Zamów usługi

kontakt@tiandmi.pl

Domowe pieczywo chrupkie 1
27 maja 2020


Przepis na domowe pieczywo chrupkie i pastę z suszonych pomidorów

 

Jeśli jesteś osobą, która bardzo lubi jeść kanapki, ale właśnie skończył się Tobie chleb i nie masz ochoty iść po niego do sklepu, to mam dla Ciebie alternatywę, czyli domowe pieczywo chrupkie. 

Idealne na śniadanie, kolację, szybką przekąskę. Bez problemu można je także wziąć do pracy, a nawet na wycieczkę.

Wspaniale smakuje w towarzystwie pasty z suszonych pomidorów, która idealnie sprawdziła się u mnie także jako dodatek do makaronu.

 

Domowe pieczywo chrupkie- sposób przygotowania

 

Domowe pieczywo chrupkie 2

 

Potrzebujesz: (na 12 sztuk)

 

  • 100 gramów mąki żytniej razowej typ 2000
  • 100 gramów mąki owsianej
  • 6 łyżek siemienia lnianego złotego
  • 6 łyżek pestek słonecznika
  • 3 łyżki nasion chia
  • 3 łyżeczki czarnuszki
  • 1 łyżka baobabu w proszku 
  • 3 łyżeczki babki płesznik i babki jajowatej 
  • 3 łyżki przyprawy kamis pomidory suszone z bazylią i czosnkiem
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki oleju

 

 

ETAP I

Do miski wsyp: 100 gramów mąki żytniej razowej typ 2000, 100 gramów mąki owsianej, 6 łyżek siemienia lnianego złotego, 6 łyżek pestek słonecznika, 3 łyżki nasion chia, 3 łyżeczki czarnuszki, 1 łyżka baobabu w proszku, 3 łyżeczki babki płesznik i babki jajowatej, 3 łyżki przyprawy kamis pomidory suszone z bazylią i czosnkiem. Wymieszaj.

Do suchych składników dodaj  1/2 szklanki wody i 1/4 szklanki oleju.

Przy pomocy łyżki mieszaj do momentu, aż wszystko dokładnie połączy się ze sobą i stworzy jednolitą masę.

Pozostaw ją na 30 minut, aby odpoczęła.

 

ETAP II

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Zastosowałam tę, która jest fabrycznie dodana do piekarnika.

Piekarnik nagrzej do 180° C.

Na tak przygotowaną blaszkę wyłóż masę na chrupkie pieczywo. Przykryj drugim kawałkiem papieru do pieczenia i przy pomocy wałka rozwałkuj na grubość około 5 milimetrów.

Przy pomocy noża podziel na mniejsze kawałki ( podzieliłam na 12 ).

Włóż blachę do piekarnika. Po około 15 minutach pieczenia przełóż pieczywo na drugą stronę i piecz kolejne 15 minut.

Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.

Takie pieczywo świetnie smakuje z pastą z suszonych pomidorów, humussem, domowym twarożkiem, albo bez dodatków.

 

Domowe pieczywo chrupkie 3

 

Pasta z suszonych pomidorów- sposób przygotowania

 

Domowe pieczywo chrupkie 4

 

Potrzebujesz:

 

 

ETAP I

Pomidory wyjmij ze słoika. Pozostały po odsączeniu pomidorów olej zostaw, ponieważ jeszcze się Tobie przyda.

Przy pomocy blendera rozdrobnij: orzechy włoskie i suszone pomidory na mniejsze kawałki.

Do rozdrobnionych orzechów włoskich i suszonych pomidorów dodaj vermezan oraz pozostały po odsączeniu pomidorów olej. Wszystko jeszcze raz dokładnie zblenduj.

Tak przygotowana pastę przełóż do słoika. I gotowe.

Możesz ją teraz zjeść z  domowym pieczywem chrupkim albo zastosować w innym daniu.

 

Domowe pieczywo chrupkie 5

 

Na podwieczorek polecam:

 

 

 

Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękuję
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola

kontakt@tiandmi.pl

Skontaktuj się:

Zaobserwuj na:

Twój sukces jest dla mnie ważny.