Zamów usługi

kontakt@tiandmi.pl

wegańska orzechowa rolada 1
21 listopada 2021

Wegańska orzechowa rolada z ciasta drożdżowego- bez dodatku cukru 

Pamiętasz pierwszą, samodzielnie przygotowaną przez Ciebie potrawę? U mnie były to ciastka z ziemniaków. Znalazłam przepis w książce kucharskiej, a że w domowej spiżarni były wszystkie składniki, więc przystąpiłam do dzieła. Miałam, wtedy 8 lat i byłam z siebie bardzo dumna. Zresztą cała rodzina była zachwycona i zdziwiona, że to zrobione z ziemniaków, które zostały po obiedzie.

Prawdopodobnie przez to, wyrobiłam w sobie nawyk, żeby wykorzystywać wszystko do końca i nie marnować. Jak chociażby wody po moczeniu daktyli do upieczenia wegańskiej orzechowej rolady.

Często w moich przepisach korzystam z namoczonych daktyli  i gdy kolejnym razem miałam ją już wylać, wtedy zrodziła się ta myśl: "zrób pożytek z tej wody..."

Popatrzyłam szybko do szafek, żeby sprawdzić ich stany. Znalazłam mąkę farinę i drożdże, które już jakiś czas temu kupiłam, żeby zrobić pizzę, więc miałam wszystko. Tamtego dnia powstały bułki cynamonowe, później te ciasto było bazą do mini pączków, a ostatnio przydało się do zrobienia rolady orzechowej. Wyszła bardzo pyszna, więc chętnie dzielę się z Tobą przepisem na nią.

Wegańska orzechowa rolada z ciasta drożdżowego jest bez jajek, bez cukru i mleka, ale za to jest przepyszna i uzależniająca. Możesz z tych składników zrobić  rolady albo  pokroić i zrobić bułki rollsy. Albo tak jak ja z części upiekłam roladę, a z drugiej rollsy.

 

Wegańska orzechowa rolada z ciasta drożdżowego- składniki

 

wegańska orzechowa rolada 2

 

Potrzebujesz:

Ciasto drożdżowe:

  • 3,5 szklanki mąki (farina)
  • 400 mililitrów wody po moczeniu daktyli
  • 2 opakowania  suszonych drożdży instant
  • 3 łyżki oleju kokosowego ( 25 mililitrów)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego (25 mililitrów)

 

Nadzienie do rolady:

  • 180 gramów suszonych daktyli
  • 3 czubate łyżki  masła orzechowego z orzechów ziemnych
  • 200 gramów orzechów laskowych

 

Dekoracja:

  • 3 kostki gorzkiej czekolady (starkuj) 
  • 3 łyżki orzechów laskowych (zblenduj)
  • 2 łyżki śmietany kokosowej
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • kilka całych orzechów

 

 

Wegańska orzechowa rolada z ciasta drożdżowego- sposób przygotowania

 

wegańska orzechowa rolada 3

 

ETAP I

180 gramów daktyli zalej wrzącą wodą i pozostaw na całą noc aż zmiękną.

 

ETAP II

 

Nadzienie do rolady:

200 gramów orzechów laskowych zmiel w blenderze. Daktyle odsącz z wody, a następnie zmiel je w blenderze na gładką masę.

Do miski wsyp zmielone orzechy laskowe, daktyle i dodaj 3 czubate łyżki masła orzechowego z orzechów ziemnych. Wymieszaj do momentu dokładnego połączenia się składników.

 

ETAP III

 

Ciasto drożdżowe:

Do dużego garnka przesiej 3,5 szklanki mąki i wsyp 2 opakowania suszonych drożdży instant.

Wodę po daktylach podgrzej do temperatury 45°C.

Do suchych składników wlej 3 łyżki oleju kokosowego, 3 łyżki oleju rzepakowego i podgrzaną wodę po daktylach.

Wyrób ciasto  i uformuj z niego kulę.

Przygotowane ciasto przykryj pokrywką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Tak, aby podwoiło swoją objętość.

 

ETAP IV

Ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę. Podziel na 4 równe części. Każdą rozwałkuj na prostokąt. 

Na ciasto nałóż nadzienie. Końce zawiń do środka i zwiń.

Piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut z funkcją termoobiegu.

 

ETAP V

 Rolady po wyjęciu z piekarnika pozostaw do wystygnięcia. Możesz je przykryć folią aluminiową tą błyszczącą stroną. To spowoduje, że rolady będą miękkie i wilgotne.

Dekoracja:

Rolady w zasadzie są już gotowe, ale jeśli chcesz możesz je jeszcze udekorować. 
 
W misce wymieszaj 2 łyżki masła z orzechów ziemnych z 2 łyżkami  śmietanki kokosowej. Wsyp łyżkę zblendowanych orzechów laskowych. Następnie dokładnie wymieszaj do momentu połączenia składników.
 
Przy pomocy pędzla nanieś krem na rolady. Wierzch posyp zblendowanymi orzechami laskowymi, starkowaną gorzką czekoladą i kawałkami orzechów.
 
 
Jeśli potrzebujesz, więcej przepisów na pyszne wypieki z dodatkiem orzechów, to koniecznie przeczytaj wpis  kruche ciasto z nadzieniem orzechowo- rodzynkowym
 
Przepisy na wegańskie ciasta znajdziesz w tych artykułach:
 
Gotuj ze mną.  Koniecznie wstaw zdjęcie na Instagramie i oznacz mnie @ti_and_mi, tak abym mogła zobaczyć Twoje dzieło. Jeśli nie masz Instagrama, możesz pochwalić się pisząc do mnie maila.
Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękuję
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola

kontakt@tiandmi.pl

Skontaktuj się:

Zaobserwuj na:

Twój sukces jest dla mnie ważny.