kontakt@tiandmi.pl
Wiesz, że 18 stycznia obchodzony jest Światowy Dzień Bałwana. W ogóle się nie dziwię, że doczekał się swojego święta, bo czy nie ma niczego lepszego, niż lepienie bałwana?
Ja pomimo mojego wieku nadal uwielbiam to robić. Generalnie cieszę się jak dziecko, gdy pada śnieg.
Jestem szczęśliwa i wdzięczna, że w tym roku można świętować ten dzień tak, jak kiedyś: lepiąc bałwana z prawdziwego śniegu. Rok temu parę razy popadało, ale nie na tyle dużo, żeby ulepić z tego porządnego bałwana.
Ten rok mnie mile rozczarował. Pamiętam, że jak spadł pierwszy śnieg to zbierałam go w jedno miejsce, żebyśmy mogli się pobawić w tym śniegu. A teraz? Teraz mam taką zimę, którą uwielbiam, czyli białą i mroźną.
Przyznaję, totalnie nie wierzyłam, że jeszcze kiedyś będę mogła pokazać dziecku, jak wyglądało moje dzieciństwo, gdy całymi dniami siedziałam na dworze bawiąc się śniegiem. Moim jedynym problemem wówczas był zapas rękawiczek na zmianę.
Dla tych, którzy dzisiaj nie mogą ulepić prawdziwego bałwana podsuwam przepis na takiego, którego można później bezkarnie zjeść. To chyba też bardzo interesująca propozycja. Prawda?
Potrzebujesz:
do zrobienia bałwana ☃️
ETAP I
Zblenduj wiórki kokosowe. Przesyp do miseczki.
Zblenduj na mniejsze kawałki grykę ekspandowaną.
ETAP II
Do miski wsyp grykę, dodaj pastę kokosową i dokładnie wszystko wymieszaj.
Przy pomocy dłoni uformuj kulki. Do środka każdej włóż orzecha laskowego. Obtocz kulki w wiórkach kokosowych.
ETAP III
W kąpieli wodnej roztop 2 kostki gorzkiej czekolady. Rozpuszczoną czekoladą pokryj paluszki, zostawiając około 1 centymetr bez czekolady.
Pozostaw do zastygnięcia.
Z gotowej masy ulep 3 kulki, o coraz większej wielkości. Obtocz te kulki w wiórkach kokosowych.
Weź trochę kokosowej masy, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego i połącz ją z jedną łyżeczką czarnego kakao.
Przy pomocy wykałaczki zrób otwory na oczy, usta i guziki. Do środka tych otworów włóż po trochę czarnej masy. Z reszty masy zrób bałwanowi beret.
Z jagody goji zrób bałwanowi nos.
Ułóż kulki jedna na drugiej. Do jego środka możesz włożyć patyczek do szaszłyka albo wykałaczki, wówczas bałwan będzie bardziej stabilny.
Na głowę nałóż mu beret i włóż ręce.
Możesz też zrobić mniejsze bałwany tylko z dwóch kulek, wówczas będzie on bardziej stabilny.
Jeśli potrzebujesz więcej przepisów na pyszne potrawy koniecznie przeczytaj wpisy:
kontakt@tiandmi.pl
Skontaktuj się:
Zaobserwuj na:
Twój sukces jest dla mnie ważny.