Zamów usługi

kontakt@tiandmi.pl

Tosty francuskie ze smażonymi bananami 1
17 października 2021

Tosty francuskie ze smażonymi bananami, czyli przepis z cyklu nie wyrzucaj, wykorzystaj

 

U mnie w domu często jadało się tosty, z tym że było to traktowane jako zwykłe ratowanie nienadającego się do spożycia pieczywa. Po wielu latach dowiedziałam się, że są to tosty francuskie.  Cóż zmieniła się nazwa, ale smak pozostał bez zmian.

Przez te lata nauczyłam się też kupować lub wypiekać tyle pieczywa, ile w danym momencie potrzebuję. Ewentualnie nadwyżkę zamrażam, tak aby po rozmrożeniu cieszyć się świeżym pieczywem.

Ostatnio skusiłam się na bagietkę, a jak wiesz bagietka ma aż 65 centymetrów długości. Nie udało nam się jej zjeść całej. Chciałam ją wykorzystać kolejnego dnia. Jednak rano okazało się, że jest twarda jak kamień. Nadawała się jedynie do wybijania szyb w oknie .

Jedyną szansą by ją uratować było zrobienie z niej tostów francuskich. A że w domu znalazłam jeszcze banany, które wymagały już pilnej interwencji kulinarnej, więc zabrałam się czym prędzej do pracy.

Było naprawdę warto, tosty francuskie wyszły przepyszne, delikatne i przede wszystkim wyjątkowo miękkie.

Zostawiam i Tobie przepis, być może kiedyś użyjesz go w sytuacji kryzysowej.

 

Tosty francuskie ze smażonymi bananami- składniki

 

Tosty francuskie ze smażonymi bananami 2

 

Potrzebujesz: (dla 3 osób)

Tosty:

  • 1/4 czerstwej bagietki lub innego pieczywa
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • Przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, szczypta imbiru, 1/2 kurkumy, szczypta pieprzu

 

Banany:

  • 3 dojrzałe banany

 

Dekoracja:

  • syrop daktylowy
  • suszona morwa biała

 

Rada:

Tosty francuskie możesz podawać także z sosem czekoladowym z tego przepisu.

 

Tosty francuskie ze smażonymi bananami- sposób przygotowania

 

Tosty francuskie ze smażonymi bananami 3

 

ETAP I

Tosty

Bagietkę pokrój na mniejsze kawałki.

W naczyniu wymieszaj ze sobą jajka, mleko i przyprawy.

W tak przygotowanej masie maczaj z obu stron kawałki bagietek.

Rozgrzej patelnię. Smaż tosty  z obu stron na złoty kolor.

 

ETAP II

Banany

Banany obierz ze skórki. Przekrój na pół. Ułóż na patelni i smaż do momentu, aż banany lekko się zrumienią. Smaż z obu stron.

 

Tosty francuskie ze smażonymi bananami- propozycja podania

 

Tosty francuskie ze smażonymi bananami 4

 

ETAP III

Tosty francuskie ułóż na talerzu, a następnie polej je syropem daktylowym. Na wierzchu połóż po kawałku smażonego banana i kilka owoców suszonej białej morwy. I gotowe!

Jeśli potrzebujesz, więcej przepisów na pyszne śniadania, to koniecznie przeczytaj wpisy:

 
 
 
 
 
 

 

Twój e-mail:
Treść wiadomości:
Wyślij
Wyślij
Formularz został wysłany - dziękuję
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola

kontakt@tiandmi.pl

Skontaktuj się:

Zaobserwuj na:

Twój sukces jest dla mnie ważny.