Zamów usługi

kontakt@tiandmi.pl

domowe batony 1
11 stycznia 2021

Jak zrobić domowe batony bez pieczenia?- wegańskie 

Domowe batony zaczęłam robić w dniu, gdy po raz pierwszy przeczytałam etykietę na opakowaniu.  Pamiętam wielkie rozczarowanie i chyba jeszcze większe zdenerwowanie.

Od tego momentu upłynęło już dużo czasu, ale też dużo zmieniło się, ponieważ na rynku pojawiły się produkty z naprawdę fajnym składem. Cieszy mnie to niesamowicie, bo gdy dopadnie głód w najmniej oczekiwanym momencie, wtedy dobrze jest mieć świetną alternatywę dla domowych batonów.

Do zrobienia moich batonów potrzebujesz chwili czasu, cierpliwości, foremki i koncentracji uwagi.

Jakie są moje batony, no cóż powiem tak są pyszne, wegańskie i mega proste.

 

domowe batony 2

 

Planowałam zrobić tylko jedną wersję batonów, ale przez moją wpadkę kulinarną wyszły dwa rodzaje. Chcąc rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej zamiast wlać wrzątek do pustej miski zalałam nim pokruszoną czekoladę. Z czekolady zrobiła się jedna, wielka czekoladowa kula i raczej nie nadawała się, żeby zrobić z niej polewę. Na szybko wymyśliłam drugi rodzaj batonów ze składników, które miałam  w domowej spiżarni.

Wiesz kiedyś ktoś mi powiedział, żebym nie przyznawała się do porażki bo i tak nikt nie zauważy, że tak miało nie być. Mogłabym, przecież napisać, że zrobiłam dwa rodzaje batonów prawda? Ale ja Ci się przyznaję, bo nie chcę, żeby i Tobie się to przytrafiło. Koncentracja uwagi podczas gotowania to podstawa, a mi tego dnia trochę tego zabrakło.

Ostatnio myślami jestem zupełnie, gdzie indziej i pewnie, dlatego przytrafiają mi się takie wpadki: rozpakowanie brudnej zmywarki, nasypanie psu karmy do wody, włożenie do lodówki pieczywa i wiele dziwnych zdarzeń.

To co chcesz przepis?

 

Domowe batony bez pieczenia- sposób przygotowania

 

BATONY AMARANTUSOWE

 

domowe batony 3

 

Potrzebujesz: (na około 14 batonów)

  • 300 gramów pasty tahini
  • 120 gramów amarantusa ekspandowanego
  • 6 daktyli
  • opcjonalnie 2 łyżki syropu klonowego

 

Do dekoracji:

  • 100 gramów gorzkiej czekolady (starczyło na 6 batonów, które pokryłam z 5 stron)
  • suszona miechunka peruwiańska
  • kruszone ziarna kakaowca

 

ETAP I

Daktyle zalej gorącą wodą i pozostaw na 30 minut.

 

ETAP II

Daktyle rozgnieć przy pomocy widelca.

Do miski wsyp amarantus, rozgniecione daktyle i pastę tahini. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Tak przygotowaną masę przełóż do foremki. Dociśnij przy pomocy widelca, tak aby batony stanowiły bardziej zwartą konsystencję. Pozostaw w lodówce na 2 godziny albo na całą noc.

ETAP III

Batony wyjmij z foremki. Po tym czasie są już gotowe do zjedzenia. Jeśli jednak chcesz je bardziej ozdobić wówczas zrób polewę z rozpuszczonej  czekolady.

Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Polej batony gorzką czekoladą, a następnie ułóż na nich suszoną miechunkę peruwiańską i kruszone ziarna kakaowca. Pozostaw do momentu zastygnięcia gorzkiej czekolady.

 

BATONY Z ŻYTA EKSPANDOWANEGO

 

domowe batony 4

 

Potrzebujesz: (na 7 batonów)

  • 2 czubate łyżki masła orzechowego
  • 100 gramów gorzkiej czekolady
  • 100 mililitrów mleka migdałowego
  • 3 szklanki żyta ekspandowanego

 

ETAP I

Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki. 

Do garnka wlej 100 mililitrów mleka migdałowego. Mleko podgrzej. Dodaj czekoladę i masło orzechowe mieszaj aż się rozpuszczą. Zostaw do przestygnięcia.

Po tym czasie wsyp 3 szklanki żyta ekspandowanego. Dokładnie wymieszaj.

Przełóż masę do foremki. Dociśnij przy pomocy widelca, tak aby batony stanowiły bardziej zwartą konsystencję. Pozostaw w lodówce na 2 godziny.

 

Domowe batony bez pieczenia

 

domowe batony 5

 

Jeśli potrzebujesz więcej przepisów na pyszne i zdrowe przekąski koniecznie przeczytaj wpisy:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękuję
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola

kontakt@tiandmi.pl

Skontaktuj się:

Zaobserwuj na:

Twój sukces jest dla mnie ważny.