kontakt@tiandmi.pl
Bardzo lubię jeść kaszę jaglaną, ale totalnie nie wychodzi mi jej gotowanie, dlatego częściej stosuję płatki jaglane. Jak dla mnie nie są tak problematyczne, a jednocześnie także mają właściwości prozdrowotne.
Ostatnio chciałam zrobić płatki jaglane z owocami, ale w czasie gotowania musiałam odebrać telefon. Gdy skończyłam rozmowę okazało się, że masa jest tak gęsta, że totalnie nie nadaje się do zjedzenia w tej postaci.
Poszperałam w szafkach kuchennych i znalazłam puszkę z karmelizowanym kremem kokosowym, którą trzymałam z myślą przygotowania cake pops bez pieczenia. Zastosowanie tego kremu okazał się strzałem w 10.
Krem karmelowo- jaglany wykorzystałam jako nadzienie do naleśników oraz jako dodatek do ciastek śniadaniowych (równie smacznych jak bezglutenowe ciasteczka z nasionami złotego lnu, które robiłam ostatnio)
Krem i ciasteczka z dodatkiem płatków jaglanych wyszły pyszne, więc dzielę się z Tobą przepisami na nie w dalszej części artykułu.
Wiesz, dlaczego zrobiłam misia?
Krytyk literacki (czytaj synek) powiedział, że nie mogę opowiadać tylko o jedzeniu. Piszę Wam więc, że mój synek wyszperał na półce z książkami zbiór encyklopedii z 1987 roku (pamiątka po jego prababci).
Odkrył, że są w nich stare mapy, przepiękne ilustracje roślin oraz zwierząt między innymi niedźwiedzia.
Później przez pół dnia z wypiekami na twarzy siedział i przeglądał te encyklopedie, a ja wraz w nim. Przeżywałam jakie super pomoce dydaktyczne są w nich oraz fakt jak dzieci chłoną wiedzę, gdy coś je zainteresuje. Tak naprawdę każde dziecko ma potrzebę zdobywania wiedzy, tylko trzeba je zaciekawić.
Potrzebujesz:
ETAP I
Do garnka wlej 3 szklanki mleka i 2 szklanki płatków jaglanych. Gotuj przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Zostaw do wystygnięcia. Do tak przygotowanych płatków dodaj karmelizowany krem kokosowy i zblenduj na gładką masę. I gotowe.
Potrzebujesz: (na 10 sztuk)
ETAP I
Płatki jaglane zalej wrzątkiem i pozostaw do napęcznienia.
Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj gruszkę. Dodaj do niej sok z cytryny i wymieszaj.
Do miski wsyp: 1,5 szklanki mąki owsianej, rozdrobnioną gruszkę, namoczone płatki jaglane, 3 czubate łyżki masła orzechowego. Ciasto wyrabiaj przy pomocy dłoni do momentu aż powstanie jednolita masa.
ETAP II
Z tak przygotowanej masy uformuj ciasteczka. Przygotuj foremkę do wykrawania ciastek. Nakładaj masę do foremki, wygładź górę, a na koniec ostrożnie zdejmij foremkę.
Piekarnik nagrzej do 180° C
Piecz przez 10 minut na jednej stronie. Przełóż je na drugą stronę i piecz kolejne 10 minut.
Rada:
Moje ciastka mają 1 cm grubości, więc jeśli będziesz robić chudsze, to koniecznie kontroluj czas pieczenia.
Możesz zrobić też takiego misia:
Potrzebujesz:
kontakt@tiandmi.pl
Skontaktuj się:
Zaobserwuj na:
Twój sukces jest dla mnie ważny.