kontakt@tiandmi.pl
Podczas porządków natrafiłam na mój stary przepis na drożdżówki z gruszkami. Pożółkłe kartki noszące ślady mąki i stopionego masła świadczą tylko o tym, że kiedyś piekłam je kilka razy w miesiącu i to z podwójnej porcji.
Po latach postanowiłam sprawdzić czy będą jeszcze tak samo smakować jak kiedyś.
Drożdżówki wyszły pyszne, wilgotne, dlatego dzielę się przepisem z Tobą.
Upiecz je i delektuj się nimi. Niech Twój Świat zacznie pachnieć świeżo pieczonymi drożdżówkami, orzechami i kardamonem.
Do nich koniecznie zrób sobie, którąś z tych herbat albo kakao.
Zobaczysz będzie przepysznie. To, co skusisz się?
Potrzebujesz:
na drożdżówki:
nadzienie do drożdżówek:
polewa:
dekoracja:
mielone orzechy włoskie
ETAP I
Zaczyn:
Mleko podgrzej do temperatury 45°C. 40 gramów świeżych drożdży rozprowadź w ciepłym mleku z dodatkiem 2 łyżek cukru.
Pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut.
ETAP II
Ciasto drożdżowe:
100 gramów masła rozstop na małym ogniu. Do miski przesiej 500 gramów mąki. W mące zrób dołek i wlej zaczyn z drożdży, stopione masło oraz wbij 2 jajka.
Wyrób ciasto i uformuj z niego kulę.
Przygotowane ciasto przykryj pokrywką lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Tak, aby podwoiło swoją objętość. A Ty w tym czasie zrobisz nadzienie i polewę.
ETAP III
Polewa:
Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw na 30 minut.
Po upływie czasu zblenduj w blenderze daktyle wraz z mleczkiem kokosowym.
Tak przygotowaną masę wlej do garnka i dodaj do niej 100 gramów masła orzechowego.
Gotuj przez 25 minut do momentu zgęstnienia. Mieszaj co jakiś czas i pilnuj, żeby się nie przypaliło.
Na koniec dodaj szczyptę soli i dokładnie wymieszaj.
Pozostaw do ostygnięcia.
ETAP IV
Nadzienie:
Gruszki dokładnie wymyj i zetrzyj na tarce.
Do garnka włóż starte gruszki, 1 łyżkę kardamonu i 1 łyżkę masła. Gotuj przez około 10 minut.
Jeśli Twoje gruszki puściły sok, to koniecznie odsącz nadzienie na durszlaku.
ETAP V
Nadzienie podziel na połowę.
Ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę. Podziel na 2 równe części. Każdą rozwałkuj na prostokąt.
Na ciasto nałóż nadzienie. Końce zawiń do środka i zwiń w rulon. Pokrój na mniejsze 2 centymetrowe kawałki.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na papier do pieczenia wylej polewę. Na to ułóż bułeczki.
Przykryj i zostaw na 60 minut do wyrośnięcia.
Piecz w temperaturze 180°C przez około 30 minut lub do momentu aż się przyrumienią.
ETAP VI
Bułeczki po wyjęciu z piekarnika pozostaw do wystygnięcia.
Przewróć na drogą stronę ( czyli to, co było dołem teraz będzie górą drożdżówek). Możesz dodatkowo górę posypać mielonymi orzechami.
Jeśli potrzebujesz, więcej przepisów z ciasta drożdżowego to koniecznie przeczytaj te wpisy:
A może skusisz się tą pyszną zupę z dodatkiem gruszek:
Gotuj ze mną. Koniecznie wstaw zdjęcie na Instagramie i oznacz mnie @ti_and_mi, tak abym mogła zobaczyć Twoje dzieło. Jeśli nie masz Instagrama, możesz pochwalić się pisząc do mnie maila.
kontakt@tiandmi.pl
Skontaktuj się:
Zaobserwuj na:
Twój sukces jest dla mnie ważny.