kontakt@tiandmi.pl
Jeśli brakuje Ci pomysłu na obiad, chcesz spróbować czegoś nowego, to przepis na pieczone podudzia z kurczaka w marynacie z masła z orzechów ziemnych będzie doskonałym wyborem.
Pieczone podudzia z kurczaka podane w towarzystwie smażonych ziemniaków i surówki z pomidorów stworzą doskonałe trio.
Potrzebujesz: ( dla 4 osób)
Pomidory:
ETAP I
Podudzia z kurczaka
Do miski wlej jogurt naturalny, a następnie dodaj 4 czubate łyżki masła orzechowego. Wszystko dokładnie wymieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Podudzia z kurczaka obierz ze skóry. Mięso dopraw solą, pieprzem i curry.
Włóż mięso do wcześniej przygotowanej marynaty i obtocz je z każdej strony. Schowaj na co najmniej 8 godzin do lodówki.
Przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 50 minut.
ETAP II
Ziemniaki
Ziemniaki dokładnie wymyj. W garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć, wówczas włóż do niej ziemniaki w mundurkach. Gotuj je do miękkości. Po ugotowaniu zostaw do ostygnięcia.
Gdy ziemniaki wystygną obierz je skórki. Posyp przyprawami. Na patelni rozgrzej olej. Smaż ziemniaki z każdej strony na złoty kolor.
ETAP III
Pomidory
Pomidory i szczypiorek umyj oraz pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem. Skrop oliwą.
Przeczytaj jeszcze te wpisy:
Gotuj ze mną. Koniecznie wstaw zdjęcie na Instagramie i oznacz mnie @ti_and_mi, tak abym mogła zobaczyć Twoje dzieło. Jeśli nie masz Instagrama, możesz pochwalić się pisząc do mnie maila.
kontakt@tiandmi.pl
Skontaktuj się:
Zaobserwuj na:
Twój sukces jest dla mnie ważny.