Zamów usługi

kontakt@tiandmi.pl

 Bezglutenowe ciasteczka 1
01 czerwca 2020

Bezglutenowe ciasteczka z nasionami złotego lnu

Prosto, szybko i smacznie, to trzy cechy charakteryzujące bezglutenowe ciasteczka ze złotym siemieniem lnianym.

Chociaż mi wyszły bardziej ciacha niż ciastka, bo są wysokie na 1 centymetr. Zrobiłam to celowo, z myślą że będą to ciastka śniadaniowe, które idealnie skomponują się z jogurtem naturalnym, domowym kremem czekoladowym.  Same w sobie też są pyszne, dlatego stanowią doskonałą przekąskę.

Lubisz nasiona lnu? Ja polubiłam je, gdy byłam jeszcze nastolatką, czyli w czasach, gdy nie były jeszcze tak modne, a na pewno nie były określane mianem superfood- super żywności.

Prawdopodobnie nigdy nie kupiłabym ich, gdyby nie moja pomyłka w sklepie. Byłam na zakupach, żeby uzupełnić składniki do moich "słynnych kruchych ciasteczek z sezamem" (może kiedyś zdradzę ten tajny przepis) i w pośpiechu zamiast sezamu wzięłam siemię lniane.

Pamiętam jaka byłam z siebie zadowolona, że udało mi się tak tanio upolować sezam. Dopiero po powrocie do domu i upieczeniu ciastek odkryłam swoją pomyłkę.  Na szczęście ciastka wyszły znakomite.

Od tego czasu kruche ciastka z sezamem stały się kruchymi ciastkami z siemieniem lnianym, a nasiona lnu zagościły w mojej kuchni na stałe.

Dzisiaj zdradzam Ci przepis na wspaniałe i pięknie pachnące masłem orzechowym bezglutenowe ciasteczka z jego dodatkiem.

 

 

Bezglutenowe ciasteczka z nasionami złotego lnu- sposób przygotowania

 

 

 Bezglutenowe ciasteczka 2

 

 

Potrzebujesz: (na około 15 sztuk)

  • 2 duże jabłka
  • 1,5 szklanki nasion złotego lnu
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej
  • 3 czubate łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

 

ETAP I

Do miski wsyp: 1,5 szklanki nasion złotego lnu, 0,5 szklanki mąki kokosowej, 3 czubate łyżki, masła orzechowego, 1 łyżeczkę cynamonu.

Jabłka zetrzyj na drobnej tarce lub rozdrobnij w mikserze. Dodaj do nich 1 łyżkę soku z cytryny. Dokładnie wymieszaj.

Jabłka dodaj do pozostałych składników i jeszcze raz wymieszaj.

 

ETAP II

Z tak przygotowanej masy uformuj ciasteczka. Przygotuj foremkę do wykrawania ciastek. Nakładaj masę do foremki, wygładź górę łyżką, a na koniec ostrożnie zdejmij foremkę.

 

 

 Bezglutenowe ciasteczka 3

 

 
Ciastka piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.  W połowie pieczenia możesz przełożyć ciastka na drugą stronę. Po upieczeniu pozostaw w piekarniku do wystygnięcia.
 
 
 Bezglutenowe ciasteczka 4

 

 

Jeśli potrzebujesz, więcej przepisów na domowe słodycze, które z łatwością przygotujesz z dzieckiem koniecznie przeczytaj wpisy:

 

Czy wiesz, że...

nasiona złotego lnu- posiadają dużą zawartość błonnika, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz lignanów

 

Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękuję
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola

kontakt@tiandmi.pl

Skontaktuj się:

Zaobserwuj na:

Twój sukces jest dla mnie ważny.