kontakt@tiandmi.pl
Prosto, szybko, smacznie i mega chrupiąco, to cztery cechy charakteryzujące kotlety z ciecierzycy. Chociaż mi wyszły bardziej kulki moc ciecierzycy.
Obiecuję, że polubisz je, a zwłaszcza ich pyszną, chrupiącą panierkę.
Koniecznie upiecz kotlety w piekarniku będzie zdrowiej i nie będzie trzeba ubierać zbroi w obawie przed strzelającymi po całej kuchni ziarnami sezamu i siemienia lnianego. Bo, co to za frajda z gotowania, gdy w swojej kuchni nie czujesz się bezpiecznie. Kto przeżył taką akcję, to wie jak bywa to niebezpieczne.
To, co chcesz zostać szczęśliwym posiadaczem takich oto kotletów z ciecierzycy w chrupiącej panierce z sezamu i siemienia lnianego?
Potrzebujesz: ( na około 18 sztuk)
kotlety:
panierka do kotletów:
Rada:
Nie wylewaj zalewy z ciecierzycy, tylko przygotuj z niej coś pysznego:
ETAP I
4 łyżki płatków owsianych górskich i 4 łyżki nasion słonecznika zblenduj w blenderze.
Liście pietruszki oddziel od łodyg i drobno je pokrój.
Odsączoną z zalewy ciecierzycę rozgnieć przy pomocy widelca na mniejsze kawałki.
Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
ETAP II
Do miski włóż: zblendowane płatki owsiane, nasiona słonecznika, posiekaną natkę pietruszki, rozdrobnioną ciecierzycę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
Dokładnie wymieszaj do momentu połączenia wszystkich składników. Z masy uformuj w dłoniach kulki. ( Albo możesz wylepić masą foremki do cake pops)
Kulki zanurzaj w jogurcie naturalnym. Obtocz jedną połowę kulek w sezamie, a drugą połowę w siemieniu lnianym.
Przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz około 20 minut.
Kotlety z ciecierzycy doskonale smakują w towarzystwie kolorowej sałatki i komosy ryżowej.
Jeżeli potrzebujesz więcej pysznych przepisów koniecznie przeczytaj wpis:
kontakt@tiandmi.pl
Skontaktuj się:
Zaobserwuj na:
Twój sukces jest dla mnie ważny.