Zamów usługi

kontakt@tiandmi.pl

pesto z jarmużu 1
01 marca 2021

Pesto z jarmużu z pestkami dyni- wegańskie

Przyznam Ci się, że jarmuż odkryłam chyba dopiero z 4 lata temu. Wcześniej uważałam, że najlepszy i najzdrowszy jest szpinak, dlatego też jego najwięcej używałam w kuchni, m. in. do kremowej zupy szpinakowej.

 
Jednak, gdy dowiedziałam się o istnieniu jarmużu zapałałam do niego uwielbieniem. Będąc jeszcze szczęśliwą posiadaczką ogródka warzywnego uprawiam go sama.
 
To nic, że 1/3 moich plonów zjadły ślimaki🐌, a kolejną 1/3 gąsienice 🐛, ale i tak byłam szczęśliwa. A może w tym roku wyhoduję jarmuż w donicy, hmmm... kto wie 😉
Na razie szukam sposobu, który sprawi, że ślimaki go nie zjedzą. Jeśli znasz taki magiczny sposób, to koniecznie podziel się ze mną swoimi radami.
 
 
 
 
Jarmuż zazwyczaj wykorzystuję do koktajli, omletów, robię z nich chipsy, pierogi, gofry a dzisiaj chciałabym podzielić się z Tobą przepisem na:  wegańskie pesto z zastosowaniem jarmużu.
 
Takie pesto z jarmużu idealnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu, kanapek, wytrawnych gofrów czy też naleśników. A Ty z czym je zjesz?
 
 
 

Pesto z jarmużu- sposób przygotowania

 

pesto z jarmużu 2

 

 

Potrzebujesz:
 
  • 3 garście  jarmużu, u mnie wyszło około 90 gramów
  • ząbek czosnku
  • 0,5 szklanki pestek dyni
  • 0,5 szklanki oleju z pestek dyni
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 15 mililitrów soku z limonki
  • sól, pieprz do smaku

 

 
ETAP I
 
Jarmuż dokładnie wymyj, otrząśnij z wody, a następnie pokrój na mniejsze kawałki (usuwając zgrubiałe łodygi).
 
Wyciśnij sok z limonki.
 
 
ETAP II
 
Do blendera włóż: ząbek czosnku, pestki dyni, jarmuż i zblenduj.
 
Dodaj sok z limonki, olej z pestek dyni oraz płatki drożdżowe nieaktywne i jeszcze raz zblenduj.
 
Dopraw solą i pieprzem.
 
 
 
 
Czy wiesz, że...
 
Jarmuż jest bogaty w sulforafan, który ma właściwości antynowotworowe. Zawiera żelazo, magnez, cynk, fosfor, witaminy z grupy B oraz witaminę C.
 
Płatki drożdżowe nieaktywne są źródłem białka i witamin z grupy B.
 
Pestki dyni są źródłem witaminy E, B6, A, K, C.
 
 
Jeśli potrzebujesz więcej przepisów z zastosowaniem jarmużu to koniecznie przeczytaj wpisy:
 
 
 
 
 
 
 

 

 
Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękuję
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola

kontakt@tiandmi.pl

Skontaktuj się:

Zaobserwuj na:

Twój sukces jest dla mnie ważny.