Zamów usługi

kontakt@tiandmi.pl

deser 1
15 listopada 2020

Deser z budyniem w czekoladowej miseczce 

Kiedy na zewnątrz robi się tak szybko ciemno, wtedy więcej czasu spędzamy bawiąc się w domu. Oczywiście nie licząc dni, kiedy mamy piękne i przejrzyste niebo, wówczas ten czas, gdy zajdzie słońce spędzamy na obserwacjach astronomicznych. Tak, tak mam w domu małego (WIELKIEGO) pasjonata kosmosem, który przekazuje mi swoją wiedzę w tej dziedzinie.

 

 

Ostatnio jednak pogoda nam nie sprzyjała i zostaliśmy w domu. Wychodząc z założenia, że tutaj także możemy wspaniale spędzić czas. 

Wymyślając aktywności dla mojego dziecka staram się, aby miały zawsze element edukacyjny. Przede wszystkim, dlatego że zauważyłam, iż właśnie w ten sposób zdecydowanie chętniej i szybciej nabywa nową wiedzę i umiejętności.

Jak dla mnie wspaniałym przykładem jednej z takich zabaw jest właśnie gotowanie, które uczy czytania, jest najlepszą lekcją  matematyki, planowania i przede wszystkim samodzielności.

Tego dnia postanowiliśmy zrobić deser z budyniem w czekoladowych miseczkach. Jednak, żeby te miseczki wyszły nam idealnie trzeba na nie trochę poczekać. Pomyślałam, że może warto w międzyczasie poćwiczyć pisanie, właśnie tą rozpuszczoną czekoladą. 

Nie ma przecież niczego lepszego na świecie niż czekoladowe litery, które można później bezkarnie zjeść.

 

deser 11

 

Wystarczy, że rozpuścisz czekoladę i weźmiesz papier albo silikonową matę do pieczenia i możecie działać. Mogą to być cyfry, litery, a  nawet cały rysunek. To zależy od Was. Ważne jest jedynie to, aby warstwa czekolady była dość gruba, wówczas łatwiej będzie Wam zdjąć arcydzieło.

Pistacje natomiast  idealnie nadały się do układania i przeliczania zbiorów. Przy okazji obierania ich z łupinek ćwiczyliśmy motorykę małą.

Tego typu nauka przy jednoczesnym udziale wielu zmysłów daje zdecydowanie lepsze efekty. Naprawdę warto.  Spróbuj, a zobaczysz, że zaczną dziać się cuda...

Jak dla mnie nie ma osób, które nie lubią się uczyć, jest jedynie źle dobrana metoda nauczania i środki dydaktyczne.

Przepis na nasz deser z budyniem znajdziesz poniżej. 

 

Deser z budyniem- sposób przygotowania

 

deser  2

 

Potrzebujesz: (na około 24 sztuki)

  • 1 opakowanie budyniu (u mnie był o smaku matcha)
  • 2 szklanki mleka migdałowego (napój migdałowy)
  • 200 gramów gorzkiej czekolady
  • garść pistacji
  • foremki silikonowe (do lodu lub pralinek)

 

ETAP I

Pistacje obierz z łupin i pokrój na mniejsze kawałki.

Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

Przy pomocy pędzla (lub małej łyżeczki) wysmaruj foremki roztopioną czekoladą. Po zastygnięciu pierwszej warstwy czekolady, czynność powtórz jeszcze dwukrotnie. Wszystko po to, aby czekoladowa miseczka była twarda i nie pękła podczas wypełniania.

 

ETAP II

Do garnka wlej 1,5 szklanki mleka migdałowego. Gotuj je na małym ogniu. Proszek budyniu wymieszaj w miseczce z 0,5 szklanki mleka migdałowego. 

Gdy mleko zacznie się gotować, wówczas możesz powoli wlewać pozostałe mleko wymieszane z proszkiem budyniowym. Pamiętaj, żeby ciągle mieszać. Mieszaj do momentu, aż masa zgęstnieje.

Gotowy budyń pozostaw do ostygnięcia.

 

ETAP III

Gotowe, czekoladowe miseczki powoli i ostrożnie wyjmij z foremki. 

Do środka włóż wystudzony budyń. Udekoruj pokrojonymi pistacjami.

 

deser 3

 

Jeśli potrzebujesz więcej przepisów z dodatkiem matchy to koniecznie przeczytaj wpis o:

 

deser 4

 

Przepisy, które polecam do wykonania z dziećmi to:

 

deser 5

 

 

deser 6

 

 

deser 7

 

 

deser 8

 

 

deser 9

 

 

deser 10

 

 

Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękuję
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola

kontakt@tiandmi.pl

Skontaktuj się:

Zaobserwuj na:

Twój sukces jest dla mnie ważny.