kontakt@tiandmi.pl
Kuchnią francuską byłam zafascynowana od zawsze. Jako nastolatka zbierałam przepisy na tarty, magdalenki, naleśniki i inne pyszności kuchni francuskiej.
W tym roku udało mi się zrealizować moje marzenie o podróży do Francji.
Wspaniały klimat, cudowni ludzie i doskonałe jedzenie.
Pozostały tylko wspomnienia, zdjęcia i niedosyt.
Na pocieszenie zrobiłam naleśniki insprirowane kuchnią francuską.
Szczerze przyznam, że dawno nie jadłam tak pysznych naleśników.
Delikatne, mocno czekoladowe z dodatkiem nuty pomarańczy skąpane w słodkim syropie pomarańczowym. Tak prosto, a taaaak pysznie.
Zrób je koniecznie, bo musisz jeść tylko to, co najlepsze, zasługujesz na to. Mówią, że jedyne, co nam porzeba, to miłość, ale taki mocno czekoladowy naleśnik też może pomóc.
To, co skusisz się?
Potrzebujesz: (na 12 sztuk)
na naleśniki:
dodatkowo: masło do smażenia
na sos:
ETAP I
Ciasto na naleśniki:
Do miski przesiej kakao z mąką. Dodaj szczyptę soli, skórkę z pomarańczy i cukier. Wymieszaj.
W drugiej misce połącz mleko, jajka i masło.
Do suchych składników wlewaj powoli mokre składniki i mieszaj do momentu uzyskania gładkiej masy. Możesz to także zrobić przy pomocy miksera.
Zostaw ciasto, by odpoczęło 30 minut. Nie pomijaj tego etapu.
ETAP II
Smażenie naleśników:
Posmaruj patelnię cienką warstwą rozpuszczonego masła. Najlepiej wyjdzie, to przy pomocy pędzla.
Nalej porcję ciasta i smaż przez około 2 minuty. Przewróć na drugą stronę i kontynuuj smażenie.
Zdejmij z patelni i złóż na ćwiartki.
Czynność powtarzaj do momentu usmażenia wszystkich naleśników. Pamiętaj, aby smarować masłem patelnie pomiędzy smażeniem kolejnych naleśników.
ETAP III
Sos:
Na patelnie wlej sok pomarańczowy, dodaj cukier i masło. Gotuj do momentu zgęstnienia sosu. Możesz od czasu do czasu przemieszać.
ETAP IV
Do przygotowanego sosu włóż gotowe naleśniki (maksymalnie 4 jednocześnie) i gotuj chwilę z każdej strony. Tak, aby sos otulił i wniknął w naleśnik.
Postępuj tak ze wszystkimi naleśnikami.
Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Możesz udekorować świeżymi kawałkami pomarańczy.
Jeśli potrzebujesz więcej przepisów na pyszne śniadania, to przeczytaj te wpisy:
A może skusisz się na tartę?
Gotuj ze mną. Koniecznie wstaw zdjęcie na Instagramie i oznacz mnie @ti_and_mi, tak abym mogła zobaczyć Twoje dzieło. Jeśli nie masz Instagrama, możesz pochwalić się pisząc do mnie maila.
kontakt@tiandmi.pl
Skontaktuj się:
Zaobserwuj na:
Twój sukces jest dla mnie ważny.