kontakt@tiandmi.pl
Przepis na sałatkę z kalafiorem romanesco powstał bardzo spontanicznie. Opowiem Ci jak to było, posłuchaj...
Byłam na zakupach i nagle moim oczom ukazał się piękny i zielony kalafior romanesco. Zapragnęłam go. Oczywiście na początku trochę się wahałam, czy go kupić. Tak naprawdę jeszcze nigdy nie jadłam, a co dopiero nie przyrządzałam takiego kalafiora.
Ostatecznie pomyślałam raz się żyje. Wpadłam na pomysł, że zrobię z niego sałatkę, taką zdrową i mocno kolorową.
Rozpoczęły się poszukiwania składników. Musiało to bardzo śmiesznie wyglądać, jak biegałam z tym kalafiorem i patrzyłam jak będzie kolorystycznie wyglądał z pozostałymi produktami. Mój wybór padł na kolor zielony, czerwony, pomarańczowy, biały i fioletowy.
I wiesz, co jestem bardzo zadowolona, ponieważ sałatka z kalafiorem romanesco wyszła bardzo smaczna, dlatego dzielę się z Tobą przepisem na nią.
Potrzebujesz:
ETAP I
Kalafior romanesco wymyj i podziel na różyczki.
Bataty obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Różyczki kalafiora romanesco i bataty ugotuj na parze.
Orzechy macadamia upraż na suchej patelni, ale musisz uważać, ponieważ łatwo mogą się przypalić.
Mini ogórka wymyj i pokrój w talarki. Granat przekrój na pół, a następnie obierz z twardej skórki.
Cebulę pokrój w talarki.
ETAP II
Kalafior romanesco, bataty, orzechy macadamia, ogórki, cebulę oraz granat wsyp do miski i wymieszaj. Udekoruj kulkami mozzarelli. Przed podaniem polej oliwą z oliwek oraz dopraw do smaku przyprawami.
Taka sałatka z kalafiorem romanesco idealnie sprawdzi się jako kolacja, ale także z powodzeniem możesz wziąć ją do pracy. Jest lekka i delikatna.
Jeśli potrzebujesz więcej przepisów na smaczne sałatki koniecznie przeczytaj wpisy:
kontakt@tiandmi.pl
Skontaktuj się:
Zaobserwuj na:
Twój sukces jest dla mnie ważny.