Zamów usługi

kontakt@tiandmi.pl

kotlety z ciecierzycy
15 grudnia 2022

Co zrobić z ciecierzycy?- faszerowane kapustą i pieczarkami kotlety z ciecierzycy

 

Muszę Ci powiedzieć, że to najpyszniejsze kotlety z ciecierzycy jakie do tej pory zrobiłam  i jadłam.  Serio. Zrób, a przekonasz się o tym i Ty.

Śmiało mogę Ci polecić  te kotlety na świąteczną kolację jako dodatek do barszczu czerwonego.

Smakują doskonale zarówno na ciepło jak i zimno.

Aha i pamiętaj, żeby nie wylewać aqufaby, tylko zrobić z niej:

 

 

Faszerowane  kapustą i pieczarkami kotlety z ciecierzycy- składniki

 

 

kotlety z ciecierzycy 1

 

 

Potrzebujesz: (na około 18 sztuk)

 

kotlety:

  • 750 gramów ciecierzycy ze słoika ( waga po odsączeniu z zalewy)
  • 170 gramów świeżego szpinaku
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • przyprawy: ½ łyżeczki soli, 1 łyżka suszonej papryki słodkiej, 1 łyżka ziół prowansalskich, ½ łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka suszonego czosnku, 1 łyżeczka suszonego imbiru

 

farsz do kotletów:

  • 100 gramów kapusty kiszonej
  • 200 gramów pieczarek
  • 1 duża cebula
  • ½ łyżeczki pieprzu

 

panierka:

  • woda
  • mąka
  • panko

 

 

Faszerowane  kapustą i pieczarkami kotlety z ciecierzycy- sposób przygotowania

 

ETAP I

 

Farsz do kotletów:

Kapustę odsącz z zalewy. Nastepnie wrzuć ją do garnka i gotuj przez 30 minut.

Cebulę i pieczarki obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na patelni.

Ugotowaną kapustę pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż razem z pieczarkami i cebulą.

Na koniec dopraw pieprzem.

 

 

ETAP II

 

Kotlety:

Ciecierzycę odsącz z zalewy.

Przy pomocy blendera zblenduj ciecierzycę i szpinak.

Do tak przygotowanej masy dodaj: 2 łyżki oleju, 4 łyżki mielonego siemienia lnianego i przyprawy: ½ łyżeczki soli, 1 łyżkę suszonej papryki słodkiej, 1 łyżkę ziół prowansalskich, ½ łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka suszonego czosnku, 1 łyżeczka suszonego imbiru.

Dokładnie wymieszaj do momentu połączenia się składników.

 

ETAP III

 

Panierka:

Przygotuj trzy głębokie talerze.

Do pierwszego wsyp mąkę, do drugiego mąkę połączoną z wodą ( konsystencja tej masy powinna przypominać ciasto na naleśniki), a do trzeciego panko.

 

ETAP IV

 

Formowanie kotletów:

Przy pomocy łyżki nabierz masę na kotlety. Do ich środka włóż farsz. Ulep z tego kulkę. Następnie obtocz ją w mące. Tak przygotowanego kotleta spłaszcz w dłoni i zanurz w mieszance z wody i mąki. Na koniec obtocz w panko.

Piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 170°C.

I gotowe!

 

Faszerowane  kapustą i pieczarkami kotlety z ciecierzycy- propozycja podania

 

kotlety z ciecierzycy 2

 

Podałam kotlety w towarzystwie swieżej marchwii z dodatkiem sosu na bazie oleju lnianego i  masła orzechowego.

 

Przeczytaj jeszcze ten wpis: 

 

 

Gotuj ze mną.  Koniecznie wstaw zdjęcie na Instagramie i oznacz mnie @ti_and_mi, tak abym mogła zobaczyć Twoje dzieło. Jeśli nie masz Instagrama, możesz pochwalić się pisząc do mnie maila.

 

Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękuję
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola

kontakt@tiandmi.pl

Skontaktuj się:

Zaobserwuj na:

Twój sukces jest dla mnie ważny.