kontakt@tiandmi.pl
Domowe batony zaczęłam robić w dniu, gdy po raz pierwszy przeczytałam etykietę na opakowaniu. Pamiętam wielkie rozczarowanie i chyba jeszcze większe zdenerwowanie.
Od tego momentu upłynęło już dużo czasu, ale też dużo zmieniło się, ponieważ na rynku pojawiły się produkty z naprawdę fajnym składem. Cieszy mnie to niesamowicie, bo gdy dopadnie głód w najmniej oczekiwanym momencie, wtedy dobrze jest mieć świetną alternatywę dla domowych batonów.
Do zrobienia moich batonów potrzebujesz chwili czasu, cierpliwości, foremki i koncentracji uwagi.
Jakie są moje batony, no cóż powiem tak są pyszne, wegańskie i mega proste.
Planowałam zrobić tylko jedną wersję batonów, ale przez moją wpadkę kulinarną wyszły dwa rodzaje. Chcąc rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej zamiast wlać wrzątek do pustej miski zalałam nim pokruszoną czekoladę. Z czekolady zrobiła się jedna, wielka czekoladowa kula i raczej nie nadawała się, żeby zrobić z niej polewę. Na szybko wymyśliłam drugi rodzaj batonów ze składników, które miałam w domowej spiżarni.
Wiesz kiedyś ktoś mi powiedział, żebym nie przyznawała się do porażki bo i tak nikt nie zauważy, że tak miało nie być. Mogłabym, przecież napisać, że zrobiłam dwa rodzaje batonów prawda? Ale ja Ci się przyznaję, bo nie chcę, żeby i Tobie się to przytrafiło. Koncentracja uwagi podczas gotowania to podstawa, a mi tego dnia trochę tego zabrakło.
Ostatnio myślami jestem zupełnie, gdzie indziej i pewnie, dlatego przytrafiają mi się takie wpadki: rozpakowanie brudnej zmywarki, nasypanie psu karmy do wody, włożenie do lodówki pieczywa i wiele dziwnych zdarzeń.
To co chcesz przepis?
BATONY AMARANTUSOWE
Potrzebujesz: (na około 14 batonów)
Do dekoracji:
ETAP I
Daktyle zalej gorącą wodą i pozostaw na 30 minut.
ETAP II
Daktyle rozgnieć przy pomocy widelca.
Do miski wsyp amarantus, rozgniecione daktyle i pastę tahini. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowaną masę przełóż do foremki. Dociśnij przy pomocy widelca, tak aby batony stanowiły bardziej zwartą konsystencję. Pozostaw w lodówce na 2 godziny albo na całą noc.
ETAP III
Batony wyjmij z foremki. Po tym czasie są już gotowe do zjedzenia. Jeśli jednak chcesz je bardziej ozdobić wówczas zrób polewę z rozpuszczonej czekolady.
Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Polej batony gorzką czekoladą, a następnie ułóż na nich suszoną miechunkę peruwiańską i kruszone ziarna kakaowca. Pozostaw do momentu zastygnięcia gorzkiej czekolady.
BATONY Z ŻYTA EKSPANDOWANEGO
Potrzebujesz: (na 7 batonów)
ETAP I
Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki.
Do garnka wlej 100 mililitrów mleka migdałowego. Mleko podgrzej. Dodaj czekoladę i masło orzechowe mieszaj aż się rozpuszczą. Zostaw do przestygnięcia.
Po tym czasie wsyp 3 szklanki żyta ekspandowanego. Dokładnie wymieszaj.
Przełóż masę do foremki. Dociśnij przy pomocy widelca, tak aby batony stanowiły bardziej zwartą konsystencję. Pozostaw w lodówce na 2 godziny.
Jeśli potrzebujesz więcej przepisów na pyszne i zdrowe przekąski koniecznie przeczytaj wpisy:
kontakt@tiandmi.pl
Skontaktuj się:
Zaobserwuj na:
Twój sukces jest dla mnie ważny.