Zamów usługi

kontakt@tiandmi.pl

domowe batony 1
07 września 2022

Jak zrobić domowe batony- bez dodatku cukru

Bardzo mnie cieszą niższe temperatury.  W końcu mogę wyjść na bardzo długie spacery, to po pierwsze, a po drugie mogę na te wycieczki  przygotować i wziąć przekąski z dużą ilością czekolady. Nie muszę się bać, że później wszystko będzie  w niej brudne.

Chociaż podczas  przygotowywania  batonów i tak wszystko było w czekoladzie, włącznie ze mną.

Jeśli masz sprawdzone sposoby jak sprać czekoladę, to koniecznie podziel się  nimi ze mną.

Na szczęście batony wyszły pyszne i bardzo pożywne, więc zrekompensowały panujący bałagan.

Koniecznie wypróbuj ten przepis.

 

Domowe batony bez cukru- składniki

 

domowe batony 2

 

Potrzebujesz: ( na około 18 batonów)

 

1 warstwa:

  • 200 gramów płatków owsianych górskich
  • 200 gramów masła orzechowego
  • 1 banan (mój ważył 94 gramy)

 

2 warstwa:

  • 8 łyżek kakao
  • 400 gramów suszonych śliwek

 

3 warstwa:

  •  200 gramów gorzkiej czekolady

 

dekoracja:

  • garść gorzkich orzechów

 

Rada:

Jeśli nie posiadasz specjalnej foremki na batony wówczas użyj zwykłej blaszki lub keksówki.

 

Domowe batony bez cukru- sposób przygotowania

 

 

ETAP I

Do miski wsyp 400 gramów suszonych śliwek i i zalej wrzątkiem. Pozostaw na minimum 40 minut. Możesz też tą czynność wykonać wieczorem i pozostawić śliwki na noc. 

 

ETAP II

Wylej niepotrzebną wodę. Śliwki zblenduj w blenderze na gładką masę. Dodaj kakao i wymieszaj do momentu połączenia się składników.

 

 ETAP III

200 gramów płatków owsianych zblenduj w blenderze na mąkę.

Banana rozgnieć przy pomocy widelca.

Mąkę z płatków owsianych przesyp do miski.

Dodaj 200 gramów masła orzechowego i rozgniecionego banana.

Zagniataj do momentu aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą i będzie można z tej masy uformować kulę. 

 

ETAP IV

Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.

Masę z płatków owsianych, masła orzechowego i banana wyłóż do foremki ( lub foremek na pojedyncze batony).

Dociśnij przy pomocy łyżeczki, tak aby spód  stanowił bardziej zwartą konsystencję.

Następnie wyłóż masę z suszonych śliwek  i kakao.

Piecz w  przez 20 minut w temperaturze 180°C.

Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

 

ETAP V

Czekoladę i orzechy pokrój na mniejsze kawałki.

Następnie czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

Polej batony gorzką czekoladą, a następnie ułóż na nich pokrojone orzechy.

Pozostaw do momentu zastygnięcia gorzkiej czekolady.

Możesz też wstawić do lodówki, wtedy ten moment nastąpi szybciej.

 

domowe batony 3

 

Jeśli potrzebujesz więcej przepisów na batony to koniecznie przeczytaj te wpisy: 

Gotuj ze mną.  Koniecznie wstaw zdjęcie na Instagramie i oznacz mnie @ti_and_mi, tak abym mogła zobaczyć Twoje dzieło. Jeśli nie masz Instagrama, możesz pochwalić się pisząc do mnie maila.

 

Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękuję
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola

kontakt@tiandmi.pl

Skontaktuj się:

Zaobserwuj na:

Twój sukces jest dla mnie ważny.