kontakt@tiandmi.pl
U mnie w domu często jadało się tosty, z tym że było to traktowane jako zwykłe ratowanie nienadającego się do spożycia pieczywa. Po wielu latach dowiedziałam się, że są to tosty francuskie. Cóż zmieniła się nazwa, ale smak pozostał bez zmian.
Przez te lata nauczyłam się też kupować lub wypiekać tyle pieczywa, ile w danym momencie potrzebuję. Ewentualnie nadwyżkę zamrażam, tak aby po rozmrożeniu cieszyć się świeżym pieczywem.
Ostatnio skusiłam się na bagietkę, a jak wiesz bagietka ma aż 65 centymetrów długości. Nie udało nam się jej zjeść całej. Chciałam ją wykorzystać kolejnego dnia. Jednak rano okazało się, że jest twarda jak kamień. Nadawała się jedynie do wybijania szyb w oknie .
Jedyną szansą by ją uratować było zrobienie z niej tostów francuskich. A że w domu znalazłam jeszcze banany, które wymagały już pilnej interwencji kulinarnej, więc zabrałam się czym prędzej do pracy.
Było naprawdę warto, tosty francuskie wyszły przepyszne, delikatne i przede wszystkim wyjątkowo miękkie.
Zostawiam i Tobie przepis, być może kiedyś użyjesz go w sytuacji kryzysowej.
Potrzebujesz: (dla 3 osób)
Tosty:
Banany:
Dekoracja:
Rada:
Tosty francuskie możesz podawać także z sosem czekoladowym z tego przepisu.
ETAP I
Tosty
Bagietkę pokrój na mniejsze kawałki.
W naczyniu wymieszaj ze sobą jajka, mleko i przyprawy.
W tak przygotowanej masie maczaj z obu stron kawałki bagietek.
Rozgrzej patelnię. Smaż tosty z obu stron na złoty kolor.
ETAP II
Banany
Banany obierz ze skórki. Przekrój na pół. Ułóż na patelni i smaż do momentu, aż banany lekko się zrumienią. Smaż z obu stron.
ETAP III
Tosty francuskie ułóż na talerzu, a następnie polej je syropem daktylowym. Na wierzchu połóż po kawałku smażonego banana i kilka owoców suszonej białej morwy. I gotowe!
Jeśli potrzebujesz, więcej przepisów na pyszne śniadania, to koniecznie przeczytaj wpisy:
kontakt@tiandmi.pl
Skontaktuj się:
Zaobserwuj na:
Twój sukces jest dla mnie ważny.