kontakt@tiandmi.pl
Cebularze. Pamiętam, gdy miałam je pierwszy raz spróbować. Było ciepłe lato i wybierałam się na wycieczkę. Przed wyjazdem pytałam znajomych, co spróbować będąc w Lublinie. Wszyscy jednogłośnie odpowiedzieli, że cebularze. Z takim właśnie zamiarem tam pojechałam. A potem zobaczyłam te piękne, wąskie uliczki i przepadłam. Totalnie zapomniałam o całym świecie, a tym bardziej o tym, aby kupić cebularze.
Dopiero po powrocie z wycieczki, gdy znajoma spytała jak mi smakowały, przypomniałam sobie, że przecież miałam zjeść w Lublinie cebularze. No, cóż... kiedyś spróbuję tych oryginalnych.
Na pocieszenie postanowiłam zrobić swoją wersję, która nieskromnie przyznam wyszła przepysznie. Zresztą możesz zobaczyć na zdjęciu, nawet Model nie wytrzymał do końca sesji i zjadł cebularza.
Dzielę się przepisem z Tobą, bo być może i Tobie kiedyś się przyda. Nigdy nie wiesz, kiedy najdzie Cię ochota na bułkę z dużą ilością cebuli. Zwłaszcza teraz w sezonie jesienno- zimowym cebularze smakują doskonale.
To, co skusisz się?
Potrzebujesz: ( 9 sztuk cebularzy o średnicy 12 centymetrów)
Ciasto drożdżowe:
Farsz:
Dekoracja:
ETAP I
Zaczyn:
Wodę podgrzej do temperatury 45°C. 50 gramów świeżych drożdży rozprowadź w ciepłej wodzie z dodatkiem łyżki cukru.
Pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut.
ETAP II
Ciasto drożdżowe:
Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na oleju do momentu zeszklenia się cebuli.
Do miski przesiej 500 gramów mąki.
W mące zrób dołek i wlej zaczyn z drożdży, olej, wbij 2 jajka oraz dodaj podsmażone cebule, 0,5 łyżeczki soli, 2 łyżeczki ziół prowansalskich oraz 1 łyżeczkę suszonej cebuli.
Wyrób ciasto i uformuj z niego kulę.
Przygotowane ciasto przykryj pokrywką lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Tak, aby podwoiło swoją objętość. A Ty w tym czasie zrobisz farsz.
ETAP III
Farsz:
Cebulę obierz i pokrój w pióra. Podsmaż na oleju na złoty kolor. Dopraw solą i pieprzem.
ETAP IV
Po upływie 2 godzin podziel wyrośnięte ciasto drożdżowe na 9 równych kul.
Ułóż kule na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie spłaszcz je ręką.
Na środku każdej przy pomocy szklanki zrób wgłębienie. Do środka wgłębienia włóż farsz. Wierzch posyp czarnuszką.
Odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
Cebularze piecz przez 25 minut w temperaturze 180°C
Z drugiej połowy drożdży możesz przygotować:
Odwrócone drożdżówki z gruszkami i orzechowo- daktylową polewą
Jeśli potrzebujesz więcej przepisów koniecznie przeczytaj te wpisy:
Gotuj ze mną. Koniecznie wstaw zdjęcie na Instagramie i oznacz mnie @ti_and_mi, tak abym mogła zobaczyć Twoje dzieło. Jeśli nie masz Instagrama, możesz pochwalić się pisząc do mnie maila.
kontakt@tiandmi.pl
Skontaktuj się:
Zaobserwuj na:
Twój sukces jest dla mnie ważny.