kontakt@tiandmi.pl
Nie chcesz już więcej wylewać wody po ciecierzycy? Nie wiesz, co zrobić z aquafaby? Chcesz spróbować czegoś nowego?
Jeśli odpowiedź brzmi tak, to wypróbuj przepis na pyszne i łatwe w wykonaniu wegańskie i bezglutenowe ciastka z aquafaby.
Potrzebujesz tylko 4 składników, piekarnika, blendera, miksera, jakaś łyżka też może się przydać i chwila czasu, żeby je przygotować. No i najważniejsze: musisz mieć chęci, żeby je później zjeść.
To, co zrobisz je?
A z ciecierzycy zrób później te kotlety:
Szybkie i proste kotlety z ciecierzycy z piekarnika
Potrzebujesz:
Rada:
ETAP I
400 gramów orzechów laskowych podpiecz w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 170°C.
Następnie orzechy przełóż na bawełnianą ściereczkę i pocieraj nią do momentu, aż zejdzie skórka z orzechów. (Chociaż może zdarzyć się, że nie zejdzie ze wszystkich orzechów)
Tak przygotowane orzechy zblenduj przy pomocy blendera.
ETAP II
Do czystej i suchej misy miksera wlej aquafabę.
Przy pomocy miksera ubijaj aquafabę. Najpierw na małych, a potem dużych obrotach.
Gdy piana będzie robiła się coraz bardziej biała zacznij dodawać po łyżce cukru pudru (lub inuliny lub erytrolu).
Ubijaj do momentu, aż uzyskasz gęstą masę.
ETAP III
Do miski wsyp: mielone orzechy laskowe, cynamon i połowę piany z aquafaby.
Przy pomocy dłoni wyrabiaj składniki do momentu stworzenia jednolitej masy.
ETAP IV
Rozwałkuj ciasto na grubość około 5 milimetrów. Przy pomocy foremki wytnij ciastka.
Przy pomocy pędzla ( lub szprycy) udekoruj ciastka ubitą aqufabą.
Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam tej, która jest fabrycznie dodana do piekarnika.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 130°C i piecz przez 25- 30 minut.
I gotowe.
Przeczytaj jeszcze ten wpis:
Gotuj ze mną. Koniecznie wstaw zdjęcie na Instagramie i oznacz mnie @ti_and_mi, tak abym mogła zobaczyć Twoje dzieło. Jeśli nie masz Instagrama, możesz pochwalić się pisząc do mnie maila.
kontakt@tiandmi.pl
Skontaktuj się:
Zaobserwuj na:
Twój sukces jest dla mnie ważny.