Zamów usługi

kontakt@tiandmi.pl

wytrawne zielone gofry 1
07 grudnia 2020

Wytrawne zielone gofry- wegańskie

Wiesz ostatnio zrobiło  mi się  tak bardzo smutno po wycieczce do lasu z moim dzieckiem. Synek był zdziwiony, że w lesie jest tak czysto i nie ma nawet papierka od cukierka.

 

wytrawne zielone gofry 2

 

Dla mnie jako osoby, która całe swoje dzieciństwo spędziła na leśnych wędrówkach standardem był widok czystego lasu. Jak się okazuje dla pokolenia mojego dziecka jest zupełnie odmiennie. Przykre to jest niesamowicie i dla mnie zupełnie niezrozumiałe.

Chociaż, gdy słucham mojego synka, to budzi się we mnie ogromna nadzieja, że w końcu zmieni się to wszystko na lepsze. Mam taką nadzieję, że kiedyś wychodząc z lasu zamiast  worka zebranych odpadów będę miała kosz pysznych grzybów.

 

wytrawne zielone gofry 3

 

Gofry, które chcę Tobie zaproponować powstały właśnie z tęsknoty za pachnącymi grzybami, których to szukałam w lasach przez całą jesień. Spotykałam jedynie same muchomory albo co chyba gorsze- śmieci.

 

wytrawne zielone gofry 4

 

Byłam zawiedziona, jednak wszyscy mówili, żebym się nie poddawała, bo kiedyś znajdę swojego jadalnego grzyba. I wiesz, co mieli rację, znalazłam go w serku toczonym z nerkowców z kozieradką i suszonymi grzybami.

I tyle mi wystarczy... Przynajmniej do następnego sezonu... Bo gdy zamykam oczy to czuję się jakbym była w Borach Tucholskich, skąd pochodzą grzyby dodane do serka. 

Podczas smażenia gofrów udzielił mi się klimat świąteczny, stąd gofry wyglądają po prostu tak jak widzisz na zdjęciu. 

 

wytrawne zielone gofry 5

 

Na koniec, by jeszcze bardziej poczuć magię świąt posypałam wszystko  vermezanem  śpiewając przy tym piosenkę: "Let it snow". Chociaż może bardziej by pasowało: let eat vermezan.

 

Wytrawne zielone gofry- sposób przygotowania

 

wytrawne zielone gofry 6

 

Potrzebujesz:

na ciasto:

  • 3 szklanki mąki owsianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 mililitrów oleju
  • 500 mililitrów wody
  • 4 brykiety mrożonego szpinaku
  • garść jarmużu
  • szczypta soli i pieprzu
  • ząbek czosnku
  • łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżki chlorelli w proszku

 

do dekoracji:

  • serek toczony z nerkowców z kozieradką i suszonymi grzybami (od Wege Siostry)
  • czarnuszka
  • rukola
  • vermezan (od Wege Siostry)
  • świeża żurawina
  • kiełki 
  • papryka

 

ETAP I

Do misy blendera wlej 500 mililitrów wody. Wrzuć 4 brykiety mrożonego szpinaku, garść jarmużu, 1 łyżkę suszonego czosnku niedźwiedziego, 2 łyżki chlorelli i ząbek czosnku. Zblenduj na gładko.

Do miski wsyp: 3 szklanki mąki owsianej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, sól, pieprz,  100 mililitrów oleju oraz przygotowaną wcześniej szpinakowo- jarmużową masę. Dokładnie wymieszaj. Odstaw, żeby odpoczęło na około 2 minuty. Smaż w rozgrzanej gofrownicy.

Jeśli chcesz zrobić choinkę z gofrów, to wystarczy, że będziesz smażyć gofry w kształcie koła o coraz większej średnicy.  Po usmażeniu wystudzisz je na kratce do studzenia, wtedy będą chrupiące. Następnie ułożysz gofry jeden na drugim, udekorujesz żurawiną, gwiazdą zrobioną z papryki i posypiesz vermezanem. Dla pewności i stabilności konstrukcji możesz  całość nabić na patyk do szaszłyków.

 

Wytrawne zielone gofry- propozycja podania

 

wytrawne zielone gofry 7

 

ETAP II

Następnie bierzesz gotowego gofra i dekorujesz: serkiem toczonym z nerkowców z kozieradką i suszonymi grzybami, czarnuszką, rukolą, vermezanem, świeżą żurawiną, kiełkami, papryką. I delektujesz się tym wspaniałym smakiem.

 

 

Koniecznie przeczytaj jeszcze te wpisy:

 

 

 

Gotuj ze mną.  Koniecznie wstaw zdjęcie na Instagramie i oznacz mnie @ti_and_mi, tak abym mogła zobaczyć Twoje dzieło. Jeśli nie masz Instagrama, możesz pochwalić się pisząc do mnie maila.

 

 

 

Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękuję
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola

kontakt@tiandmi.pl

Skontaktuj się:

Zaobserwuj na:

Twój sukces jest dla mnie ważny.