Zamów usługi

kontakt@tiandmi.pl

Pyszna frittata z piekarnika 1
14 listopada 2021

Frittata z piekarnika z dodatkiem fety i papryki w towarzystwie pieczonych żółtych pomidorów

Seria niefortunnych zdarzeń, czyli sposób na smaczne śniadanie. Tak powinien brzmieć tytuł tego artykułu zamiast frittata z piekarnika...

Serio, posłuchaj.

Obudziłam się o 3 w nocy i nie mogłam zasnąć, więc postanowiłam, że wstanę i zrobię coś pożytecznego, czyli śniadanie dla całej rodziny. Zbyt długo nie musiałam się  zastanawiać, ponieważ była to sobota, więc lodówka świeciła pustkami. Mogłam zrobić jedynie omlet, jajecznicę albo frittatę. Decyzja zapadła, że będzie to frittata z fetą i i papryką. Przystąpiłam do pracy. Byłam zadowolona z efektu, więc pomyślałam, że zrobię przy okazji zdjęcia, żeby móc później podzielić się  przepisem z Tobą.

Poszłam po ekwipunek fotograficzny. Gdy wróciłam poczułam dziwny zapach, a moja frittata dziwnie wybałuszyła się i wyglądała tak, jakby chciała uciec z foremki. Z przerażeniem odkryłam, że odstawiając upieczoną frittatę uruchomiłam również przy okazji płytę indukcyjną na 9.

Przyznam Ci się szczerze, że chciało mi się płakać... Na szczęście okazało się, że frittata jest cała, jedynie uszkodziła się mata silikonowa, która była pomiędzy blaszką, a foremką. Stąd ten dziwny zapach.

Frittata, gdy już ochłonęła po całym zajściu okazała się być bardzo smacznym śniadaniem. Możesz także przygotować ją w domu, chociaż bardzo Cię proszę pomiń etap przypiekania jej na płycie indukcyjnej. Chociaż kto wie może to właśnie w tym tkwi sekret tego wyjątkowego smaku?

 

Frittata z piekarnika z dodatkiem fety i papryki w towarzystwie pieczonych żółtych pomidorów- składniki

 

 

Potrzebujesz:

Frittata:

  • 1/2 szklanki mleka (może być roślinne)
  • 7 jajek
  • Przyprawy: szczypta soli, 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego, 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 130 gramów fety
  • 1 żółta papryka

 

Pieczone pomidory:

  • 2 duże żółte pomidory
  • 8 ząbków czosnku
  • Przyprawy: sól, suszony rozmaryn
  • olej

 

 

Frittata z piekarnika z dodatkiem fety i papryki w towarzystwie pieczonych żółtych pomidorów- sposób przygotowania

 

 

ETAP I

Frittata:

 

Pyszna Frittata z piekarnika 2

 

Paprykę i fetę pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj je ze sobą, a później wyłóż nimi dno foremki ( ja użyłam foremki silikonowej do tarty).

Do miski wbij jajka i roztrzep widelcem. Wlewaj powoli mleko ciągle mieszając. Następnie dodaj: sól, pieprz cytrynowy oraz suszony tymianek. Dokładnie wymieszaj.

Tak przygotowaną masę wlej na wcześniej przygotowaną paprykę i fetę.

 

ETAP II

 

Pieczone pomidory:

 

Pyszna Frittata z piekarnika 3

 

Pomidory pokrój w talarki. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej je z wierzchu olejem, a następnie posyp obficie suszonym rozmarynem. Pomiędzy pomidory włóż ząbki czosnku. Frittatę oraz pomidory wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C. Piecz około 30 minut.

 

I gotowe! 

Pyszna Frittata z piekarnika 4

 

Jeśli potrzebujesz więcej przepisów na pyszne śniadania, to koniecznie wypróbuj te przepisy:

 
 

 

 

Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękuję
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola

kontakt@tiandmi.pl

Skontaktuj się:

Zaobserwuj na:

Twój sukces jest dla mnie ważny.