kontakt@tiandmi.pl
O naszej rodzinnej miłości do buraków pisałam już przy okazji przepisu na sałatkę z buraków. Tak muszę to przyznać: jestem Hania i szaleję za burakami. Ten smak, kolor i właściwości to jest to, co lubię najbardziej.
Dzisiaj mam dla Ciebie propozycję na zupę krem z pieczonych buraków i batatów.
Potrzebujesz:
Do dekoracji:
ETAP I
Buraki, bataty, korzeń pietruszki wymyj, ale nie obieraj ze skórki. Następnie upiecz je w piekarniku w 180°C przez 90 minut. Kontroluj warzywa, być może Twoje będą szybciej upieczone.
ETAP II
Czosnek i cebulę obierz z łupinek. Pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni, aż będą miękkie.
ETAP III
Upieczone w piekarniku warzywa zostaw do ostudzenia, a następnie obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
ETAP IV
Do gorącego bulionu warzywnego dodaj podsmażony czosnek i cebulkę oraz pokrojone na mniejsze kawałki buraki, bataty i korzeń pietruszki.
Gotuj wszystko około 10 minut.
ETAP V
Zmiksuj zupę blenderem, aż powstanie gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przelej zupę do miseczek. Przed podaniem możesz udekorować jogurtem naturalnym oraz pestkami dyni.
Jeśli potrzebujesz więcej przepisów na smaczne zupy, to koniecznie przeczytaj wpis o:
Rada:
Warzywa warto piec w piekarniku przy okazji przygotowania innej potrawy, np.:
A czy wiesz, że....
Burak wspomaga układ krwionośny, wspomaga walkę z wirusami, obniża ciśnienie
Pestki dyni są źródłem witaminy E, B6, A, K, C
Gotuj ze mną. Koniecznie wstaw zdjęcie na Instagramie i oznacz mnie @ti_and_mi, tak abym mogła zobaczyć Twoje dzieło. Jeśli nie masz Instagrama, możesz pochwalić się pisząc do mnie maila.
kontakt@tiandmi.pl
Skontaktuj się:
Zaobserwuj na:
Twój sukces jest dla mnie ważny.