Lody czy jest ktoś kto ich nie lubi? A takie zrobione samodzielnie pełne naturalnego smaku, koloru i zapachu, czy może być coś lepszego? Pewnie tak, ale dzisiaj zostaje przy takich domowych lodach.
Chociaż przyznaję, że moimi ulubionymi lodami są te o smaku pistacjowym i marzy mi się, żeby móc znowu zjeść te pyszne lody z kawałkami pistacji, które jadłam kiedyś w Barcelonie. Nigdzie później nie znalazłam już tak smacznych jak tamte. Najgorsze jednak jest to, że nie pamiętam już jak nazywała się lodziarnia, w której wtedy byłam. No nic pozostają mi dwa wyjścia: wynająć detektywa, żeby odnalazł dla mnie tamte lody albo po prostu najzwyczajniej w świecie nauczyć się je robić samodzielnie.
Domowe lody robię już od około 3 lat. Oczywiście stało się to całkiem przypadkowo. Posłuchaj jak do tego doszło.
Kupiłam lody w sklepie, wiesz takie w litrowym opakowaniu i gdy dojechałam do domu były już w postaci półpłynnej. Żal był wielki, ponieważ obiecałam synkowi lody a tutaj taka sytuacja.
Na szczęście w zamrażalniku miałam mrożone truskawki i mogłam zaproponować synkowi, że przecież możemy sami zrobić lody. Oczywiście, że cieszył się jeszcze bardziej.
Przystąpiliśmy do działań. Szybko zblendowaliśmy truskawki z dodatkiem miodu i okazało się, że wyszły bardzo smaczne lody.
Morał z tego jest taki, że nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Nauczyliśmy się robić domowe lody, mogliśmy zjeść obiecane lody i przede wszystkim spędziliśmy wspaniale czas.
Od tamtej pory często robimy domowe lody, zmieniamy tylko ich zawartość.
Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na domowe lody z trzech składników.
Domowe lody z trzech składników- sposób przygotowania
Potrzebujesz:
- 300 gramów mrożonych jeżyn
- 2 banany
- 6 kostek gorzkiej czekolady
ETAP I
Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki albo zetrzyj ją na tarce.
ETAP II
Banany i jeżyny zblenduj na gładką masę a następnie dodaj rozdrobnioną czekoladę.
I gotowe. Możesz przełożyć lody do miseczek albo jak wolisz do wafelków.
Jeśli potrzebujesz więcej przepisów na lekkie desery to koniecznie przeczytaj wpis o:
Czy wiesz, że...
Jeżyny- są niskokaloryczne, mają dużą ilość błonnika. Posiadają wiele właściwości leczniczych, dzięki zawartości: witaminy C, potasu, żelaza.