kontakt@tiandmi.pl
Muszę Ci powiedzieć, że to najpyszniejsze kotlety z ciecierzycy jakie do tej pory zrobiłam i jadłam. Serio. Zrób, a przekonasz się o tym i Ty.
Śmiało mogę Ci polecić te kotlety na świąteczną kolację jako dodatek do barszczu czerwonego.
Smakują doskonale zarówno na ciepło jak i zimno.
Aha i pamiętaj, żeby nie wylewać aqufaby, tylko zrobić z niej:
Potrzebujesz: (na około 18 sztuk)
kotlety:
farsz do kotletów:
panierka:
ETAP I
Farsz do kotletów:
Kapustę odsącz z zalewy. Nastepnie wrzuć ją do garnka i gotuj przez 30 minut.
Cebulę i pieczarki obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na patelni.
Ugotowaną kapustę pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż razem z pieczarkami i cebulą.
Na koniec dopraw pieprzem.
ETAP II
Kotlety:
Ciecierzycę odsącz z zalewy.
Przy pomocy blendera zblenduj ciecierzycę i szpinak.
Do tak przygotowanej masy dodaj: 2 łyżki oleju, 4 łyżki mielonego siemienia lnianego i przyprawy: ½ łyżeczki soli, 1 łyżkę suszonej papryki słodkiej, 1 łyżkę ziół prowansalskich, ½ łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka suszonego czosnku, 1 łyżeczka suszonego imbiru.
Dokładnie wymieszaj do momentu połączenia się składników.
ETAP III
Panierka:
Przygotuj trzy głębokie talerze.
Do pierwszego wsyp mąkę, do drugiego mąkę połączoną z wodą ( konsystencja tej masy powinna przypominać ciasto na naleśniki), a do trzeciego panko.
ETAP IV
Formowanie kotletów:
Przy pomocy łyżki nabierz masę na kotlety. Do ich środka włóż farsz. Ulep z tego kulkę. Następnie obtocz ją w mące. Tak przygotowanego kotleta spłaszcz w dłoni i zanurz w mieszance z wody i mąki. Na koniec obtocz w panko.
Piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 170°C.
I gotowe!
Podałam kotlety w towarzystwie swieżej marchwii z dodatkiem sosu na bazie oleju lnianego i masła orzechowego.
Przeczytaj jeszcze ten wpis:
Gotuj ze mną. Koniecznie wstaw zdjęcie na Instagramie i oznacz mnie @ti_and_mi, tak abym mogła zobaczyć Twoje dzieło. Jeśli nie masz Instagrama, możesz pochwalić się pisząc do mnie maila.
kontakt@tiandmi.pl
Skontaktuj się:
Zaobserwuj na:
Twój sukces jest dla mnie ważny.