kontakt@tiandmi.pl
Przez lata niedoceniana i wylewana do zlewu czekała na swoją chwilę, gdy to ona stanie się głównym składnikiem dania. I tak się stało dzięki kreatywności człowieka okazało się, że może bez problemu zastąpić jajko kurze. Cały świat na jej punkcie oszalał i zaczęto wymyślać na jej cześć przeróżne przepisy. Otrzymała także imię aquafaba od łacińskich słów aqua- woda i faba-fasola.
I tak dzięki pomysłowości innych ludzi mogłam opracować przepis na te pyszne popękane, bezglutenowe ciastka z aquafaby.
Potrzebujesz:
ETAP I
Ciecierzycę odsącz z zalewy. Możesz z niej zrobić później kotlety.
Inulinę połącz z mąką ziemniaczaną.
ETAP II
Do czystej i suchej miski wlej aquafabę. Przy pomocy miksera ubijaj aquafabę. Najpierw na małych, potem na dużych obrotach. Gdy piana będzie robiła się coraz bardziej biała dodawaj po łyżce inuliny wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Aquafabę ubijaj do czasu, aż będzie sztywna i lśniąca. Dodaj 1 łyżkę soku z cytryny i jeszcze raz ubij.
Do ubitej piany dodaj 3 łyżki zblendowanych orzechów włoskich i 1 łyżkę kakao. Następnie mieszaj do momentu dokładnego połączenia się składników.
ETAP III
Piekarnik rozgrzej do temperatury 130°C.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Przy pomocy łyżki nakładaj masę na papier do pieczenia.
Piecz około 60-80 minut.
Przeczytaj jeszcze te wpisy:
Gotuj ze mną. Koniecznie wstaw zdjęcie na Instagramie i oznacz mnie @ti_and_mi, tak abym mogła zobaczyć Twoje dzieło. Jeśli nie masz Instagrama, możesz pochwalić się pisząc do mnie maila.
kontakt@tiandmi.pl
Skontaktuj się:
Zaobserwuj na:
Twój sukces jest dla mnie ważny.