kontakt@tiandmi.pl
Pamiętasz pierwszą, samodzielnie przygotowaną przez Ciebie potrawę? U mnie były to ciastka z ziemniaków. Znalazłam przepis w książce kucharskiej, a że w domowej spiżarni były wszystkie składniki, więc przystąpiłam do dzieła. Miałam, wtedy 8 lat i byłam z siebie bardzo dumna. Zresztą cała rodzina była zachwycona i zdziwiona, że to zrobione z ziemniaków, które zostały po obiedzie.
Prawdopodobnie przez to, wyrobiłam w sobie nawyk, żeby wykorzystywać wszystko do końca i nie marnować. Jak chociażby wody po moczeniu daktyli do upieczenia wegańskiej orzechowej rolady.
Często w moich przepisach korzystam z namoczonych daktyli i gdy kolejnym razem miałam ją już wylać, wtedy zrodziła się ta myśl: "zrób pożytek z tej wody..."
Popatrzyłam szybko do szafek, żeby sprawdzić ich stany. Znalazłam mąkę farinę i drożdże, które już jakiś czas temu kupiłam, żeby zrobić pizzę, więc miałam wszystko. Tamtego dnia powstały bułki cynamonowe, później te ciasto było bazą do mini pączków, a ostatnio przydało się do zrobienia rolady orzechowej. Wyszła bardzo pyszna, więc chętnie dzielę się z Tobą przepisem na nią.
Wegańska orzechowa rolada z ciasta drożdżowego jest bez jajek, bez cukru i mleka, ale za to jest przepyszna i uzależniająca. Możesz z tych składników zrobić rolady albo pokroić i zrobić bułki rollsy. Albo tak jak ja z części upiekłam roladę, a z drugiej rollsy.
Potrzebujesz:
Ciasto drożdżowe:
Nadzienie do rolady:
Dekoracja:
ETAP I
180 gramów daktyli zalej wrzącą wodą i pozostaw na całą noc aż zmiękną.
ETAP II
Nadzienie do rolady:
200 gramów orzechów laskowych zmiel w blenderze. Daktyle odsącz z wody, a następnie zmiel je w blenderze na gładką masę.
Do miski wsyp zmielone orzechy laskowe, daktyle i dodaj 3 czubate łyżki masła orzechowego z orzechów ziemnych. Wymieszaj do momentu dokładnego połączenia się składników.
ETAP III
Ciasto drożdżowe:
Do dużego garnka przesiej 3,5 szklanki mąki i wsyp 2 opakowania suszonych drożdży instant.
Wodę po daktylach podgrzej do temperatury 45°C.
Do suchych składników wlej 3 łyżki oleju kokosowego, 3 łyżki oleju rzepakowego i podgrzaną wodę po daktylach.
Wyrób ciasto i uformuj z niego kulę.
Przygotowane ciasto przykryj pokrywką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Tak, aby podwoiło swoją objętość.
ETAP IV
Ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę. Podziel na 4 równe części. Każdą rozwałkuj na prostokąt.
Na ciasto nałóż nadzienie. Końce zawiń do środka i zwiń.
Piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut z funkcją termoobiegu.
ETAP V
Rolady po wyjęciu z piekarnika pozostaw do wystygnięcia. Możesz je przykryć folią aluminiową tą błyszczącą stroną. To spowoduje, że rolady będą miękkie i wilgotne.
Dekoracja:
kontakt@tiandmi.pl
Skontaktuj się:
Zaobserwuj na:
Twój sukces jest dla mnie ważny.