Zamów usługi

kontakt@tiandmi.pl

drożdżowe bułeczki 1
15 września 2020

Drożdżowe bułeczki na soku jabłkowym z dodatkiem jabłek i daktyli

Potrzeba matką wynalazków-  drożdżowe bułeczki  na soku jabłkowym. Zazwyczaj robiłam drożdżówki na mleku, ale z powodu otwarcia sezonu na lawendowe kakao, zwiększyło się też zużycie mleka.
 
Niestety w domu nie było ani kropli mleka, a synek poprosił o drożdżowe bułeczki. Nie czułam potrzeby, żeby biec do sklepu tylko po jedno mleko, dlatego rozpoczęłam poszukiwania czegoś, co mogłoby go zastąpić. Po przejrzeniu moich zapasów,   znalazłam  trochę soku jabłkowego. 
Wtedy zrodziła się ta myśl:  zrób pożytek z tego soku i zrób pyszne drożdżowe bułeczki z jabłkami.  Oczywiście w towarzystwie daktyli.
 
 

Drożdżowe bułeczki na soku jabłkowym- sposób przygotowania

 

drożdżowe bułeczki 2

 

Potrzebujesz: (około 10 sztuk)

Na ciasto:

  • szklanka soku jabłkowego
  • 50 gramów masła
  • 70 gramów mąki kukurydzianej
  • 380 gramów mąki pszennej 
  • jajko (wyjmij wcześniej z lodówki)
  • 8 gramów drożdży suszonych
  • garść suszonych daktyli

 

Nadzienie:

  • kilogram jabłek
  • garść suszonych daktyli
  • 0,5 łyżeczki cynamonu 

 

Ewentualnie do posypania płatki owsiane górskie

 

ETAP I

Do miseczek wsyp po jednej garści suszonych daktyli. W czajniku zagotuj wodę. Zalej daktyle wrzątkiem, tak aby były całkowicie pod powierzchnią wody. Tak przygotowane daktyle zostaw na całą noc.

 

ETAP II

Następnego dnia w garnku rozpuść masło. Zostaw do ostudzenia.

Sok jabłkowy lekko podgrzej.

Daktyle ( tylko jedną porcję) odsącz z wody, w której się moczyły. Zblenduj lub rozgnieć przy pomocy widelca na mniejsze kawałki.

 

ETAP III

Do miski wsyp: 70 gramów mąki kukurydzianej, 380 gramów mąki pszennej, 50 gramów rozpuszczonego i ostudzonego masła, szklankę soku jabłkowego, jajko, 8 gramów suszonych drożdży oraz garść rozdrobnionych daktyli.

Wymieszaj, tak aby składniki połączyły się ze sobą. Następnie wyrób je przy pomocy dłoni. 

Ciasto przykryj ściereczką. Pozostaw je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę.

 

ETAP IV

 

Jabłka wymyj i obierz ze skórki. Pokrój je na mniejsze kawałki. Do garnka wsyp pokrojone jabłka, 0,5 łyżeczki cynamonu oraz przygotowane dzień wcześniej daktyle wraz z wodą, w której się moczyły.

Duś pod przykryciem, do momentu, aż daktyle całkowicie się rozpadną a jabłka będą miękkie. Pamiętaj, żeby od czasu do czasu zaglądać do nich i zamieszać, tak żeby się nie przypaliły.

Następnie zdejmij pokrywkę i gotuj dalej na małym ogniu, do momentu zredukowania farszu.

Zostaw, aby farsz wystygł.

 

ETAP V

Ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę. W razie potrzeby dodaj jeszcze trochę mąki do ciasta. 

Ciasto podziel na około 10 równych części. Następnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż je. Pamiętaj o zachowaniu odstępów pomiędzy bułeczkami.

Farsz jabłkowo- daktylowy możesz:

  • włożyć do środka bułeczek- każdą z 10 części ciasta rozwałkuj na płasko. Na środek wyłóż porcję farszu. Następnie zlep bułkę.

 

  • wyłożyć go na wierzch- każdą z 10 części ciasta lekko spłaszcz dłonią. Następnie na środku zrób wgłębienia. Włóż do niego farsz. Na wierzch możesz dodatkowo posypać drożdżówki płatkami owsianymi.

 

Możesz zrobić 2 wersje jednocześnie i też będzie dobrze.

Piekarnik rozgrzej do 180° C. Piecz około 20-30 minut. 

 

Jeśli potrzebujesz, więcej przepisów z dodatkiem jabłek koniecznie przeczytaj wpis o:

 

 

​​​​​​​

 

 

 

 

 

 

​​​​​​​

 

​​​​​​​​​​​​​​

 

Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękuję
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola

kontakt@tiandmi.pl

Skontaktuj się:

Zaobserwuj na:

Twój sukces jest dla mnie ważny.