Zamów usługi

kontakt@tiandmi.pl

sałatka z fasolki szparagowej i tofu 1
06 listopada 2021

Sałatka z fasolki szparagowej i tofu- prosto, zdrowo i kolorowo

Chociaż sezon na fasolkę szparagową już dawno minął nie oznacza to, że powinniśmy z niej rezygnować. Z mrożonej fasoli także możesz wyczarować cuda. Chociażby taką pyszną, delikatną, sycąca i prostą sałatkę. Jest idealna. Jedyną rzeczą, do której mogłabym się przyczepić to groszek czepny, którego użyłam do dekoracji. 

Taka sałatka z fasolki  szparagowej  i tofu idealnie sprawdzi się na kolację, obiad, a nawet możesz zabrać ją do pracy i podzielić się ze współpracownikami. Wybór zależy do Ciebie.

 

Sałatka z fasolki szparagowej i tofu- składniki

 

 

Potrzebujesz:

sałatka:

  • 450 gramów mrożonej żółtej fasolki szparagowej
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 180 gramów tofu marynowanego
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 12 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka curry
  • 2/3 szklanki kuskusu perłowego
  • 2 szklanki mrożonego ananasa (może być świeży)
  • 10 żółtych pomidorków koktajlowych
  • 2 mini żółte papryczki lub ½ dużej papryki żółtej

 

dekoracja:

  • garść suszonej białej morwy
  • garść prażonych orzechów laskowych
  • groszek czepny
  • 2 plastry sera żółtego

 

sos:

  • 150 mililitrów soku z pomarańczy
  • 50 mililitrów oliwy
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 2 łyżki drożdży nieaktywnych
  • 4 łyżki słonecznika

 

Sałatka z fasolki szparagowej i tofu- sposób przygotowania

 

sałatka z fasolki szparagowej i tofu 3

 

ETAP I

sos:

Do blendera wlej 150 mililitrów soku z pomarańczy, 50 mililitrów oliwy. Następnie wsyp sól, pieprz, zioła prowansalskie, 2 łyżki drożdży nieaktywnych i 4 łyżki słonecznika. Zblenduj wszystko na gładką masę. Wstaw do lodówki.

 

sałatka z fasolki szparagowej i tofu 4

 

ETAP II

tofu:

Wiórki kokosowe połącz z curry i dokładnie wymieszaj. Tofu pokrój w kostkę. Zamocz w jogurcie naturalnym, a następnie obtocz w żółtych wiórkach kokosowych. Ułóż w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180° C przez 20 minut.

sałatka z fasolki szparagowej i tofu 5

 

ETAP III

fasolka szparagowa:

Na patelni rozgrzej olej. Wsyp mrożoną fasolkę szparagową i smaż pod przykryciem do momentu, aż będzie miękka. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj, tak aby czosnek delikatnie otulił fasolkę szparagową.

 

ananas:

2 szklanki ananasa wsyp do garnka. Podgrzewaj go na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Postępuj tak do momentu aż ananas zmięknie. Pozostaw  do wystygnięcia.

 

kuskus perłowy:

sałatka z fasolki szparagowej i tofu 6

W garnku zagotuj 2 szklanki wody  z odrobiną soli. Wsyp 2/3 szklanki kuskusu perłowego. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.

Pomidorki, papryki i ser pokrój na mniejsze kawałki.

 

Sałatka z fasolki szparagowej i tofu- propozycja podania

 

sałatka z fasolki szparagowej i tofu 2

 

ETAP IV

Do miski wsyp fasolkę, ananasa, pomidorki, kuskus perłowy i paprykę. Polej sosem i dokładnie wymieszaj. Na wierzchu ułóż tofu.

Udekoruj: suszoną białą morwą, prażonymi orzechami laskowymi, żółtym serem, groszkiem czepnym.

 

Jeśli potrzebujesz więcej przepisów na pyszne sałatki to koniecznie przeczytaj te wpisy:

 

Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękuję
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola

kontakt@tiandmi.pl

Skontaktuj się:

Zaobserwuj na:

Twój sukces jest dla mnie ważny.