kontakt@tiandmi.pl
Robiliśmy piernik staropolski i wtedy moje dziecko powiedziało, że: znowu robimy ciasto, na które będziemy musieli tylko patrzeć. Nie ma co się dziwić, ponad miesiąc czekania na ciasto, to zdecydowanie za długo dla tak małej osóbki.
Powiedziałam, że może na pocieszenie, że jeszcze nie można spróbować tego piernika zrobimy, coś na co nie trzeba tak długo czekać. Poszukaliśmy potrzebnych składników i wzięliśmy się do pracy. Tak właśnie powstały te oto babeczki o smaku piernika.
Babeczki piernikowe są pyszne, pachnące i skrywają w swoim wnętrzu niespodziankę w postaci musu z suszonej śliwki i kakao. Przyozdobione delikatnym kremem o smaku piernika.
Skusisz się?
Idealne na co dzień i na święta.
Zrób je i Ty ! Nie musisz czekać na specjalną okazję, niech każdy Twój dzień będzie wyjątkowy, pełen pysznych smaków i doskonałych zapachów. Zasługujesz na to.
Potrzebujesz: (na 8 sztuk)
na babeczki:
na krem:
na nadzienie:
Rady:
ETAP I
Krem do babeczek:
Do miski przełóż mascarpone, śmietanę i cukier puder. Przy pomocy miksera ubij składniki, tak aby powstał gęsty i zwarty krem.
Do tak przygotowanego kremu wsyp przyprawę do piernika i ostrożnie wymieszaj przy pomocy łyżki.
Schowaj krem do lodówki.
ETAP II
Nadzienie:
Do miski wsyp śliwki suszone i zalej wrzątkiem. Pozostaw na minimum 40 minut. Możesz też tą czynność wykonać wieczorem i pozostawić śliwki na noc.
Po upływie czasu wylej niepotrzebną wodę. Śliwki zblenduj w blenderze na gładką masę. Dodaj kakao i wymieszaj do momentu połączenia się składników.
ETAP III
Babeczki:
Płatki owsiane zmiel w blenderze na mąkę.
Zmielone płatki owsiane, kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia wymieszaj razem. Następnie przesiej przez sitko do miski.
Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki.
Jajka wbij do miski i roztrzep widelcem. Stopniowo dodawaj do nich olej i ciągle mieszaj.
Banany obierz ze skórki i rozgnieć widelcem.
Do miski z suchymi składnikami dodaj: olej wymieszany z jajkami, rozgniecione banany i pokrojoną czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Nakładaj gotową masę do foremek na babeczki.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170° C. Piecz przez 25 minut.
Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika.
ETAP IV
W ostudzonych babeczkach wytnij otwory, a następnie włóż do środka po łyżeczce nadzienia.
Na koniec udekoruj kremem babeczki.
Potrzebujesz więcej przepisów ? Przeczytaj te wpisy:
Gotuj ze mną. Koniecznie wstaw zdjęcie na Instagramie i oznacz mnie @ti_and_mi, tak abym mogła zobaczyć Twoje dzieło. Jeśli nie masz Instagrama, możesz pochwalić się pisząc do mnie maila.
kontakt@tiandmi.pl
Skontaktuj się:
Zaobserwuj na:
Twój sukces jest dla mnie ważny.