kontakt@tiandmi.pl
Potrzebujesz: (około 10 sztuk)
Na ciasto:
Nadzienie:
Ewentualnie do posypania płatki owsiane górskie
ETAP I
Do miseczek wsyp po jednej garści suszonych daktyli. W czajniku zagotuj wodę. Zalej daktyle wrzątkiem, tak aby były całkowicie pod powierzchnią wody. Tak przygotowane daktyle zostaw na całą noc.
ETAP II
Następnego dnia w garnku rozpuść masło. Zostaw do ostudzenia.
Sok jabłkowy lekko podgrzej.
Daktyle ( tylko jedną porcję) odsącz z wody, w której się moczyły. Zblenduj lub rozgnieć przy pomocy widelca na mniejsze kawałki.
ETAP III
Do miski wsyp: 70 gramów mąki kukurydzianej, 380 gramów mąki pszennej, 50 gramów rozpuszczonego i ostudzonego masła, szklankę soku jabłkowego, jajko, 8 gramów suszonych drożdży oraz garść rozdrobnionych daktyli.
Wymieszaj, tak aby składniki połączyły się ze sobą. Następnie wyrób je przy pomocy dłoni.
Ciasto przykryj ściereczką. Pozostaw je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę.
ETAP IV
Jabłka wymyj i obierz ze skórki. Pokrój je na mniejsze kawałki. Do garnka wsyp pokrojone jabłka, 0,5 łyżeczki cynamonu oraz przygotowane dzień wcześniej daktyle wraz z wodą, w której się moczyły.
Duś pod przykryciem, do momentu, aż daktyle całkowicie się rozpadną a jabłka będą miękkie. Pamiętaj, żeby od czasu do czasu zaglądać do nich i zamieszać, tak żeby się nie przypaliły.
Następnie zdejmij pokrywkę i gotuj dalej na małym ogniu, do momentu zredukowania farszu.
Zostaw, aby farsz wystygł.
ETAP V
Ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę. W razie potrzeby dodaj jeszcze trochę mąki do ciasta.
Ciasto podziel na około 10 równych części. Następnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż je. Pamiętaj o zachowaniu odstępów pomiędzy bułeczkami.
Farsz jabłkowo- daktylowy możesz:
Możesz zrobić 2 wersje jednocześnie i też będzie dobrze.
Piekarnik rozgrzej do 180° C. Piecz około 20-30 minut.
Jeśli potrzebujesz, więcej przepisów z dodatkiem jabłek koniecznie przeczytaj wpis o:
kontakt@tiandmi.pl
Skontaktuj się:
Zaobserwuj na:
Twój sukces jest dla mnie ważny.