Potrzebujesz trochę słodkości na listopadowe i grudniowe szarości?
Jeśli tak, to mam dla Ciebie kawałek pysznej szarlotki z jabłkami, nutą lawendy i pomarańczy.
Szarlotka jest delikatna i maślana, a każdy jej kęs sprawia, że czujesz się lepiej. Serio, zrób i przekonaj się. Zasługujesz tylko na to, co najlepsze.
Upiecz szarlotkę z jabłkami, nutą lawendy i pomarańczy nawet, jeśli masz inne plany kulinarne. Ja też miałam gotować, co innego, ale dostałam od teściów skrzynkę wypełnioną pysznymi i ekologicznymi jabłkami. Krzyczały do mnie zrób z nas coś pysznego. A nie ma przecież lepszego pomysłu na wykorzystanie tych jabłek niż zrobienie z nich szarlotki.
Szarlotka na kruchym cieście z jabłkami, nutą lawendy i pomarańczy- składniki
Potrzebujesz:
Ciasto:
- 500 gramów mąki
- 200 gramów masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 jajko
- 0,5 szklanki lodowatej wody
Farsz:
- 3 kilogramy jabłek (waga przed obraniem)
- 1 szklanka soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
- 1 łyżka suszonej lawendy spożywczej
- szczypta soli
- 5 łyżek mąki
Opcjonalnie: mleko do posmarowania wierzchu ciasta
Rada:
Ze skórek od jabłek możesz ugotować przepyszny kompot albo po prostu je zjeść. Wybór należy do Ciebie.
Tutaj znajdziesz przepis na kompot:
Szarlotka na kruchym cieście z jabłkami, nutą lawendy i pomarańczy- sposób przygotowania
ETAP I
Ciasto:
Do miski przesiej: 500 gramów mąki i 1 łyżkę cukru pudru.
Zrób dołek w mące, a następnie dodaj jajko, 0,5 szklanki lodowatej wody
oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło.
Przy pomocy dłoni wyrób składniki na jednolitą masę. Następnie uformuj z niej kulę.
Schowaj ją do lodówki na minimum 60 minut, tak żeby odpoczęła. A Ty w tym czasie zrobisz farsz.
ETAP II
Farsz:
Jabłka wymyj i obierz ze skórki. Pokrój je na mniejsze kawałki.
Do garnka wlej 1 szklankę soku z pomarańczy.
Następnie wsyp: 1 łyżeczkę cynamonu, 0,5 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczkę skórki otartej z pomarańczy, szczyptę soli i 5 łyżek mąki.
Dodaj pokrojone jabłka i wymieszaj.
Duś pod przykryciem do momentu, aż jabłka lekko zmiękną.
Pamiętaj, żeby od czasu do czasu zaglądać do nich i zamieszać, tak żeby się nie przypaliły.
Dodaj 1 łyżkę suszonej lawendy spożywczej i wymieszaj.
Zostaw, aby farsz wystygł.
ETAP III
Po upływie minimum 60 minut wyjmij ciasto z lodówki. Przekrój je na 2 części. Mniejszą z nich włóż ponownie do lodówki. Z drugiej wylep dno i boki blaszki.
Następnie zrób w cieście dziurki przy pomocy widelca.
Piecz przez 20 minut w temperaturze 180° C.
Pozostaw do ostygnięcia.
ETAP IV
Na wystudzony spód wyłóż farsz.
Drugą część ciasta rozwałkuj. Przy pomocy noża lub specjalnego wałka do nacinania ciasta zrób kratkę.
Tak przygotowanym ciastem przykryj farsz.
Wierzch posmaruj mlekiem.
Piecz 30- 40 minut w temperaturze 180°C. I gotowe.
Jeśli potrzebujesz, więcej przepisów z dodatkiem jabłek, to koniecznie przeczytaj wpisy:
Gotuj ze mną. Koniecznie wstaw zdjęcie na Instagramie i oznacz mnie @ti_and_mi, tak abym mogła zobaczyć Twoje dzieło. Jeśli nie masz Instagrama, możesz pochwalić się pisząc do mnie maila.