kontakt@tiandmi.pl
Przyznaję nie od zawsze lubiłam buraki. Bardzo długo nie mogłam się do nich przekonać.
Na temat przyczyn tej sytuacji krążą nawet różne rodzinne legendy.
Na szkolnej stołówce często byłam straszona, że będę miała anemię przez to, że nie jem buraków itp. W tamtych czasach nie wiedziałam, czym ona w ogóle jest. Bardziej pamiętam, że wolałam odmówić nałożenia buraków i wysłuchać pogadanki, niż później je wyrzucić. Bardzo, ale to bardzo nie lubię marnować jedzenia.
I tak trwałabym w swojej niechęci do buraków, gdybym nie poznała ich wielkiego fana, czyli mojego męża. Nie chcąc pozbawiać go dostępu do buraków najpierw nauczyłam się je przygotowywać, a później także zjadać. Jedni mówią, że do pewnych rzeczy trzeba dorosnąć, a moja historia pokazuję, iż wystarczy się w kimś zakochać.
Od tego czasu zostałam ich największą fanką i spożywam je kilka razy w tygodniu. Chyba chcę nadrobić te wszystkie dni, gdy ich nie jadłam. Między innymi w postaci:
Obiecałam sobie także że, gdy będę miała dziecko, to nigdy nie będę go zmuszała do zjedzenia tego, czego nie lubi. Z własnego doświadczenia wiem, że to przynosi odwrotny skutek.
Teraz, gdy już jestem mamą ustaliliśmy z synkiem, że za nim wyda negatywną ocenę dla danej potrawy to warto, żeby spróbował chociaż jedną łyżeczkę. Jeśli nie będzie to jego smak, wówczas może tego nie jeść. Na szczęście nie zdarzyło się jeszcze tak, żeby coś synkowi nie posmakowało. Chociaż przyznaje, że jest wymagającym krytykiem kulinarnym.
Dzisiaj ma dla Ciebie pyszną, pożywną i zdrową owsiankę na soku z buraka.
Zostawiam przepis poniżej być może także spróbujesz ją zrobić.
Potrzebujesz: ( na 3 porcje)
na owsiankę:
do dekoracji:
ETAP I
Do garnka wsyp: 3 szklanki płatków owsianych, 2 łyżki jagód acai w proszku, 2 łyżki macy w proszku, 1 łyżka baobabu w proszku, 2 łyżki miodu, 1 szklanka soku z buraka.
Wszystko dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając tak, aby nie przypalić.
ETAP II
Kilka jagód odłóż do dekoracji. Pozostałe jagody rozgnieć przy pomocy widelca. Dodaj do nich jogurt naturalny i wymieszaj.
Do miski włóż przygotowaną owsiankę na soku z buraka. Wlej jogurt z dodatkiem jagód.
Wierzch udekoruj plastrami kokosowymi, surowymi kruszonymi ziarnami kakao oraz jagodami. I gotowe.
Jeśli potrzebujesz więcej przepisów na smaczne i zdrowe śniadania, to koniecznie przeczytaj wpisy o:
kontakt@tiandmi.pl
Skontaktuj się:
Zaobserwuj na:
Twój sukces jest dla mnie ważny.