Zamów usługi

kontakt@tiandmi.pl

Wegańskie i bezglutenowe ciastka z aquafaby
09 grudnia 2022

Wegańskie i bezglutenowe ciastka, czyli odpowiedź na pytanie, co zrobić z aquafaby?

Nie chcesz już więcej wylewać wody po ciecierzycy? Nie wiesz, co zrobić z aquafaby? Chcesz spróbować czegoś nowego?

Jeśli odpowiedź brzmi tak, to wypróbuj przepis na pyszne i łatwe w wykonaniu wegańskie i bezglutenowe ciastka z aquafaby.

Potrzebujesz tylko 4 składników, piekarnika, blendera, miksera, jakaś łyżka też może się przydać i chwila czasu, żeby je przygotować. No i najważniejsze: musisz mieć chęci, żeby je później zjeść.

To, co zrobisz je?

A z ciecierzycy zrób później te kotlety:

Szybkie i proste kotlety z ciecierzycy z piekarnika

 

Wegańskie i bezglutenowe  ciastka z aqufaby- składniki

 

Wegańskie i bezglutenowe ciastka z aquafaby 1

 

Potrzebujesz: 

  • 125 militrów aquafaby (zalewa po odsączeniu ciecierzycy) (schłodzona w lodówce)
  • ½ szklanki cukru pudru lub erytrolu lub inuliny
  • 2- 3 łyżki mielonego cynamonu
  • 400 gramów orzechów laskowych (waga po obraniu z łupinek)

 

Rada:

  • możesz użyć jakichkolwiek orzechów, nie muszą być laskowe;
  • przygotuj na wszeli wypadek większą ilość słodzidła, ponieważ być może Twoja aqufaba będzie potrzebowała go więcej, żeby się lepiej ubić;
  • możesz kupić już obrane ze skórek i zmielone orzechy, wtedy skrócisz proces przygotowania ciastek

 

 

 

 Wegańskie i bezglutenowe ciastka z aquafaby- sposób przygotowania

 

Wegańskie i bezglutenowe ciastka z aquafaby 2

 

 

ETAP I

 

400 gramów orzechów laskowych  podpiecz w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 170°C.

Następnie orzechy przełóż na bawełnianą ściereczkę i pocieraj nią do momentu, aż zejdzie skórka z orzechów. (Chociaż może zdarzyć się, że nie zejdzie ze wszystkich orzechów)

Tak przygotowane orzechy zblenduj przy pomocy blendera.

 

ETAP II

 

Do czystej i suchej misy miksera wlej aquafabę.

Przy pomocy miksera ubijaj aquafabę. Najpierw na małych, a potem dużych obrotach.

Gdy piana będzie robiła  się coraz bardziej biała zacznij dodawać po łyżce cukru pudru (lub inuliny lub erytrolu).

Ubijaj do momentu, aż uzyskasz gęstą masę.

 

ETAP III

 

Do miski wsyp: mielone orzechy laskowe, cynamon i połowę piany z aquafaby.

Przy pomocy dłoni wyrabiaj składniki do momentu stworzenia jednolitej masy.

 

ETAP IV

 

Rozwałkuj ciasto na grubość około 5 milimetrów. Przy pomocy foremki wytnij ciastka.

Przy pomocy pędzla ( lub szprycy) udekoruj ciastka ubitą aqufabą.

Ułóż ciastka na blaszce  wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam tej, która jest fabrycznie dodana do piekarnika.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 130°C i piecz przez 25- 30 minut. 

I gotowe. 

 

Wegańskie i bezglutenowe ciastka z aquafaby 3

 

Przeczytaj jeszcze ten wpis:

 

Gotuj ze mną.  Koniecznie wstaw zdjęcie na Instagramie i oznacz mnie @ti_and_mi, tak abym mogła zobaczyć Twoje dzieło. Jeśli nie masz Instagrama, możesz pochwalić się pisząc do mnie maila.

 

Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękuję
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola

kontakt@tiandmi.pl

Skontaktuj się:

Zaobserwuj na:

Twój sukces jest dla mnie ważny.