Przyznam Ci się, że jarmuż odkryłam chyba dopiero z 4 lata temu. Wcześniej uważałam, że najlepszy i najzdrowszy jest szpinak, dlatego też jego najwięcej używałam w kuchni, m. in. do kremowej zupy szpinakowej.
Jednak, gdy dowiedziałam się o istnieniu jarmużu zapałałam do niego uwielbieniem. Będąc jeszcze szczęśliwą posiadaczką ogródka warzywnego uprawiam go sama.
To nic, że 1/3 moich plonów zjadły ślimaki🐌, a kolejną 1/3 gąsienice 🐛, ale i tak byłam szczęśliwa. A może w tym roku wyhoduję jarmuż w donicy, hmmm... kto wie 😉
Na razie szukam sposobu, który sprawi, że ślimaki go nie zjedzą. Jeśli znasz taki magiczny sposób, to koniecznie podziel się ze mną swoimi radami.
Jarmuż zazwyczaj wykorzystuję do koktajli, omletów, robię z nich chipsy, pierogi, gofry a dzisiaj chciałabym podzielić się z Tobą przepisem na: wegańskie pesto z zastosowaniem jarmużu.
Takie pesto z jarmużu idealnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu, kanapek, wytrawnych gofrów czy też naleśników. A Ty z czym je zjesz?
Pesto z jarmużu- sposób przygotowania
Potrzebujesz:
- 3 garście jarmużu, u mnie wyszło około 90 gramów
- ząbek czosnku
- 0,5 szklanki pestek dyni
- 0,5 szklanki oleju z pestek dyni
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
- 15 mililitrów soku z limonki
- sól, pieprz do smaku
ETAP I
Jarmuż dokładnie wymyj, otrząśnij z wody, a następnie pokrój na mniejsze kawałki (usuwając zgrubiałe łodygi).
Wyciśnij sok z limonki.
ETAP II
Do blendera włóż: ząbek czosnku, pestki dyni, jarmuż i zblenduj.
Dodaj sok z limonki, olej z pestek dyni oraz płatki drożdżowe nieaktywne i jeszcze raz zblenduj.
Dopraw solą i pieprzem.
Czy wiesz, że...
Jarmuż jest bogaty w sulforafan, który ma właściwości antynowotworowe. Zawiera żelazo, magnez, cynk, fosfor, witaminy z grupy B oraz witaminę C.
Płatki drożdżowe nieaktywne są źródłem białka i witamin z grupy B.
Pestki dyni są źródłem witaminy E, B6, A, K, C.
Jeśli potrzebujesz więcej przepisów z zastosowaniem jarmużu to koniecznie przeczytaj wpisy: