Zamów usługi

kontakt@tiandmi.pl

Kruche rogaliki z nadzieniem z pomarańczy
20 grudnia 2022

Najlepsze kruche rogaliki z nadzieniem z pomarańczy- prosty przepis i skład

Robiłam ostatnio zdjęcia z dużą ilością pomarańczy i zostało mi ich bardzo, bardzo dużo. Część ususzyłam na grzejniku, część zużyłam jako dodatek do omletu, a z reszty  zrobiłam te kruche rogaliki z nadzieniem z pomarańczy.

Szczerze Ci powiem, że to najlepsze kruche rogaliki jakie dotąd jadłam. Możesz mi uwieżyć, że zjadłam i robiłam  ich bardzo dużo. Wiesz, przecież jak bardzo lubię wszystko, co kruche.  Połączenie pomarańczy i imbiru jako nadzienia okazało się strzałem w 10.

Kruche rogaliki z nadzieniem z pomarańczy są pyszne, delikatne, a każdy kęs sprawia, że chcesz zjeść ich więcej.  Idealnie sprawdzą się na świątecznym stole i  jako dodatek do codziennej kawy lub herbaty.

Zobaczysz zakochasz się w nich od pierwszego spróbowania.

To, co skusisz się?

 

Najlepsze kruche rogaliki z nadzieniem z pomarańczy- składniki

 

Kruche rogaliki z nadzieniem z pomarańczy 1

 

Potrzebujesz: ( na 32 małe rogaliki)

 

Kruche ciasto na rogaliki:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 200 gramów masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 50 gramów twarogu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżka cukru pudru

 

Nadzienie:

  • 500 gramów pomarańczy (waga przed obraniem)
  • 1 łyżeczka imbiru

 

Opcjonalnie:

  • cukier puder do posypania rogalików
  • mleko do posmarowania rogalików przed pieczeniem

 

 

Najlepsze kruche rogaliki z nadzieniem z pomarańczy- sposób przygotowania

 

 

ETAP I

 

Kruche ciasto na rogaliki:

Do miski przesiej 2 szklanki mąki. Zrób dołek w mące, a następnie włóż do niego: 2 żółtka, posiekane w kostkę masło, twaróg, szczyptę soli, cynamon oraz  imbir.

Następnie wyrób ciasto. Uformuj z niego kulę.

Tak przygotowane ciasto wstaw na godzinę do lodówki, żeby odpoczęło. A Ty w tym czasie zrobisz nadzienie.

 

ETAP II

 

Nadzienie:

Pomarańcze wymyj i obierz ze skórki.

Pokrój w drobną kostkę.

Pokrojone pomarańcze wsyp do garnka.

 

Duś pod przykryciem do momentu, aż pomarańcze będą miękkie. Pamiętaj, żeby od czasu do czasu zaglądać do nich i zamieszać, tak żeby się nie przypaliły.

Dodaj imbiru wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia.

 

ETAP III

 

Ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na kształt koła. Każde koło podziel na 8 trójkątów.

Na każdym trójkącie połóż łyżeczkę nadzienia i zwiń. Wierzch rogalików możesz posmarować mlekiem.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 25 minut. 

 

Najlepsze kruche rogaliki z nadzieniem z pomarańczy- propozycja podania

 

A teraz zaparz sobie pyszną kawę lub herbatę, usiąć wygodnie i delektuj się. 

 

Kruche rogaliki z nadzieniem z pomarańczy 2

 

Potrzebujesz więcej przepisów z dodatkiem pomarańczy? Przeczytaj te wpisy:

 

 

Gotuj ze mną.  Koniecznie wstaw zdjęcie na Instagramie i oznacz mnie @ti_and_mi, tak abym mogła zobaczyć Twoje dzieło. Jeśli nie masz Instagrama, możesz pochwalić się pisząc do mnie maila.

 

Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękuję
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola

kontakt@tiandmi.pl

Skontaktuj się:

Zaobserwuj na:

Twój sukces jest dla mnie ważny.