kontakt@tiandmi.pl
Nie wiedziałam, że tarta, która powstała w wyniku robienia porządków w kuchni okaże się być tak pyszna, że zagości w moim domu na stałe.
Jest to też jeden z najpopularniejszych przepisów na moim blogu, co cieszy mnie niesamowicie, że jest więcej osób, które tak jak ja są wielbicielami tart.
Przychodzę dzisiaj z kolejną propozycją, która mam nadzieję także zachwyci Cię tak jak moich gości.
Przygotowałam tartaletki z pomidorkami z sosem jogurtowym.
Tartaletki idealnie sprawdzą się na kolację, nawet tą bardzo romantyczną, szybki obiad, przyjęcie, a nawet piknik. Tylko czy ktoś je robi w styczniu?
To, co wypróbujesz mój przepis na wytrawne tartaletki z pomidorami i sosem jogurtowym?
Potrzebujesz: (na 18 sztuk)
Na ciasto:
Na farsz:
• 100 gramów mozzarelli
Dekoracja:
Na sos:
ETAP I
Ciasto:
Zblenduj płatki owsiane na mąkę.
Do naczynia przesiej mąkę zrobioną z płatków owsianych. Zrób dołek w mące, a następnie włóż do niego: twaróg, posiekane w kostkę masło, szczyptę soli i suszoną paprykę.
Następnie wyrób ciasto.
Tak przygotowane ciasto wstaw na godzinę do lodówki, żeby odpoczęło.
ETAP II
Mozzarellę, pomidory i czosnek pokrój w talarki.
Bazylię i rozmaryn porwij na mniejsze kawałki.
Jarmuż poszatkuj.
ETAP III
Ciasto:
Nagrzej piekarnik do 170° C. Po upływie godziny wyjmij ciasto z lodówki. Wylep foremki ciastem, a następnie zrób w nim widelcem dziurki. Wstaw tartaletki do nagrzanego piekarnika i piecz je około 20 minut. Po upieczeniu zostaw do ostygnięcia, bo ty musisz jeszcze zrobić sos.
ETAP IV
Sos:
Jogurt połącz z jajkami i mieszaj, aż do połączenia składników. Następnie dodaj przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek, bazylię i suszoną paprykę.
ETAP V
Pieczenie:
Na upieczony spód tartaletek wyłóż: mozzarellę, a następnie zalej wszystko wcześniej przygotowanym sosem. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180°C na 20 minut, ale musisz zerkać co jakiś czas, bo być może tartaletki szybciej będą gotowe albo będzie potrzebowały więcej czasu.
ETAP VI
Tartaletki po upieczeniu udekoruj plastrem czosnku, pomidorkami, jarmużem i pestkami dyni.
Degustacja:
Jeśli jesteś już na szóstym etapie to gratuluję Ci i jestem z ciebie dumna. Teraz czeka Cię najlepszy etap, czyli degustacja. Wytrawne tartaletki możesz zjeść na ciepło, ale smakują wybornie także na zimno.
Potrzebujesz więcej przepisów ? Przeczytaj te wpisy:
Gotuj ze mną. Koniecznie wstaw zdjęcie na Instagramie i oznacz mnie @ti_and_mi, tak abym mogła zobaczyć Twoje dzieło. Jeśli nie masz Instagrama, możesz pochwalić się pisząc do mnie maila.
kontakt@tiandmi.pl
Skontaktuj się:
Zaobserwuj na:
Twój sukces jest dla mnie ważny.