Zamów usługi

kontakt@tiandmi.pl

Mocno czekoladowe naleśniki w sosie pomarańczowym
16 grudnia 2022

Mocno czekoladowe naleśniki z nutą pomarańczy, skąpane w sosie pomarańczowym

Kuchnią francuską  byłam zafascynowana od zawsze. Jako nastolatka zbierałam przepisy na tarty, magdalenki, naleśniki i inne pyszności kuchni francuskiej.

W tym roku udało mi się zrealizować moje marzenie o podróży do Francji.

Wspaniały klimat, cudowni ludzie i doskonałe jedzenie.

Pozostały tylko wspomnienia, zdjęcia i niedosyt.

Na pocieszenie zrobiłam naleśniki  insprirowane kuchnią francuską.

Szczerze przyznam, że dawno nie jadłam  tak pysznych  naleśników.

Delikatne,  mocno czekoladowe z dodatkiem nuty pomarańczy  skąpane  w słodkim syropie pomarańczowym. Tak prosto, a taaaak pysznie. 

Zrób je koniecznie, bo musisz jeść tylko to, co najlepsze, zasługujesz na to. Mówią, że jedyne, co nam porzeba, to miłość, ale taki mocno czekoladowy naleśnik też może pomóc.

To, co skusisz się?

 

Mocno czekoladowe naleśniki z nutą pomarańczy, skąpane w sosie pomarańczowym- składniki

 

 

Potrzebujesz: (na 12 sztuk)

na naleśniki:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 50 mililitrów rozstopionego masła (ostudzone)
  • 2 łyżki suszonej skórki z pomarańczy
  • 2 łyżki  cukru
  • szczypta  soli
  • 1 szklanka mąki
  •  4 łyżki  kakao

 

dodatkowo: masło do smażenia

na sos:

  • 1 szklanka soku z  pomarańczy
  • 30 gramów masła
  • 2 łyżki cukru

 

 

Mocno czekoladowe naleśniki z nutą pomarańczy, skąpane w sosie pomarańczowym- sposób przygotowania

 

 

Mocno czekoladowe naleśniki w sosie pomarańczowym 2

 

 

ETAP I

Ciasto na naleśniki:

Do miski przesiej kakao z mąką. Dodaj szczyptę soli, skórkę z pomarańczy i cukier. Wymieszaj.

W drugiej misce połącz mleko, jajka i masło.

Do suchych składników wlewaj powoli mokre składniki i mieszaj do momentu uzyskania gładkiej masy. Możesz to także zrobić przy pomocy miksera.

Zostaw ciasto, by odpoczęło 30 minut. Nie pomijaj tego etapu.

 

ETAP II

Smażenie naleśników:

Posmaruj patelnię cienką warstwą rozpuszczonego masła. Najlepiej wyjdzie, to przy pomocy pędzla.

Nalej porcję ciasta i smaż przez około 2 minuty. Przewróć na drugą stronę i kontynuuj smażenie.

Zdejmij z patelni i złóż na ćwiartki.

Czynność powtarzaj do momentu usmażenia wszystkich naleśników. Pamiętaj, aby smarować masłem patelnie pomiędzy smażeniem kolejnych naleśników.

 

ETAP III

Sos:

Na patelnie wlej sok pomarańczowy, dodaj cukier i masło. Gotuj do momentu zgęstnienia sosu. Możesz od czasu do czasu przemieszać.

 

ETAP IV

 

Do przygotowanego sosu włóż gotowe naleśniki (maksymalnie 4 jednocześnie) i gotuj chwilę z każdej strony. Tak, aby sos otulił i wniknął w naleśnik.

Postępuj  tak ze wszystkimi naleśnikami.

Podawaj zaraz po przygotowaniu.

Możesz udekorować świeżymi kawałkami pomarańczy.

 

Mocno czekoladowe naleśniki w sosie pomarańczowym 3

 

Jeśli potrzebujesz więcej przepisów na pyszne śniadania, to przeczytaj te wpisy: 

 

A może skusisz się na tartę?

 

 

Gotuj ze mną.  Koniecznie wstaw zdjęcie na Instagramie i oznacz mnie @ti_and_mi, tak abym mogła zobaczyć Twoje dzieło. Jeśli nie masz Instagrama, możesz pochwalić się pisząc do mnie maila.

 

 

Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękuję
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola

kontakt@tiandmi.pl

Skontaktuj się:

Zaobserwuj na:

Twój sukces jest dla mnie ważny.