwykłego kakao kupiłam te. W sumie wyszło na dobre, bo spróbowałam czegoś nowego i w końcu znalazłam naturalny czarny barwnik. 

W szafkach poszukałam pozostałe składniki: płatki, soczewicę, bakalię i wyszła domowa granola taką jak lubię, czyli pyszna. 

Granola przeszła wymagane testy, dlatego dzielę się z Tobą przepisem na nią. Możesz ją zrobić teraz, albo dopiero na 1 kwietnia- Prima aprilis i powiedzieć innym, że granola Ci się spaliła tak, aż zrobiła się cała czarna. Oczywiście żartuję, po co masz czekać aż tyle czasu, żeby spróbować czegoś tak pysznego.

 

Domowa granola - sposób przygotowania

 

domowa granola 2

 

Potrzebujesz: ( wyszło około 12 porcji)

  • 3 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka  soczewicy (u mnie zielona)
  • 200 mililitrów soku z wiśni
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 szklanka śliwek suszonych
  • 5 czubatych łyżek czarnego kakao
  • 1 czubata łyżka kakao
  • cynamon, imbir, kardamon

 

 

ETAP I

Soczewicę namocz przez 30 minut. Po upływie tego czasu przepłucz ją pod wodą, a następnie ugotuj ją w 2 szklankach wody. Gotuj około 20 minut. Po ugotowaniu odcedź. Pozostaw do ostygnięcia.

 

ETAP II

Do miski wsyp: ostudzoną soczewicę, 3 szklanki płatków owsianych, 5 czubatych łyżek czarnego kakao, 1 łyżkę zwykłego kakao w proszku, po szczypcie: cynamonu, suszonego imbiru i kardamonu. Połącz ze sobą suche składniki.

 

ETAP III

Do miseczki wlej: 225 ml soku z wiśni, 3 łyżki syropu z agawy oraz łyżkę soku cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj do suchych składników i mieszaj do momentu połączenia się.

Tak przygotowaną mieszankę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170° stopni C na około 40 minut. Co 10 minut przemieszaj, aby  wszystko równomiernie się podpiekło.

 

ETAP IV

Do blendera wsyp: 2 szklanki orzechów włoskich, szklankę suszonych śliwek, a następnie zblenduj wszystko na mniejsze kawałki.

 

ETAP V

Po  upływie około 40 minut wyjmij blachę i poczekaj aż składniki wystygną. Na koniec dodaj zblendowane orzechy i śliwki.

Granolę możesz przechowywać około 1 tydzień w szczelnie zamkniętym słoiku.

 

 

Domowa granola- propozycja podania

 

domowa granola 3

 

Granolę możesz jeść z dodatkiem jogurtu oraz ulubionych owoców. Doskonale smakuję również z lekko podgrzanym roślinnym mlekiem.

 

Tutaj możesz zobaczyć jak zastosowałam czarne kakao do zabarwienia elementów bałwana:

 

 

Jeżeli potrzebujesz, więcej przepisów na pyszną i zdrową granolę to koniecznie przeczytaj wpis:

 

domowa granola  5

 

 

domowa granola 6


 

 

 

 

 

 

Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękuję
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola

kontakt@tiandmi.pl

Skontaktuj się:

Zaobserwuj na:

Twój sukces jest dla mnie ważny.