kontakt@tiandmi.pl
Buraki królują u nas w domu od zawsze. Pijemy sok, jemy zupy, frytki oraz sałatki z buraka. Burakom nawet nie oparł się mój pies.
Zresztą zobacz:
Kiedy jeszcze miałam dom, co roku sadziłam warzywa, między innymi buraki. Pewnego razu poszłam do ogrodu zobaczyłam taki widok:
W pierwszym momencie pomyślałam, że może to były dziki, no bo kto inny mógłby zdewastować tak moją plantację buraków. Ale za chwilę ujrzałam to:
I wtedy wszystko było już jasne. Owszem zrywał sobie sam truskawki, poziomki i ogórki, ale buraki. Także widzisz, nawet pies wie, że są smaczne i zdrowe.
Musisz spróbować ten przepis, ponieważ sałatka z buraków to szybka i prosta potrawa z dużą porcją witamin. Możesz ją zjeść jako samodzielne danie albo podać jako dodatek.
Potrzebujesz:
2 średnie buraki
2 średnie buraki żółte
2 średnie buraki chioggia
1 oscypek
garść pestek dyni
2 łyżki oleju z pestek dyni
40 gramów pędów słonecznika
sól, pieprz do smaku
ETAP I
Buraki wymyj i osusz. Następnie włóż je do naczyń do zapiekania (najlepiej do osobnych, ponieważ będą puszczały sok). Piecz w piekarniku nagrzanym na 180 °C przez około 60 minut. Choggia wyjmij po około 20 minutach. Zostaw do wystygnięcia.
ETAP II
Na suchej patelni podpraż pestki dyni. Od czasu do czasu przemieszaj, żeby uprażyły się równomiernie. Oscypka pokrój na mniejsze kawałki. Pędy słonecznika wymyj. Buraki obierz i pokrój w talarki.
ETAP III
Pokrojone w talarki buraki ułóż na talerzu w dowolnej kolejności. Posyp pędami słonecznika, uprażonymi pestkami dyni i oscypkiem. Przed podaniem możesz doprawić solą i pieprzem oraz skropić olejem z pestek dyni. I gotowe.
Jeśli potrzebujesz więcej smacznych przepisów koniecznie przeczytaj wpis o:
Czy wiesz, że....
burak wspomaga układ krwionośny
pestki dyni są źródłem witaminy E, B6, A, K, C
pędy słonecznika zawierają witaminy A, K, C, D, E
kontakt@tiandmi.pl
Skontaktuj się:
Zaobserwuj na:
Twój sukces jest dla mnie ważny.