kontakt@tiandmi.pl
Znasz mnie i wiesz, że staram się z każdej sytuacji nawet tej złej zrobić coś pozytywnego. Tak było ostatnio, gdy odebrałam przesyłki.
W jednej znalazłam rozerwane opakowanie z mąka owsianą, która chulała po całym kartonie, a w drugiej superfood. Strasznie nie lubię marnowania jedzenia, stąd moje zdenerwowanie, gdy otworzyłam paczkę.
Najpierw zaparzyłam sobie superherbs, nucąc przy tym: "Don't worry, be happy". Wtedy zrodziła się myśl, że w sumie mąki w opakowaniu zostało na tyle sporo, że uda się z niej jeszcze coś zrobić. Zwłaszcza, że w brulionie przepisów do dopracowania były ciasteczka.
Dopiłam napar z ziół i zabrałam się do pracy. Tak powstały te dwukolorowe ciastka.
Wniosek jest taki, że wszystkie sytuacje mają w życiu swój cel, zarówno te dobre jak i złe. Gdyby ta mąka nie uległa rozerwaniu, wówczas nie udoskonaliłabym receptury na ciastka. Więc jak to się mówi nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło.
Teraz ciastka są znakomite, czyli takie na które chętnie zaproszę Cię.
Tamte nadawały się, co najwyżej do wybijania okien sąsiadom (nie żebym coś miała przeciw moim sąsiadom).
Możesz przygotować dwukolorowe ciastka albo upiec z tych mas tylko zielone, albo tylko brązowe. Wybór zależy od Ciebie.
Potrzebujesz:
Ciastka zielone:
Ciastka brązowe:
ETAP I
Gorzką czekoladę pokrój na mniejsze kawałki lub zetrzyj na tarce. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 30 minut.
ETAP II
ciastka zielone:
Do miski wsyp: 250 gramów mąki owsianej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżki moringi , 1 łyżkę macy, szczyptę kardamonu, 1 łyżkę syropu klonowego, 3 łyżki oleju oraz 3 łyżki napoju migdałowego. Wymieszaj.
Jabłko zetrzyj na tarce. Namoczone daktyle rozgnieć przy pomocy widelca. Dodaj do pozostałych składników. Dokładnie wymieszaj, a następnie wyrób ciasto przy pomocy dłoni.
Wyrobione ciasto odstaw do lodówki na 30 minut, żeby odpoczęło.
ETAP III
ciastka brązowe:
Do miski wsyp: 300 gramów mąki owsianej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 1 łyżkę macy, 1 łyżkę syropu klonowego, szczyptę cynamonu, 3 łyżki oleju oraz 3 łyżki napoju migdałowego, 3 łyżki ziaren kakaowca, 50 gramów pokrojonej na mniejsze kawałki gorzkiej czekolady. Wymieszaj.
Przy pomocy widelca rozgnieć banana i namoczone daktyle. Dodaj do pozostałych składników. Dokładnie wymieszaj, a następnie wyrób ciasto przy pomocy dłoni.
Wyrobione ciasto odstaw do lodówki na 30 minut, żeby odpoczęło.
ETAP IV
Po upływie czasu wyjmij masy z lodówki.
Masy podziel na równe kawałki. Wyrób ciasto w dłoni, a następnie uformuj z niego wałeczek.
Wałeczki układaj naprzemiennie kolorami. Pomiędzy wałeczkami możesz posmarować mlekiem migdałowym i lekko docisnąć, tak aby wszystko lepiej się połączyło.
Wierzch lekko rozwałkuj. Pokrój na kawałki o szerokości 1 centymetr.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180° C.
Piecz około 15 minut.
Jeśli potrzebujesz więcej przepisów z użyciem superfood koniecznie przeczytaj wpisy o:
kontakt@tiandmi.pl
Skontaktuj się:
Zaobserwuj na:
Twój sukces jest dla mnie ważny.