kontakt@tiandmi.pl
Jestem wielka fanką amarantusa ekspandowanego i to jego zazwyczaj używam do wszelkich przepisów. Ale... Okazało się, że został wykupiony ze sklepu, w którym zazwyczaj robię zakupy.
Pomyślałam wtedy, że jest więcej fanatyków tego przysmaku i być może ktoś z nich robi:
Ostatecznie wzięłam paczkę brązowego ryżu ekspandowanego. No, bo przecież nie będę biegała po całej Warszawie w poszukiwaniu amarantusa. Chociaż mógłby być, to świetny trening 😉
Dokupiłam jeszcze karmelizowany krem kokosowy Cocomi Bio Organic, ponieważ resztę składników miałam w domowej spiżarni.
Wiesz, dlaczego zrobiłam akurat cake pops?
Tylko dlatego, że podczas ostatnich porządków w szafkach kuchennych znalazłam foremkę i patyczki.
Uświadomiłam sobie, że dostałam ten zestaw w prezencie kilka lat temu- użyłam raptem tylko kilka razy. Oczywiście, musiały to być tzn. "specjalne okazje".
Zawsze na takie czekam, gdy mi czegoś szkoda. Od dzisiaj koniec ze specjalnymi okazjami, a najlepszą okazją będzie brak okazji. Tym bardziej, że wszyscy byli zachwyceni smakiem tych cake pops.
To na pewno nie są kulki mocy, ale obiecuję, że coś równie pysznego. Chyba, że ewentualnie kulka moc słodkości na patyku.
Potrzebujesz:
do cake pops:
do polewy:
ETAP I
Do blendera wsyp garść orzechów i zblenduj. Zblendowane orzechy wsyp do miski.
ETAP II
Do blendera wsyp 90 gramów ryżu brązowego ekspandowanego i zblenduj na drobniejsze kawałki. Tak przygotowany ryż dodaj do zblendowanych orzechów i wymieszaj.
Następnie dodaj karmelizowany krem kokosowy i mieszaj do momentu połączenia się składników.
ETAP III
Teraz masz dwie możliwości:
Odstaw kulki do lodówki na około 2 godziny.
ETAP IV
3 kostki czekolady pokrój na mniejsze kawałki i rozpuść je w kąpieli wodnej.
Końcówki patyczków maczaj w rozpuszczonej czekoladzie, a następnie wbijaj je w środek kulek.
Zostaw je do momentu, aż czekolada stężeje, wtedy kulki na 100 % będą trzymały się na patyczkach.
Polewa
Pozostałą czekoladę (czyli bez tych 3 kostek, które zostały wykorzystane wcześniej) pokrój na mniejsze kawałki. Mleko podgrzej. Dodaj pokrojoną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
W tak przygotowanej polewie maczaj cake pops, aż całkowicie się nim pokryją.
Ponownie zostaw do momentu zastygnięcia polewy. Chyba że już nie możesz się doczekać. To nie pozostaje Ci nic innego, jak ich spróbować.
RADA
Jeśli nie posiadasz patyczków do lizaków, ani foremki do przygotowania cake pops, wówczas wystarczy, że w dłoniach uformujesz kulki, a następnie udekorujesz je polewą.
Możesz też do środka takiej kulki włożyć całego orzecha laskowego.
Ewentualnie jeśli zostanie Ci czekoladowa polewa, to możesz go użyć jako sos do zdrowego omleta z piekarnika na słodko
Koniecznie zaproś do przygotowania cake pops swoje dziecko.
kontakt@tiandmi.pl
Skontaktuj się:
Zaobserwuj na:
Twój sukces jest dla mnie ważny.